Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ω τι κόσμος μπαμπά!

editorial
16 Nov 2018 / 08:08

Ας πούμε ότι η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής: Πρώτα η πτώση των συνοριακών φραγμών και των δασμών, παγκοσμιοποίηση. Μεγαλοστομίες για το τέλος της ιστορίας, το τέλος της εργασίας, το τέλος

 γενικώς.  Ύστερα κρίση υπερσυσώρρευσης, θραύση της φούσκας, ανάδρομη οικονομία, ύφεση, επίθεση κατά της εργασίας, υποτίμηση, κλάδεμα των εργατικών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Κατόπιν επαναδιαπραγμάτευση της θέσης των ισχυρών παικτών στον παγκόσμιο στίβο της διανομής. Οι προηγούμενοι κανόνες δεν βολεύουν τους άλλοτε απολύτως κυρίαρχους. Επιφυλακτικότητα, προστατευτισμός, αναβίωση του εθνικού ζητήματος με κάπως ιδιαίτερο τρόπο. Νέα γεωγραφία, αλλαγή συνόρων, στρατοπέδων και επιρροών. Η παγκόσμια συσσώρευση πήρε την άγουσα από τη Δύση προς την Ανατολή.
Η Κίνα μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαπιστώνοντας πως οι κανόνες του παιγνιδιού την συμφέρουν και εξυπηρετούν την οικονομική της επέκταση. Η Ε.Ε. αποφασίζει να ελέγχει διεξοδικότερα εφεξής, τη δραστηριότητα ξένων κεφαλαίων στα χωρικά της εδάφη, ύδατα και επ' ονόματί της. Η Γερμανία συνέτεινε στην στροφή των ευρωπαϊκών διαδικασιών, κάνοντας τους άλλους να μιλάνε για γερμανική Ευρώπη. Τα πλεονάσματά της είναι τα ελλείμματα των άλλων. Οι Αγγλοσάξονες αντεπιτίθενται. Οι Αμερικάνοι βγαίνουν από τις διεθνείς Συμφωνίες, τη μια μετά την άλλη ενώ επιστρέφουν σε δασμολογικές άμυνες για τα ευπαθή εμπορικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αναλόγως και οι Εγγλέζοι κλείνουν σαν στρείδι και αποχαιρετούν την Ευρώπη, της οποίας ποτέ δεν έγιναν μέλος της νομισματικής Ένωσης. Ο Κερκυραίος Άγγελος Παγκράτης, μέλος της ευρωπαϊκής, οικονομικής διπλωματίας, περιέγραψε την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή από την Αναγνωστική. Αναβιομηχάνιση και αναδιαπραγμάτευση, η νέα κατάσταση πραγμάτων. Προνομιακό πεδίο των Δυτικών έναντι των Ανατολικών, η τεχνογνωσία αφού η παγκοσμιοποίηση δεν έριξε όλα τα σύνορα. Με όπλο τις εφαρμογές και τις καινοτομίες της στη βιομηχανία προσδοκάται η αναστροφή της ροής των κεφαλαίων, ξανά προς τη Δύση ή για λογαριασμό της Δύσης τελοσπάντων. Ακόμα και με διευρυμένους όρους Νέας Οικονομικής Πολιτικής να περιγράψει κανείς την κεφαλαιοκρατική επίθεση της Λαϊκής Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο δεν παύει να αναπαράγεται ένας νέος διπολισμός Ανατολής - Δύσης ως το χαρακτηριστικό της παγκόσμιας ισορροπίας. Καθεστώς που μοιάζει με την άλλοτε εθνική συσσώρευση στην ιμπεριαλιστική της φάση. Κατάσταση εγγενώς απειλητική για την παγκόσμια ειρήνη και ως ισορροπία, ασταθής!