Σπυριδούλα Κόκκαλη: Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για τις μελλοντικές γενιές
Η Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη μίλησε στην “Ε” για την ανακύκλωση που γίνεται στη Βόρεια Κέρκυρα, καθώς και για τα προγράμματα που δημιούργησε η ίδια για τους νέους, με σκοπό την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της κριτικής σκέψης.
Πόσες Γωνίες Ανακύκλωσης υπάρχουν στη Βόρεια Κέρκυρα και πόσες πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον; Έχετε δει κάποια διαφορά και πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους; Πολλοί κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ξένων, συμμετέχουν σε αυτή τη δράση. Τι έχετε να πείτε για τη δική τους συμβολή;
Υπάρχουν 130 Γωνίες Ανακύκλωσης διαφόρων ειδών στη Βόρεια Κέρκυρα και όλες προωθούν το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Και τα 28 σχολεία διαθέτουν μία, καθώς και 21 από τα ξενοδοχεία μας (με συνολικά 9.500 κλίνες), ενώ 81 βρίσκονται στο οδικό δίκτυο. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε άλλες 30 μέσα στους επόμενους δύο μήνες και πολλές ακόμη στο άμεσο μέλλον. Έχουμε δει μεγάλη διαφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου. Καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης από 0% που ήταν το 2019 σε 11% με μόλις 1% υπόλειμμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, δεδομένου ότι το σύστημα μπλε κάδου παράγει πάνω από 55% υπόλειμμα. Οι Γωνίες Ανακύκλωσης έχουν επίσης συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό.
α) Περιβαλλοντική συμβολή: Μόνο το 1% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και επομένως πετιέται. Αυτό μειώνει σημαντικά την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.
β) Οικονομική συμβολή: Για κάθε τόνο ανακυκλώσιμων υλικών, ο Δήμος εξοικονομεί 300 ευρώ, δηλαδή το ποσό που δαπανάται για την αποκομιδή των πράσινων κάδων, τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Πάλαιρο, το τέλος εισόδου στην Πάλαιρο κ.λπ.
γ) Κοινωνική συμβολή: Στις Γωνίες Ανακύκλωσης Αχαράβης, Κασσιώπης και Αρίλλα προωθούμε την επαναχρησιμοποίηση. Ως αποτέλεσμα, χάρη στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης που εφαρμόζουμε, παρέχουμε δωρεάν ρούχα, παπούτσια, σκεύη, έπιπλα κ.λπ. σε σχεδόν 150 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Από τον Νοέμβριο του 2021, στηρίζουμε επίσης τις Φυλακές Κέρκυρας παρέχοντάς τους ρουχισμό και υποδήματα που προέρχονται από τις Γωνίες Ανακύκλωσης.
δ) Εκπαιδευτική συμβολή: Οι Γωνίες Ανακύκλωσης έχουν συμβάλλει στην εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα ανακύκλωσης και στην αλλαγή νοοτροπίας. Κάθε φορά που δημιουργείται μία Γωνία Ανακύκλωσης, όλοι οι κάτοικοι ενημερώνονται για τη σωστή χρήση τους με διανομή φυλλαδίων από πόρτα σε πόρτα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ενθαρρύνουμε και καλωσορίζουμε τις επισκέψεις σχολείων στις Γωνίες Ανακύκλωσης στην Αχαράβη και τη Κασσιόπη.
Στις περισσότερες Γωνίες Ανακύκλωσης της Βόρειας Κέρκυρας, οι εθελοντές έχουν σε γενικές γραμμές αντικατασταθεί από υπαλλήλους του Δήμου, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί από αυτούς που εργάζονται σκληρά. Σεβόμαστε, εκτιμάμε και επικροτούμε τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους εθελοντές για τη συνεισφορά τους. Η εργασία και η αφοσίωσή τους δείχνουν την πραγματική τους αγάπη για την Κέρκυρα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ.
Γωνία Ανακύκλωσης στις Λούτσες
Τι σας έκανε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την πολιτική και πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος;
Το να ασχοληθώ με την πολιτική δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ωστόσο, ήταν η υποψηφιότητα του Γιώργου Μαχειμάρη για Δήμαρχο – ενός πολιτικού που πάντα θαύμαζα για το όραμα και τη σκληρή δουλειά του εδώ και πάνω από 30 χρόνια – που με έκανε να αποφασίσω να ασχοληθώ. Η ενασχόληση με την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον ήταν το αμέσως επόμενο βήμα. Όντας εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών που βραβεύτηκε για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και έχοντας υπάρξει και εγώ εθελοντής σε Γωνία Ανακύκλωσης, με κατέστησε κατάλληλη υποψήφια για τη θέση Αντιδημάρχου Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Όλα τα έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και όλα εποπτεύονται από τον ίδιο το Δήμαρχο, εμένα και τον καθηγητή Αδαμάντιο Σκορδίλη που εισήγαγε το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Βόρειας Κέρκυρας.
Υλοποιείτε το πρόγραμμα «Healthy Little Eaters» εδώ και αρκετά χρόνια. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται;
Το «Healthy Little Eaters» ξεκίνησε το 2014 στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Σπυριδούλα Κόκκαλη» στην Αχαράβη της Κέρκυρας, ως ένα βιωματικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, κομποστοποίησης και βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος του ήταν να αλλάξει τις καταστροφικές διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Ξεκίνησε με την απλή επιβράβευση των μαθητών που κατανάλωναν υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, συνέχισε με την παραγωγή λιπάσματος από τις φλούδες των λαχανικών και των φρούτων που κατανάλωναν, την κατασκευή θερμοκηπίου εντός του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και τη δημιουργία τράπεζας σπόρων. Το πρόγραμμα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο όταν ξέφυγε από τα όρια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και προέτρεψε τα μέλη της τοπικής κοινότητας να συμμετάσχουν με διάφορους τρόπους. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες διαφοροποιήθηκαν και άρχισαν να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια από διαιτολόγους και γιατρούς, επισκέψεις σε τοπικές βιομηχανίες φρέσκων τροφίμων, ξεναγήσεις σε θερμοκήπια, ταξίδια σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura, καθώς και τη δημιουργία κοινωνικών μηνυμάτων που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κύριος στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη της νατουραλιστικής νοημοσύνης των συμμετεχόντων.
Συνάντηση της ομάδας «Healthy Little Eaters» (προ κορονοϊού)
Το πρόγραμμα «Healthy Little Eaters» είναι ο νικητής των ELT (English Language Teaching) Excellence Awards 2021 στην κατηγορία «Κοινότητα και συνεργασία». Έχει λάβει, επίσης, βραβείο για τις πρακτικές μηδενικών αποβλήτων από το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμάτων Κέρκυρας (Waste Watch Corfu).
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο να οργανώσουμε εκδρομές και συγκεντρώσεις με τους μαθητές μας, οπότε δεν έχουμε κάνει κάποια άλλη δράση τα τελευταία 2 χρόνια. Όταν τελειώσει η πανδημία και όλα επανέλθουν στην κανονικότητα, το πρόγραμμα «Healthy Little Eaters» θα εφαρμοστεί ξανά.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Healthy Little Eaters εδώ.
Πρόσφατα συμμετείχατε επίσης στο πρόγραμμα «Young Critical Thinkers». Πώς ξεκίνησε αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι του; Πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι νέοι κριτική σκέψη και πώς μπορούμε να την προάγουμε;
Το «Young Critical Thinkers» είναι το νέο μου πρόγραμμα που καλεί μαθητές από όλο τον κόσμο να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους για ένα διαφορετικό κοινωνικό θέμα κάθε μήνα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Η ιδέα αυτή μου ήρθε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, όταν μια απλή ερώτηση προκάλεσε μια πολύ εντυπωσιακή συζήτηση μεταξύ των μαθητών. Υπάρχει πάντα ένας κεντρικός ομιλητής, ο ρόλος του οποίου είναι να θέσει τις βάσεις για τις παρουσιάσεις των μαθητών που θα ακολουθήσουν. Οι στόχοι αυτού του σχεδίου είναι σαφώς να παρακινήσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να εκφραστούν στα αγγλικά χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη, να θέσουν σε εφαρμογή τις δεξιότητες παρουσίασης και να επικοινωνήσουν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο. Το έργο είναι υποψήφιο για τα ELT Excellence Awards 2022.
Η κριτική σκέψη είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες του 21ου αιώνα, οπότε είναι πολύ σημαντική ειδικά για τους νέους. Η κριτική σκέψη είναι το κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία, αφού υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στα οποία η κριτική σκέψη είναι απολύτως απαραίτητη (π.χ. γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να γίνονται καλά ενημερωμένοι παγκόσμιοι πολίτες που μπορούν να αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα της ζωής με τρόπο ισορροπημένο. Η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, με την προϋπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για να οργανώσουν και να δημιουργήσουν ειδικά μαθήματα και προγράμματα που απαιτούν από τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν κριτική σκέψη.
Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος;
Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι η προώθηση του οικοτουρισμού. Οι τουρίστες που επιλέγουν να έρθουν στην Κέρκυρα για ποδηλασία, περπάτημα, τρέξιμο, ιππασία, καταδύσεις, είναι αυτοί που αγαπούν τη φύση, τη σέβονται και πιθανότατα θα την προστατεύσουν.
Επιπλέον, η εφαρμογή του νόμου είναι, φυσικά, υψίστης σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις με τουριστικό προσανατολισμό, δηλαδή ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ., τηρούν τους κανονισμούς διαχείρισης αποβλήτων και ότι όλες οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura, τα μέρη φυσικού κάλλους και οι παραλίες προστατεύονται από την οικοδόμηση.
Αισθάνεστε αισιόδοξη για το μέλλον;
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά είναι επίσης καθήκον μου, τοσο ως καθηγήτρια όσο και ως Αντιδήμαρχος, να είμαι αισιόδοξη. Είναι μια μεγάλη κινητήρια δύναμη και προκαλεί θετικότητα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη, όχι μόνο για τα άτομα, αλλά και για τις κοινωνικές ομάδες και τις μελλοντικές γενιές.
Tony Clark
Ο Tony είναι υπεύθυνος για το αγγλόφωνο τμήμα της «Ενημέρωσης» από το 2017. Εξασφαλίζει ότι η αγγλόφωνη κοινότητα της Κέρκυρας, αλλά και το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για το νησί, ενημερώνεται καθημερινά για τις τελευταίες εξελίξεις και τα σημαντικά θέματα. Είναι υπεύθυνος για την επιλογή των άρθρων και ειδήσεων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας μετάφρασης στα αγγλικά.