Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα πορεία και σήμερα από φοιτητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
22 Φεβρουαρίου 2024 / 08:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ εκφράζουν με ψηφίσματά τους συνελεύσεις έξι Τμημάτων της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμη ένα ραντεβού στους δρόμους δίνουν σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστήμιου στην Κέρκυρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το οποίο σύντομα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του παλιού Ψυχιατρείου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης με κύρια αιτήματα την ολική απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου και την προάσπιση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας.

Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η ΕΛΜΕ που συντάσσονται στο πλευρό των φοιτητών.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Στο μεταξύ οι καταλήψεις συνεχίζονται σε έξι από τα εφτά Τμήματα που εδρεύουν στην Κέρκυρα. Από αυτή την εβδομάδα έχει ξεκινήσει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στους Φοιτητικούς Συλλόγους, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων κι ενώ πάντως το εαρινό εξάμηνο έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Ήδη το «πράσινο» φως για την συνέχιση της κατάληψης μέχρι και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου άναψε στη γενική του συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης (20/02)ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με 91 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Απόφαση για συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Τετάρτη 28/02 έλαβε επίσης ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Ιστορίας, ενώ το "λουκέτο" θα παραμείνει και στο Τμήμα Μετάφρασης, Διερμηνείας και Ξένων Γλωσσών, όπως κατέληξε η γενική συνέλευση των φοιτητών με 73 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 14 "παρών".

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου για το επίμαχο νομοσχέδιο. Με ψηφίσματά τους  οι συνελεύσεις των Τμημάτων εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσουν ιδιαίτερα αρνητικά τη λειτουργία των περιφερειακών δημόσιων Πανεπιστημίων. Ζητούν μάλιστα  ζητώντας την απόσυρσή του και την έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για τις συνελεύσεις των Τμημάτων Ιστορίας, Μεταφραστικού, Μουσικών Σπουδών, Τουρισμού, Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας. Μάλιστα και η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου με ομόφωνο ψήφισμά της εξέφρασε τις ενστάσεις τόσο για την συνταγματικότητα της επιχειρούμενης αλλαγής ως προς την πρόβλεψη λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, όσο και για την σκοπιμότητα αλλαγής των μεγεθών της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, ζητώντας, έστω και την έσχατη ώρα ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

1.356 πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν

Στο μεταξύ 1.356 πανεπιστημιακοί της χώρας, μεταξύ των οποίων και καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου σε κοινό κείμενο που υπογράφουν, προειδοποιούν γ ια την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και δηλώνουν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα προσφύγουν σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν αυτό νομοθετηθεί.
 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.