Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ καιγόμαστε και αυτοί ασχολούνται με ΚΑΔ…

Γιώργος Ασωνίτης
18 Μαΐου 2020 / 10:35

Με αφορμή τα πρώτα πορίσματα της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας - γράφει ο Γιώργος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμονας στην ΚΕΕΕ, Μέλος Τεχνικής Επιτροπής INSULEUR

Η περίφημη Επιτροπή Τουρισμού που συνέστησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης,  υιοθέτησε σε πρώτη φάση και μάλιστα ομόφωνα τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του Τουρισμού.
Το κείμενο περιλαμβάνει είκοσι δύο αιτήματα προς την Κεντρική Διοίκηση  που κινούνται σε τέσσερις άξονες παρέμβασης:   α) ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων, β) ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, γ) στήριξη απασχόλησης-ιδιωτικής κατανάλωσης και δ) παραγωγικές υποδομές-δράσεις.
Περιέργως πως, στους τρείς από τους τέσσερις άξονες θα βασίζεται και το πακέτο στήριξης του Τουρισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση μέσα στην βδομάδα.  
Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για  μια καταγραφή αιτημάτων των εμπλεκομένων φορέων προς την Κεντρική Διοίκηση. Ανώδυνη προσέγγιση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο προϋπολογισμός του Κράτους έχει πλέον εκτροχιαστεί και ίσως τώρα τρώμε τα προϋπολογισθέντα του Νοεμβρίου.

Την ίδια τακτική ακολουθεί η ΠΙΝ στην ενημέρωση της για τον κορωνοϊό. Στέλνει με fax ένα Δελτίο Τύπου, συμπίλημα των πληροφοριών που λαμβάνει από τους φορείς, με πρώτο νέο τις παραβιάσεις των κανόνων της καραντίνας.
Σε όλο αυτό το κείμενο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά ο όρος «τουρισμός»!
Μεταξύ των αιτημάτων που καταγράφει είναι εισαγωγή ορισμένων επιπλέον ΚΑΔ (π.χ. παντοπωλεία) στον κατάλογο για την απόδοση του επιδόματος των 800 ευρώ μέχρι και η υλοποίηση Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Malls).
Μα είναι τώρα η στιγμή να μιλάς για Open Malls; Αυτό είναι το φλέγον θέμα σήμερα; Αυτό αφορά το παραγωγικό μοντέλο γενικότερα των νησιών μας, κάτι επίσης που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό αλλά δεν έγινε.

Η Περιφέρεια δεν είναι κλαδικό σωματείο. Ούτε σύμβουλος του Κράτους. Οφείλει να αναπτύσσει και να σχεδιάζει στρατηγικές που προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας και διαθέτει ένα ΕΣΠΑ εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις στρατηγικές αυτές.
Αυτό αποτελεί αρχή κάθε οραματικής προνοητικής διακυβέρνησης.
Αν η Επιτροπή Τουρισμού της ΠΙΝ έκανε μια απλή χαρτογράφηση καλών πρακτικών προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα νησιωτικών, θα έβλεπε ότι πρώτο μέλημα των τοπικών Αρχών των σοβαρών τουριστικών προορισμών στην παρούσα φάση είναι να κάνουν τους προορισμούς ανθεκτικούς (resilient) σε κραδασμούς από την υγειονομική κρίση, να ενδυναμώσουν τις υποδομές τους και τις αντοχές τους .

Το επιχείρημα του αμόλυντου για την προώθηση του προορισμού, μόνο, δεν αρκεί.   
Όταν έχεις μπροστά σου μια πανδημία και τους ειδικούς να λένε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και ότι δεν ξέρει κανείς πόσο θα παραμείνει ο ιός, κάνεις τα πάντα για να ενδυναμώσεις τον προορισμό αν θέλεις να έχεις μέλλον.
Έχεις αλήθεια καμιά βεβαιότητα ότι θα βρεθεί το εμβόλιο σύντομα ή ότι ο ιός θα εξαφανιστεί;  Και αν μας κάτσει και του χρόνου;
Θέτεις επομένως σε προτεραιότητα τις αναμονές του εν δυνάμει μέσου τουρίστα, ηλικιακά και εισοδηματικά, όσον αφορά στην ασφάλεια του αλλά παράλληλα και την ασφάλεια του προορισμού.
Το γεγονός π.χ. ότι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον COVID-19 για την Κέρκυρα (ανάλογα φαντάζομαι θα είναι για όλα τα νησιά της Περιφέρειας) είναι το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων δεν καλύπτει ουδόλως την ανάγκη αυτή.

Το γεγονός ότι το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να κάνει τουλάχιστον προς το παρόν μια μοριακή εξέταση ανίχνευσης του ιού (με PCR) ή δεν έχει εξοπλισμό (όπως αναπνευστήρες) λειτουργεί αρνητικά για τον προορισμό. Δεν είμαι άλλωστε σίγουρος από τα λίγα που γνωρίζω ότι η PCR με rapid test που θα γίνει με χορηγία του Ιατρικού Συλλόγου είναι η πλέον ενδεδειγμένη τεχνολογική λύση για το Νοσοκομείο μας. Αυτό βέβαια είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.
Άλλοι προορισμοί με τα ίδια χαρακτηριστικά διαθέτουν τέτοιες παροχές (Κρήτη, Ρόδος κλπ).  Για αυτό γίνονται συνεχώς αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εφοδιάζει ακόμα και τα Κέντρα υγείας των μικρών νησιών με PCR.

Βελτιώνεις την προσβασιμότητα για έκτακτες περιπτώσεις. Αν π.χ. το φέρρυ-μπωτ παντόφλα είναι ενδεχομένως ευχάριστο για τον τουρίστα όταν τα νερά είναι ήρεμα, είναι εντελώς ακατάλληλο για επείγουσες μεταφορές. Πρέπει να διασφαλίσεις την ταχύτατη διακομιδή κρούσματος είτε στο Νοσοκομείο είτε σε Νοσοκομείο Αναφοράς.
Εδώ παρεμβαίνεις με το να έχεις σε ετοιμότητα ελικόπτερο ιατρικής βοήθειας και να μην περιμένεις το στρατιωτικό SUPER PUMA να έλθει από την Αθήνα. Την υπηρεσία αυτή την διαφημίζεις στα θετικά του προορισμού σου.

Όταν θέλεις να θωρακίσεις ένα έμψυχο δυναμικό, δεν ζητάς να του επεκταθεί η ανεργία του αλλά του δίνεις π.χ. τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί για όσο χρόνο είναι εκτός εργασίας, καταβάλλοντας τον μισθό του, είτε ενδο-επιχειρησιακά είτε σε άλλες δομές, όπως π.χ. στο Πανεπιστήμιο, για να βγει δυνατότερο από την κρίση.
Εντάσσεις τις νέες τεχνολογίες στις πολιτικές σου (Crowdpolicy). Αναπτύσσεις νέα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία  για να έχεις τις κοινότητες σου και τις κοινότητες των τουριστών σου ενημερωμένες ανά πάσα στιγμή. Προχωράς ενδεχομένως και σε άλλες εφαρμογές χρήσιμες. Δεν χρειάζεται να εφεύρεις τίποτα. Αντιγράφεις καλές πρακτικές.

Δικτυώνεσαι. Η δικτύωση σήμερα είναι πολύ σημαντική, λαμβάνεις πληροφόρηση ανταλλάσσεις χρήσιμες πρακτικές, κάνεις συμφωνίες για συνέργειες. Παρακολουθείς συνεχώς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλους διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα για να έχεις την πιο αξιόπιστη πληροφόρηση για τις νέες τάσεις και τις αλλαγές που έρχονται στην τουριστική βιομηχανία εξαιτίας και μετά την COVID-19 εποχή.

Ερευνάς, μελετάς, υλοποιείς. Δημοσιεύονται καθημερινά ιδέες, προτάσεις, συστάσεις, που σε βοηθούν να εκπονήσεις δράσεις και να αυξήσεις τις δυνατότητες του προορισμού σου.  Στο  πρόσφατο πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τουρισμό π.χ. αναφέρεται η πρόταση για περιφερειακή συνεργασία με Περιφέρειες όμορες ή γειτονικές, αμόλυντες και με ίδια χαρακτηριστικά.  

Συστήνεις, το συντομότερο δυνατό, - χρόνια το λέμε - Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού (DMO), με ισχυρή ομάδα (task force) στην διαχείριση κρίσεων. Είναι το μόνο επιστημονικό όργανο, κατάλληλο να μελετήσει και να εισηγηθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλοί προορισμοί και μάλιστα νησιωτικοί που έχουν εντάξει την διαχείριση κρίσεων στις Στρατηγικές τους, βασίζονται σε DMOς και επιπλέον τους ενισχύουν με προσλήψεις εμπειρογνωμόνων διαχείρισης κρίσης για τον COVID-19. Δεν μιλάω για αναπτυγμένες χώρες, αναφέρομαι σε Καραϊβική και Αφρική.

Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και προ παντός δεν υλοποιούνται με ευκαιριακές «πολιτικές» Επιτροπές. Γιατί οι Επιτροπές αυτές θα καταλήξουν σε ανεδαφικές ή μη χρήσιμες προτάσεις,  «για να χαϊδέψουν αυτιά» αρεστές ίσως σε ψηφοφόρους σου, αλλά άνευ ουσίας.

Τέλος, πετάς το FAX.