Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
15 Φεβρουαρίου 2024 / 09:04
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υπό κατάληψη τα 6 από τα 7 Τμήματα στην Κέρκυρα. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν με κοινό ψήφισμα τα Τμήματα Τεχνών των ελληνικών ΑΕΙ. Ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέο ραντεβού στους δρόμους δίνουν σήμερα φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Μάλιστα την απόσυρσή του ζητάει και η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, η οποία αποδέχθηκε ομόφωνα και ανεπιφύλακτα το ψήφισμα των Τμημάτων Τεχνών των ελληνικών πανεπιστημίων σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το ψήφισμα έχει προταθεί για κατάθεση στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Τεχνών και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται μαζική συμμετοχή. Μάλιστα το κείμενο του ψηφίσματος με τις υπογραφές των Τμημάτων που το «υιοθετούν» θα κατατεθεί μέχρι αύριο (16/02) στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, στο Υπουργείο Παιδείας, στην ΠΟΣΔΕΠ και στα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση λήγει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, με τη βούληση της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί το νομοσχέδιο αμέσως μετά στη Βουλή για ψήφιση, ώστε εντός του Φεβρουαρίου να είναι νόμος του κράτους.

 

Καταλήψεις

Οι αντιδράσεις ωστόσο καλά κρατούν πανελλαδικά. Σε τοπικό επίπεδο η πλειονότητα των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου με έδρα την Κέρκυρα τελούν υπό κατάληψη, με μόνη εξαίρεση το Τμήμα Τουρισμού που παραμένει ανοιχτό. Ειδικότερα, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, «λουκέτα» έχουν μπει στα Τμήματα Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Μετάφρασης, Ξένων Γλωσσών και Διερμηνείας (ΤΞΓΔΜ), Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και Ιστορίας.

Το εαρινό πάντως εξάμηνο βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η Σύγκλητος έχει ορίσει ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Μάλιστα καθότι το «λουκέτο» θα παραμείνει στο ΤΞΓΔΜ μέχρι τις 21/02, το Συντονιστικό της Κατάληψης καλεί σε αποχή από πιθανά ηλεκτρονικά μαθήματα.

 

Συγκέντρωση και πορεία

Για ακόμη μια φορά πάντως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους με κύρια αιτήματα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου και την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Για το σκοπό αυτό καλούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο πρώην Ψυχιατρείο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση  έχει λάβει ήδη το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η ΕΛΜΕ.

 

Ψήφισμα

Τη φωνή τους πάντως με τους φοιτητές που πρωτοστατούν στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ως κοινωνικό αγαθό ενώνουν τα Τμήματα Τεχνών των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμά τους.

Ειδικότερα το ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα Τμήματα Τεχνών στο δημόσιο πανεπιστήμιο εκφράζουμε δημόσια την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο για το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που “παρακάμπτει” το άρθρο 16 του Συντάγματος.  Ενώνουμε τις φωνές μας με την ΠΟΣΔΕΠ, την ΠΟΣΕΕΔΙΠ, την ΟΣΥΕΕΠ και το πλήθος άλλων συναδέλφων και πανεπιστημιακών φορέων που έχουν εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου, καθώς και της προσβολής του αυτοδιοίκητου αλλά και της ακαδημαϊκής ελευθερίας που έχει προκαλέσει η κατάθεσή του. Προ πάντων ενώνουμε τις φωνές μας με τους φοιτητές και φοιτήτριες που πρωτοστατούν στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ως κοινωνικό αγαθό. Ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και διεκδικούμε από το κράτος την έμπρακτη στήριξη των Τμημάτων Τεχνών στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Το κείμενο του ψηφίσματος καταλήγει με τις διεκδικήσεις των εν λόγω Τμημάτων (απόσυρση νομοσχεδίου, ενίσχυση της χρηματοδότησης, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους σε όλους τους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό), όπου εκφράζεται και η ανησυχία για την σχεδιαζόμενη ίδρυση ενός νέου δημοσίου πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.