Παρασκευή 21.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος για την επισκευή των Κέντρων Υγείας: Παταγώδης αποτυχία της περιφερειακής αρχής Κράτσα

Κέντρα Υγείας
14 Nov 2022 / 10:08

«Ύστερα από την πάροδο 30 μηνών, δεν έχει ολοκληρωθεί καμία μελέτη, ούτε έχει ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο επισκευής και αναβάθμισης»

Επερώτηση της ΑΝΑΣΑ στο Περιφερειακό συμβούλιο:


Επισκευή των Κέντρων Υγείας: Άλλη μια αποτυχία της περιφερειακής αρχής.

Προς κ. Περιφερειάρχη.

Η  υπόθεση της επισκευής και αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) που βρίσκονται στα όρια της ΠΙΝ εξελίσσεται, δυστυχώς, σε μια ακόμη παταγώδη αποτυχία της περιφερειακής αρχής Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Ας δούμε το ιστορικό:

- 13/05/2020 η περιφερειάρχης ανακοινώνει με δελτίο τύπου (ΔΤ) την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη για την χρηματοδότηση με 6.248.000 ευρώ του έργου «μελέτες- κτιριακή αποκατάσταση- αναβάθμιση» των Κέντρων Υγείας.

- 20/05/2020 εγκρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) η Προγραμματική Σύμβαση της ΠΙΝ με την 6η ΥΠΕ για την εκτέλεση από την ΠΙΝ των τεσσάρων μελετών σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά-Ιθάκη και Ζάκυνθο.

- 10/07/2020 η περιφερειάρχης με νέο δελτίο τύπου εξαγγέλλει με υπερηφάνεια την «νέα εποχή» για τα 12 Κέντρα Υγείας και συνολική χρηματοδότηση 12.248.000 ευρώ.

- 08/08/2020 η περιφερειάρχης επισκεπτόμενη το νοσοκομείο Ζακύνθου ανακοινώνει επενδύσεις 15.000.000 ευρώ σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

- 31/12/2020 υπογράφεται η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και 6ης ΥΠΕ για την υλοποίηση των τεσσάρων μελετών που αφορούν σε 12 Κέντρα Υγείας.

- 23/09/2022 ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας μας ενημερώνει με ΔΤ ότι η μελέτη της ΠΙΝ για το ΚΥ Βασιλικής προϋπολογισμού 49600 ευρώ  ολοκληρώνεται οσονούπω και το έργο θα προωθηθεί προς εκτέλεση.

- 11/10/2022 ο βουλευτής Λευκάδας μέσω ΔΤ μας ενημερώνει ότι η επισκευή του ΚΥ Βασιλικής θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ με βάση την δωρεάν μελέτη τοπικού πολιτικού μηχανικού. Επισυνάπτει μάλιστα και φωτογραφία του με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους. Στο ΔΤ αυτό αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας αναθέτει στο ΤΑΙΠΕΔ την επισκευή και αναβάθμιση 156 ΚΥ σε όλη την χώρα με προϋπολογισμό 270.000.000 ευρώ.

- 03/11/2022 η περιφερειάρχης εκδίδει νέο ΔΤ όπου ανακοινώνει ότι το έργο των ΚΥ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενημερώνει αφ’ ενός ότι θα προωθηθούν άμεσα τα έργα σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο γιατί είναι ώριμα και αφ’ ετέρου ξεκαθαρίζει ότι τα ΚΥ πόλης της Κέρκυρας και του Αργοστολίου δεν εντάσσονται και θα αναζητηθεί άλλη δυνατότητα. Φωτογραφίζεται και αυτή με τον κ. Θεμιστοκλέους που, όπως αναφέρει η ίδια, «...έμεινε έκπληκτος και την συνεχάρη για την πρωτοπόρα εργασία της ΠΙΝ στα ΚΥ…».

Συμπεράσματα:

1. Ύστερα από την πάροδο 30 μηνών, δεν έχει ολοκληρωθεί καμία μελέτη από τις τέσσερεις, ούτε φυσικά έχει ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο επισκευής και αναβάθμισης.

2. Οι διαδοχικά εξαγγελθείσες χρηματοδοτήσεις από την περιφερειάρχη των 6.248.000, των 12.248.000 και των 15.000.000 ευρώ από ΠΔΕ-ΕΣΠΑ έμειναν αναξιοποίητες και προφανώς «χάθηκαν» για τα νησιά μας.

3. Η όλη συζήτηση δεν αφορά πλέον στα 12 ΚΥ αφού ήδη έχουν εξαιρεθεί επισήμως 2 της Κέρκυρας και του Αργοστολίου.

4. Για το ΚΥ Βασιλικής «ερίζουν» ο βουλευτής και ο αντιπεριφερειάρχης. Το πρόβλημα θα ήταν για εσωτερική κατανάλωση στο κυβερνόν κόμμα αν δεν ανέκυπτε μια σοβαρή πτυχή: η ΠΙΝ υλοποιεί μελέτη 49.600 ευρώ όταν η κυβέρνηση (όπως αναφέρεται επισήμως ) θα προχωρήσει με μελέτη-κατασκευή με το ΤΑΙΠΕΔ και επί τη βάσει υφιστάμενης προμελέτης τοπικού πολιτικού μηχανικού.

5. Το όλον έργο (αν και εφόσον προχωρήσει) δεν είναι πλέον έργο της ΠΙΝ αλλά του υπουργείου για όλη την χώρα.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

- Εκτός από ενθουσιώδη, πλην ψευδεπίγραφα, δελτία τύπου και τις πιο ενθουσιώδεις και χαμογελαστές φωτογραφήσεις που τα συμπληρώνουν, μπορείτε να μας παρουσιάσετε ΕΝΑ πραγματικό έργο ουσίας για τον τόπο και τους πολίτες;

- Σκέφτεστε να ζητήσετε ειλικρινή συγνώμη για όσα έλαβαν χώρα σχετικά με τα ΚΥ των Ιονίων Νήσων;

- Θα σας απασχολήσει η περίπτωση του ΚΥ Βασιλικής με χρηματοδότηση εις διπλούν για την ίδια μελέτη;

- Τελικά, γνωρίζετε να μας πείτε πόσα και ποια εκ των ΚΥ των νησιών μας θα επισκευαστούν από το υπουργείο Υγείας με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.