Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση τριών Κέντρων Υγείας στην Κέρκυρα

Κέντρα Υγείας
02 Ιανουαρίου 2024 / 16:28

Τι εργασίες προβλέπονται για τα Κέντρα Υγείας Λευκίμμης, Αγίου Αθανασίου και Άγιου Μάρκου

ΑΘΗΝΑ. Φως στο τούνελ φαίνεται για τα εγκατελειμμένα κτήρια των Κέντων Υγείας Κέρκυρας, καθώς προκηρύχθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για έργα σε τρεις περιφερειακές δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Κέρκυρα.

Αναλυτικά, σε δημοπράτηση βγήκε το έργο «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Λευκίμμης, Αγ. Αθανασίου – Αγρού, Αγ. Μάρκου» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Κερκύρας.

Αναθέτουσα αρχή είναι η Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι η διενεργούσα αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του δικαιούχου του Δικαιούχου – Υπουργείου Ευθύνης, ήτοι του Υπουργείου Υγείας και του Δικαιούχου, ήτοι της Διοίκησης 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες της αρμοδιότητας της αναθέτουσας αρχής στο όνομα και για λογαριασμό της μέχρι και την κατακύρωση της σύμβασης.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου με τον Φ.Π.Α. ανέρχεται σε 4.693.434,10 ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 3.785.027,50 ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Υγείας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπάγεται στους ειδικούς όρους εκτέλεσης των Δράσεων και Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το αντικείμενο του έργου

Το προς δημοπράτηση έργο αφορά σε εργασίες που θα εκτελεστούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, στους δήμους:

Δήμο Νότιας Κέρκυρας – Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων
Δήμο Βόρειας Κέρκυρας – Δημοτική Ενότητα Αγίου Γεωργίου – Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Αθανασίου και Αγρού
Δήμο Κερκυραίων και Διαποντίων – Δημοτική Ενότητα Φαιάκων – Κοινότητα Αγίου Μάρκου

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας που θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 900 τ.μ. και 1100τ.μ. περίπου και πρόκειται για μονώροφα, ισόγεια κτίρια με τμήματα υπογείου, ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού και η ανακατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών Δικτύων.

Στο αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. και οι σχετικά απαιτούμενες ερευνητικές εργασίες, όπως και η μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσης των στοιχείων του φέροντος οργανισμού, όπως απαιτηθεί, ώστε το κτίριο να συμμορφώνεται με το σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την αντικατάσταση εξοπλισμού και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας.

Επιπλέον προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 Κέντρα Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης.

Πηγή: ypodomes.gr