Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης - Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί ευθέως»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
05 Ιουνίου 2023 / 15:46

«Δυστυχώς έχουμε παραδοθεί στο βωμό του κέρδους, έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας απέναντι στη φύση, έχουμε υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, έχουμε προκαλέσει ανυπολόγιστη ρύπανση»

Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η κλιματική αλλαγή μας απειλεί ευθέως, αγαπητοί συμπολίτες μου.
Δυστυχώς έχουμε παραδοθεί στο βωμό του κέρδους, έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας απέναντι στη φύση, έχουμε υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, έχουμε προκαλέσει ανυπολόγιστη ρύπανση.

Η ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης αδυνατίζει, δυστυχώς τα αντανακλαστικά μας.
Πρέπει όμως να μιλάμε έντονα και για το τεράστιο αυτό, θέμα.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη βάση της πολιτικής οικολογίας για πόλεις ανθρώπινες και λειτουργικές προτείνει ένα εθνικό σχέδιο δράσης με αιχμή του δόρατος:
- Να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία
- Να προφυλάξουμε το καθαρό πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης για όλους, εποπτεύοντας την κοινωνικά δίκαιη τιμολόγηση, όπως προτείνω ειδικά για την Κέρκυρα πάνω στο έργο των φραγμάτων και της υδροδότησης του νησιού
- Να ολοκληρώσουμε τα χωροταξικά/πολεοδομικά σχέδια. Να θεσμοθετηθούν  παντού προβλέψεις για τις χρήσεις γης και τους όρους αυτώ
- Να ολοκληρώσουμε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό
- Να διαχειριστούμε τα απορρίμματα  και την ανακύκλωση με ενισχυμένους τους ΟΤΑ, διαφανή τιμολογιακή πολιτική, κινητροδότηση της υποχρεωτικής πλήρους διαλογής στην πηγή και κατάργηση του τέλους ταφής
- Να εμποδίσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης
- Να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όσες επιφορτίζονται με τον έλεγχο της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας
- Απευθυνόμενος σε εμάς τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες  που ζούμε από τον Τουρισμό και πρέπει να έχουμε περιβαλλοντικά όρια και να τηρούμε κανόνες στην ανάπτυξή του, μιλώντας για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θέλω να σας καταστήσω σαφή δύο σημαντικές προϋποθέσεις-δεσμεύσεις για το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
- Πρώτον ότι είναι καταστατική αρχή μας, η βιώσιμη ανάπτυξη με συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον, διαφάνεια και ισότητα στην εφαρμογή των κανόνων.
- Δεύτερον ότι η αρχή αυτή, θα διατρέχει  πάντα την κυβερνητική μας πρόταση για το συλλογικό μας καλό και την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.
- Χρειάζεται φρόνηση και περίσκεψη σε όλα, έτσι και στο περιβάλλον που ζούμε.