Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με πανελλήνιες και ΕΒΕ η είσοδος στα μη κρατικά ΑΕΙ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
07 Φεβρουαρίου 2024 / 17:19

Από το ακαδημαϊκό έτος 2025 -2026 η έναρξη λειτουργίας τους

ΑΘΗΝΑ. Το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που φέρει τον επίσημο τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε το σχέδιο θα τεθεί από σήμερα σε διαβούλευση με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους .

Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ  (αποτελείται από 200 άρθρα) που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης, κινούνται στους εξής άξονες:
-Ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων
-Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης
-Πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Με πανελλαδικές και ΕΒΕ η εισαγωγή

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνεται με πανελλαδικές και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει.
Όπως είπε, οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Με αυστηρά κριτήρια

Για ακόμη μια φορά πάντως επανέλαβε ότι η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα γίνει με αυστηρά κριτήρια, καθώς  για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές ύψους κατ’ ελάχιστον 2 εκατ. ευρώ,  το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.

Ειδικότερα, τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Πρόσθεσε ότι η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα γίνει με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Από το 2025

Η έναρξη λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Ειδικότερα όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ.Πιερρακάκης παρουσίασε σειρά δράσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν σε θεσμικές και χρηματοδοτικές αλλαγές. Ειδικότερα, ανέφερε την τροποποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησής τους (από ποσοστό 80-20 που είναι σήμερα σε ποσοστό 70-30 μεταξύ της πάγιας χρηματοδότησης και αυτής που προκύπτει από την εκπαιδευτικής τους αξιολόγηση), τη διεύρυνση του όρου "συνεργαζόμενος καθηγητής", τη διευκόλυνση της συνέχισης της παρουσίας στις σχολές των ομότιμων καθηγητών σε συγκεκριμένο διδακτικό και μεταπτυχιακό έργο, την απογραφή εντός 18μήνου της ακίνητης περιουσίας τους, την αύξηση των μηνιαίων απολαβών των μελών ΔΕΠ σε ποσοστό 12%-15% και την επιτάχυνση των διορισμών για να διατηρείται η αναλογία "ένα προς ένα" μεταξύ αφυπηρετησάντων και νεοπροσλαμβανόμενων.

Για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δήλωσε πως θα αυτονομηθεί και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.