Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα παιδιά μας, με αγάπη...

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ
06 Σεπτεμβρίου 2024 / 12:48

Πόσο όμορφο θα ήταν αν τα παιδιά μας μάθαιναν από μικρή ηλικία να ακούν πραγματικά τον άλλον, να αισθάνονται τον πόνο ή τη χαρά του, και να αντιδρούν με κατανόηση και ευαισθησία.

Στην είσοδο του σχολείου μας, θα συναντήσετε μικρές πήλινες στάμνες, ζωγραφισμένες με λέξεις όπως "Αγάπη", "Ενσυναίσθηση", "Φιλία", "Καλοσύνη". Λέξεις που δεν είναι απλά λέξεις, αλλά αξίες ζωής. Αυτές οι στάμνες είναι ένας συμβολισμός, ένας μικρός φάρος που μας υπενθυμίζει τη σημασία της καλλιέργειας των συναισθημάτων και των ανθρώπινων σχέσεων.

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται και η καθημερινότητά μας τρέχει με γοργούς ρυθμούς, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο την επιστροφή σε αξίες που συνδέουν τις καρδιές μας. Η αγάπη δεν είναι απλά μία λέξη ή μία έννοια. Είναι η πρώτη μας αναπνοή, η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, η κινητήριος δύναμη που μας ενώνει. Είναι το χέρι που απλώνουμε στον διπλανό μας, το χαμόγελο που προσφέρουμε, η ανοιχτή αγκαλιά που προσκαλεί.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να νιώθουμε τον άλλον, να τον κατανοούμε και να στεκόμαστε δίπλα του. Είναι η γέφυρα που συνδέει διαφορετικούς κόσμους και που μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. Πόσο όμορφο θα ήταν αν τα παιδιά μας μάθαιναν από μικρή ηλικία να ακούν πραγματικά τον άλλον, να αισθάνονται τον πόνο ή τη χαρά του, και να αντιδρούν με κατανόηση και ευαισθησία.

Η φιλία και η καλοσύνη είναι οι σπόροι που καλλιεργούμε καθημερινά για να δούμε τον κόσμο μας να ανθίζει. Αυτές οι αξίες μάς διδάσκουν πως, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας, είμαστε όλοι μέρος του ίδιου κόσμου. Ένας μικρός, καθημερινός καλός λόγος ή μια ευγενική χειρονομία μπορεί να αλλάξει την πορεία της ημέρας κάποιου. Όπως οι μικρές στάμνες στην είσοδο του σχολείου μας, έτσι και η καλοσύνη δεν απαιτεί μεγάλες χειρονομίες. Χρειάζεται μόνο ειλικρίνεια και πρόθεση.

Ας μην ξεχνάμε πως, σε έναν κόσμο που συχνά δίνει έμφαση στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα, η αληθινή επικοινωνία είναι το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια αγκαλιά, μια συζήτηση με νόημα, ένα βλέμμα κατανόησης μπορούν να δημιουργήσουν βαθιές και αληθινές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις δεν φθείρονται με τον χρόνο, γιατί στηρίζονται σε θεμέλια όπως η αγάπη και η αλήθεια.

Και τέλος, ας μεγαλώσουμε παιδιά που θα μάθουν να αγκαλιάζουν τον κόσμο με ενσυναίσθηση, να χτίζουν σχέσεις βασισμένες στην αλήθεια και την αγάπη. Ας τους δείξουμε πως η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά στην προσφορά, στη συντροφικότητα και στην αίσθηση του ανήκειν.

Εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, γεμάτη μάθηση, εμπειρίες και χαμόγελα. Ας γεμίσουμε τον κόσμο μας με φως και καλοσύνη, για έναν καλύτερο αύριο.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, εκπαιδευτικός