Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «περίμενε» η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας

Κέντρα Υγείας
29 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:13

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρείται να γίνει αναβάθμιση των 12 Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Έτοιμες οι μελέτες για τα Κ.Υ της ΠΕ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιμέτωπα με τις ανοιχτές πληγές τους παραμένουν τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Κέρκυρας. Κτιριολογικά ζητήματα, ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ελλείψεις προσωπικού σκιαγραφούν το ψηφιδωτό της σημερινής κατάστασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η αποκατάσταση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων επιχειρείται τελικώς να γίνει μέσω του φιλόδοξου προγράμματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ριζική ανακαίνιση συνολικά 156 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αναμορφωθούν τεχνολογικά αλλά και σε θέματα υποδομής.

Όσον αφορά την ΠΕ Κέρκυρας οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα πέντε Κέντρα Υγείας (Πόλης, Λευκίμμης, Αγίου Μάρκου, Αγίου Αθανασίου, Παξών) ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν αισίως στην Περιφέρεια δυο χρόνια μετά την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης και αναμένεται να σταλούν στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου εν συνεχεία να εγκριθούν και να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την αποκατάσταση των 12 κτιρίων των Κ.Υ. της ΠΙΝ (κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός) είχε σχεδιαστεί να γίνει με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ύψους 12.248.000 ευρώ.

Για την Κέρκυρα το συνολικό κατασκευαστικό κόστος χωρίς τον υλικοτεχνικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό ανέρχεται στα 6.5 εκατ. ευρώ.

Αποκαρδιωτική

Ωστόσο μέχρι να πάρουν το δρόμο της αποκατάστασης (αποκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, νέος ιατρικός εξοπλισμός, ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.) η εικόνα που παρουσιάζουν οι δομές αυτές είναι άκρως απακαρδιωτική. Κουφώματα που πρέπει να αντικατασταθούν, τοιχοποιίες που έχουν πέσει, χώροι που πλημμυρίζουν με μια απλή βροχόπτωση και τοίχοι που έχουν γίνει «σουρωτήρια» συνθέτουν το σκηνικό.

Στο Κ.Υ. Αγ. Μάρκου για παράδειγμα, κάθε φορά που βρέχει, το υπόγειο, όπου βρίσκεται ο καυστήρας και η γεννήτρια πλημμυρίζει.

Στο Κ. Υ. Λευκίμμης παρατηρούνται προβλήματα δομικά και στατικά, ενώ σε δεινή κατάσταση βρίσκεται το Κ. Υ Πόλεως με τα προβλήματα να είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, καθώς αν και έγιναν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, όπως σε κάποια κουφώματα, τα προβλήματα παραμένουν.

Οι Παξινοί πηγαίνουν αλλού

Στους Παξούς, αν και στο κτίριο έγιναν αντικαταστάσεις κουφωμάτων πριν τρία χρόνια, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω επισκευές. Περισσότερο όμως υπάρχει η ανάγκη για στελέχωσή του με προσωπικό και ενίσχυση με ιατρικό εξοπλισμό, καθώς οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην Κέρκυρα ή στα Ιωάννινα για μια μαστογραφία και για μέτρηση οστικής πυκνότητας.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη να προκηρυχθεί η θέση του αγροτικού γιατρού για το νέο περιφερειακό ιατρείο που άνοιξε στη Λάκκα, το οποίο στελεχώνεται με επικουρικό προσωπικό, τρεις νοσηλευτές και μια διασώστρια. Επίσης ζητάμε να ανοίξει το μικροβιολογικό εργαστήριο , καθώς υπάρχει παρασκευάστρια στο νησί. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες που πρέπει να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις απευθύνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο», τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής του Κ. Υ Παξών Μιχάλης Κάντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η λειτουργία του Κ.Υ υποστηρίζεται από έναν παιδίατρο και τρεις γενικούς γιατρούς, ωστόσο η μια εξ αυτών απέχει, λόγω άδειας ανατροφής. Τον Αύγουστο μάλιστα, λόγω και της αυξημένης κίνησης στο νησί, η δομή ενισχύθηκε για δυο εβδομάδες με τέσσερις γιατρούς που ήρθαν εκ περιτροπής από Κέντρα Υγείας της Ηπείρου.

Ζητούμενο η στελέχωση

Η στελέχωση παραμένει ζητούμενο και για τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Κέρκυρας. Στη Λευκίμμη απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον άλλων τριών μόνιμων γιατρών. Μάλιστα ο δήμος Νότιας Κέρκυρας παρέχει ως κίνητρο, επίδομα στέγης 200 ευρώ για όσους αποφασίσουν να ενισχύσουν την δομή. «Οι εφημερίες και τα επείγοντα καλύπτονται από τους δυο γιατρούς που υπάρχουν ανά βάρδια, ωστόσο το Κ. Υ έχει ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό», επισημαίνει ο γενικός γιατρός Γιώργος Σαγιάς.

Στο Κ.Υ Αγίου Μάρκου αν και υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, ωστόσο οι εφημερίες και οι βάρδιες βγαίνουν οριακά, λόγω των μετακινήσεων για την υποστήριξη του νοσοκομείου Κέρκυρας και του Κέντρου Υγείας Πόλης.

Προσωπικός γιατρός

Κομβικό ρόλο πάντως στο όλο εγχείρημα που προωθεί η κυβέρνηση για την ριζική αναμόρφωση των Κ. Υ προκειμένου και τα νοσοκομεία να αποφορτιστούν από περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας, όπως είναι οι συγκεκριμένες δομές θα παίξει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού. Μόνο που στην ΠΕ Κέρκυρας το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Κέρκυρας, Φοίβο Κακαβίτσα 33 γιατροί του ΕΣΥ και μόλις τρεις ιδιώτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, οι οποίοι όμως μπορούν να καλύψουν μόνο 72.000 ενήλικους σε σύνολο 100.000.

Το πρόβλημα καθίσταται πιο έντονο εντός της πόλης, όπου εφτά γιατροί του ΕΣΥ και ένας ιδιώτης επαρκούν μόνο για 16.000 σε σύνολο 50.000 ενηλίκων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ