Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έχει δρόμο ακόμα ο Κεντρικός Δήμος για να πιάσει τους στόχους για τα απορρίμματα (video)

Ημέρα Περιβάλλοντος
05 Ιουνίου 2024 / 15:25
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εγκρίθηκαν 32 προσλήψεις για εποχικό προσωπικό στο Δήμο. Σύντομα σε εφαρμογή ο Κανονισμός Καθαριότητας. Χαμηλό παραμένει το ποσοστό ανακύκλωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αργότερους ρυθμούς εξελίσσεται ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Κεντρικό Δήμο,  παρότι η ίδια είχε θέσει τόσο προεκλογικά όσο και με την ανάληψη των καθηκόντων της, το ορόσημο της 5ης Ιουνίου,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα. 

Η σημερινή ημέρα βρίσκει τον Δήμο να παλεύει με σωρεία προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ενώ στα ήδη υπάρχοντα προστέθηκε και η δυσάρεστη εξέλιξη με την απομάκρυνση των 49 συμβασιούχων που απασχολούνταν σε κρίσιμες Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς δεν έγιναν τελικά αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για να παραμείνουν στην εργασία τους.

Σε ερώτηση της «Ε» ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα εξελίσσονται με αργότερους ρυθμούς στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι στόχοι  στον καίριο αυτό τομέα παραμένουν σταθεροί και αμετάβλητοι.

Όπως είπε σύντομα θα δούμε στην πράξη τον Κανονισμό Καθαριότητας, ο οποίος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ ήδη ο Δήμος αξιοποιεί υλικό από κάμερες ιδιωτών για να τους εντοπίσει. Μια τέτοια περίπτωση μάλιστα έχει ήδη έρθει εις γνώσιν του, από κάμερα που κατέγραψε εργάτες να εναποθέτουν τα ξημερώματα της Κυριακής μπάζα ανακαινισμένου οικήματος στην πρόσοψη του ιερού ναού του Αγ. Βασιλείου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πριν την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, τα πρόστιμα θα δοθούν στη δημοσιότητα ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που βρεθούν παραβάτες.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι  από μέρα σε μέρα θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα έχουν την ευθύνη του ελέγχου και οι οποίοι θα είναι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι επόπτες καθαριότητας, οι τρεις συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος.

Τρία βασικά ζητήματα

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο ο Κανονισμός Καθαριότητας έρχεται να αντιμετωπίσει τρία βασικά ζητήματα, τα οποία είναι κι αυτά που καταγράφονται ως οι πλέον συχνές, επίμαχες και προβληματικές καταστάσεις που καθημερινά αντιμετωπίζει ο Δήμος. Να αποτρέψει την εναπόθεση μπαζών και οικοδομικών υλικών  δίπλα στους κάδους, να επιβάλλει  τη βασική αρχή του Κανονισμού Καθαριότητας  για την ορθή εναπόθεση και δεματοποίηση των χαρτόκουτων από τα εμπορεύματα μέσα στους κάδους και τέλος να γίνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών μέσα στους κάδους και όχι απ’έξω.
«Αυτές είναι οι πρώτες τρεις κινήσεις. Οι υπόλοιπες που θα έχουν επιπλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διαλογή και των διαχωρισμό των απορριμμάτων  θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν όταν είμαστε έτοιμοι. Δυστυχώς ακόμη δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει και τα οποία είναι σταθερός μας στόχος», ανέφερε ο κ. Πουλημένος.

Έκκληση σε αυστηρό ύφος προς τους επαγγελματίες

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε πάντως να απευθύνει αυστηρή έκκληση προς τους επαγγελματίες  για συμμόρφωση αναφορικά με την εναπόθεση των απορριμμάτων από τα καταστήματά τους στους χώρους υποδοχής. Ο ίδιος έκανε λόγο για αλόγιστη, απρεπή και προσβλητική συμπεριφορά από ορισμένους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που πληγώνει την εικόνα της Κέρκυρας ειδικά σε ώρες και ημέρες αιχμής.

Χαμηλά τα ποσοστά ανακύκλωσης

Σε ό,τι αφορά πάντως τα ποσοστά ανακύκλωσης εξακολουθούν και παραμένουν χαμηλά, αφού κινούνται ελαφρώς πιο πάνω από το 5,8% που ήταν το 2023, όπως δήλωσε στην «Ε» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Νεράντζης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του Δήμου για την απομάκρυνση των κάδων από τρία εμβληματικά σημεία μέσα στην πόλη (Πεντοφάναρο, Ανάκτορο, Προσκοπείο) όπως και την θετική ανταπόκριση επαγγελματιών για την εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών και τα ογκώδη.

Εγκρίθηκαν 32 προσλήψεις για εποχικούς

Σχολιάζοντας την δικαστική εξέλιξη με τους 49 συμβασιούχους που απολύθηκαν μετά τη δικαστική απόφαση ο κ. Πουλημένος τόνισε ότι είναι μεγάλη απώλεια για τις Υπηρεσίες του Δήμου, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος έπραξε κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί. Μεταξύ των Υπηρεσιών που απασχολούνταν ήταν και ο τομέας της καθαριότητας , του πρασίνου και της διοίκησης.

Όπως ανακοίνωσε πάντως εγκρίθηκαν την Τρίτη από το αρμόδιο Υπουργείο 32 προσλήψεις για εποχικούς στο Δήμο Κ. Κέρκυρας και ήδη κινούνται οι διαδικασίες για να προσληφθούν. Παράλληλα τόνισε ότι θα εξεταστούν και συμπληρωματικές συμβάσεις που μπορεί ο δήμος να κάνει για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της αποκομιδής, οι οποίες πολλαπλασιάζονται εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον δήλωσε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για να εγκριθεί στις επόμενες συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων (Δημοτική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο) το σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας , έτσι ώστε να υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο να λάβει ΦΕΚ και εν συνεχεία να μπει σε ισχύ ο νέος Οργανισμός, ο οποίος θα προβλέπει θέσεις εργασίας για ένα ,μέρος του προσωπικού που τώρα χάνει μετά τη δικαστική εξέλιξη.

ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ:  Ο ΣΥΔΙΣΑ μας χρωστάει 700.000 ευρώ

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εξακολουθεί και χρωστάει ο ΣΥΔΙΣΑ στην ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, στον αποδέκτη δηλαδή των σκουπιδιών της Κέρκυρας. Όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Δημοσθένης Μαυρίδης το ποσό αυτό ανέρχεται στις 700.000 ευρώ και ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά και ο νέος Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ως διάδοχο σχήμα του ΣΥΔΙΣΑ.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπήρχε χρέος 600.000 ευρώ προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ , το οποίο εξοφλήθη στη θητεία της νέας διοίκησης, μετά την επίλυση διοικητικής εκκρεμότητας, καθώς η πίστωση υπήρχε.

ΦΩΤΟ: Ο Γεν.Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, με τον Δήμαρχο Στέφανο Πουλημένο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σπύρο Νεράντζη.

VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.