Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Προβληματικά ξεκίνησε το εαρινό εξάμηνο, λόγω καταλήψεων

Καταλήψεις
19 Φεβρουαρίου 2024 / 16:36

Θέση επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναμένεται να λάβει σήμερα η Σύγκλητος. Την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ εκφράζουν με ψηφίσματα οι Συνελεύσεις των Τμημάτων Ιστορίας, Μεταφραστικού, Μουσικών Σπουδών και Τεχνών Ήχου και Εικόνας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προβληματικά ξεκίνησε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το εαρινό εξάμηνο, λόγω των καταλήψεων που συνεχίζονται σε έξι Τμήματα που έχουν έδρα την Κέρκυρα, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Το ζήτημα μάλιστα της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία θα διατυπώσει σαφή θέση επί του νομοσχεδίου, μετά τη λήξη της δεκαήμερης δημόσιας διαβούλευσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα σχετικά ψηφίσματα των Συνελεύσεων των Τμημάτων του ιδρύματος.

Στα αμφιθέατρα επέστρεψαν σήμερα για τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, μόνο οι φοιτητές στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου.

Στην Κέρκυρα ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς τα «λουκέτα» παραμένουν σε έξι από τα εφτά Τμήματα του Ιονίου, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους να προχωρούν εντός της εβδομάδας σε νέες γενικές συνελεύσεις για να επανεξετάσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Ούτε και η εξ αποστάσεως διδασκαλία

Μάλιστα αν και η Σύγκλητος έλαβε την Παρασκευή απόφαση για τη δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ωστόσο καθότι οι οικείες διοικητικές υπηρεσίες -γραμματείες  δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν, λόγω των καταλήψεων στα κτίρια, τα μαθήματα δεν μπορούν να διεξαχθούν ούτε και κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι υπό κατάληψη τελούν τα Τμήματα Ιστορίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Πληροφορικής, Μουσικών Σπουδών, Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΔΜ).

Θέση πάντως κατά του νομοσχεδίου, έχουν αρχίσει να παίρνουν και τα ίδια τα Τμήματα στις Συνελεύσεις τους. Πρόκειται για τα Τμήματα Ιστορίας, ΤΞΓΔΜ, Μουσικών Σπουδών και Τεχνών Ήχου και Εικόνας, τα οποία μέσω ψηφισμάτων εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Στο μεταξύ, η δεκαήμερη ηλεκτρονική διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει 205 άρθρα, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (18/02) με δημοσιευμένα 1.506 σχόλια. Μάλιστα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και εκτιμάται ότι αρχές Μαρτίου θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Συνεδριάζει η Σύγκλητος

Το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί. Το συλλογικό όργανο αναμένεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα σχετικά ψηφίσματα των Συνελεύσεων των Τμημάτων.

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (16/02) συνήλθε εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων με μοναδικό θέμα το σχέδιο νόμου. Στη ανακοίνωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο «επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν. Μια τόσο σοβαρή αλλαγή απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνου».

Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων, η Σύνοδος εκτίμησε ότι αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέρος των προτάσεών της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα για την ουσιαστική ενδυνάμωση και την ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. «Είναι αναγκαία η θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας που να περιορίζει τη γραφειοκρατία και να απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων, η Σύνοδος συνεχίζει να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

«Σε κάθε περίπτωση, για την ίδρυσή τους είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σαφούς και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και η συνδρομή επιστημονικών, κοινωνικών και χωροταξικών όρων. Εφόσον λειτουργήσουν, πρέπει να διασφαλιστεί μια σειρά από αυστηρές εγγυήσεις με σκοπό την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας των σπουδών».

Τέλος, η Σύνοδος δηλώνει σθεναρά ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να εκφράζει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης και του ανθρώπινου δυναμικού.