Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έληξαν οι καταλήψεις σε τρία Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
11 Μαρτίου 2024 / 11:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στα υπόλοιπα Τμήματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έληξαν οι καταλήψεις σε τρία από τα έξι Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν κατεβάσει «ρολά» μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων με σημείο αιχμής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αποτελεί εδώ και λίγα 24ωρα νόμο του κράτους.

Πρόκειται για τα Τμήματα Πληροφορικής, Ιστορίας, Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ).  Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραδόθηκαν χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές. «Τα κτίρια παραδόθηκαν καθαρά και ακέραια», ανέφερε. Μάλιστα ήδη από σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας επέστρεψαν στα αμφιθέατρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης.

Γενικές συνελεύσεις

Παράλληλα σε γενικές συνελεύσεις καλούν σήμερα και αύριο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στα άλλα τρία Τμήματα που έχουν καταλήψεις, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν. Πρόκειται για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες καταλήψεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου από τα Τμήματα Πληροφορικής και Τεχνών Ήχου και Εικόνας και σταδιακά στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και τα υπόλοιπα Τμήματα με εξαίρεση το Τμήμα Τουρισμού. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων ήταν η ολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

 

Νόμος του κράτους

Από την Παρασκευή (08/03) το νομοσχέδιο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, καθώς ψηφίστηκε στη Βουλή με 159 «ναι». 158 των βουλευτών της ΝΔ και την ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά προερχόμενου από τους «Σπαρτιάτες». Καταψήφισαν 129 βουλευτές ενώ «παρών» δήλωσαν 11. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.