Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Αποδώστε επιτέλους και το παραλιακό μέτωπο της Κέρκυρας στον Δήμο!» (video)

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
06 Σεπτεμβρίου 2023 / 13:20

Ομιλία στην Ολομέλεια, του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης της Σύμβασης παραχώρησης μεταξύ άλλων και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πολλές αναφορές στην Κέρκυρα η χθεσινή ομιλία στην Ολομέλεια, του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης της Σύμβασης παραχώρησης μεταξύ άλλων και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

► Εκπροσωπώ την Κέρκυρα στη Βουλή, ένα νησί του οποίου η επικοινωνία με την απέναντι ηπειρωτική ακτή εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την λειτουργία του λιμένα Ηγουμενίτσας. Εκφράζω λοιπόν τη δυσαρέσκειά μου γιατί στην αρμόδια Επιτροπή δεν κλήθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού μου να καταθέσει την άποψή του.

► Ο Υπουργός κ. Βερβιτσιώτης ανακοίνωσε την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Γιατί τώρα; Και γιατί τόσο εσπευσμένα, ωσάν να δίνετε ανταλλάγματα για να παύσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις από την παράδοση του λιμένα στα χέρια του Γκριμάλντι; Αν οι προθέσεις σας είναι αγαθές, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Αποδώστε επιτέλους και το παραλιακό μέτωπο της Κέρκυρας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αίτημα που καταθέτουμε ξανά και ξανά στη Βουλή χωρίς ανταπόκριση, για αστείους λόγους που επικαλείστε κάθε φορά.

► Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων (παραχώρηση συγκεκριμένων χώρων ή/και δραστηριοτήτων) στην αξιοποίηση των λιμένων, πρακτική που ακολουθείται από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ επίλεξε την προβληματική πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων, παραδίδοντας κοψοχρονιά τα ελληνικά λιμάνια, ζωτικό δηλαδή χώρο της πατρίδας μας σε πολυεθνικούς ομίλους. Η διαφορά είναι τεράστια και το αντιλαμβάνονται όλοι.

► Τον Μάρτιο του 2023 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών για παραχώρηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην Κοινοπραξία Γκριμάλντι. Το τίμημα 84.170.000 ευρώ. Ποιος έκανε την αποτίμηση; Γιατί εμείς υποστηρίζουμε ότι το τίμημα είναι ευτελές. Κι επιπλέον: Το αποθεματικό του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ύψους περίπου 11 εκ., τι θα γίνει; Θα δοθεί στην Γκριμάλντι δωράκι; Θα αφαιρεθεί από τα 84 εκ ;

► Στη σύμβαση παραχώρησης γίνεται αναφορά στη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ). Που είναι; Θα την πάρουμε στα χέρια μας; Δεν πρέπει να τη μελετήσουμε πριν ψηφίσουμε;

► Σας πέρασε από το μυαλό ότι δημιουργείται μονοπώλιο στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας μας, αφού επιχειρείται διαχείριση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία από εταιρείες ιδίων συμφερόντων; Φανταστείτε, υπό μονοπωλιακό καθεστώς, τι αυξήσεις μπορεί να επιβληθούν σε μεταφορές και αγαθά.

► Στη σύμβαση παραχώρησης των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπήρχε υποχρέωση για επενδύσεις των αναδόχων. Στην Ηγουμενίτσα γιατί δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση;

► Στη σύμβαση παραχώρησης (κεφάλαιο 10), δίνεται δικαίωμα με επίκληση έκτακτων καταστάσεων να γίνονται αυξήσεις τιμολογίων σε βάρος των επιβατών, των παραγωγών, των μεταφορέων κλπ. Φυσικά και δεν συμφωνούμε, απορώ μάλιστα πως στην Επιτροπή υπήρχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσπρωτίας που συναινούσαν.

► Ακόμη, είναι ανεπαρκής η πρόβλεψη τήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνεπώς ζητάμε διασφάλιση των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Τέλος σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Αυλωνίτη ήταν η σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Βαρβιτσιώτης για το λιμάνι της Κέρκυρας, και αν για υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα παραχωρηθεί ο τομέας της κρουαζιέρας.

Και το σχετικό βίντεο της τοποθέτησης: