Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο εταιρείες διεκδικούν το έργο της ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας

Κέντρα Υγείας
12 Φεβρουαρίου 2024 / 12:09
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2024 θα μπορούσαν να υπογραφούν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν οι εργολαβίες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ανοιχτές τις πληγές τους αναμένουν τα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας να έρθει η ώρα της πολυαναμενόμενης εργολαβίας ανακαίνισης. Κτιριολογικά ζητήματα, ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ελλείψεις προσωπικού σκιαγραφούν το ψηφιδωτό της σημερινής κατάστασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η δημοπράτηση των Κέντρων Υγείας μπαίνει στην επόμενη φάση καθώς στον διαγωνισμό εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες και αποσφραγίστηκαν οι προσφορές.

Αυτό συνιστά μια αρχικά θετική εξέλιξη, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος να αποβεί άγονος ο διαγωνισμός και να αρχίσει νέος κύκλος επαναδημοπράτησης και καθυστερήσεων, την στιγμή που οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας εδώ και χρόνια καταρρέουν.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα, εκτιμάται ότι μέσα στον μήνα θα μπορέσει να γίνει γίνει η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου και κοντά στο Πάσχα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός με τον οριστικό ανάδοχο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Η αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2024 θα μπορούσαν να υπογραφούν οι συμβάσεις και να ξεκινήσουν οι εργολαβίες. 

Πληροφορίες της "Ε" αναφέρουν ότι κατά τη δημοπράτηση ενδιαφέρον εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εξής κατασκευαστικές εταιρείες: Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.ΤΕ.Β.Ε. και η Β. ΚΟΝΔΥΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.

Έχει ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ

Αναθέτουσα αρχή είναι η Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ το ΤΑΙΠΕΔ είναι η διενεργούσα αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του δικαιούχου Υπουργείου Ευθύνης. Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση Κέντρων Υγείας Λευκίμμης, Αγ. Αθανασίου – Αγρού και Αγ. Μάρκου. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου με τον Φ.Π.Α. ανέρχεται σε 4.693.434,10 ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 3.785.027,50 ευρώ). 

Συγκεκριμένα οι πόροι που κατανέμονται είναι:

  1. Κέντρο Υγείας Αγ. Αθανασίου: 1.261.159 Ευρώ (+ ΦΠΑ 24%).
  2. Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου: 1.029.529 Ευρώ (+ ΦΠΑ 24%).
  3. Κέντρο Υγείας Λευκίμμης: 1.494.339 Ευρώ (+ ΦΠΑ 24%).

Σε ότι αφορά στα Κέντρα Υγείας Πόλεως Κέρκυρας και Παξών, επειδή τα κτήρια δεν ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, δεν μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης. Έργα συντήρησης αναμένεται να εκτελούνται στο μεταβατικό στάδιο με μέριμνα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Στέφανου Γκίκα.

Το αντικείμενο του έργου

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 900 τ.μ. και 1100τ.μ. περίπου και πρόκειται για μονώροφα, ισόγεια κτίρια με τμήματα υπογείου. Η ανακαίνιση στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.). Επιπροσθέτως, προβλέπεται εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ΑμΕΑ.

Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση προβλέπει θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων.

Στο αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας και οι σχετικά απαιτούμενες ερευνητικές εργασίες, όπως και η μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσης των στοιχείων του φέροντος οργανισμού, όπως απαιτηθεί, ώστε το κτίριο να συμμορφώνεται με το σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο.

Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.