Τρίτη 07.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μωβ μέδουσες σε παραλίες της Κέρκυρας

μωβ μέδουσες
06 Ιουνίου 2022 / 11:58
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε ποιες παραλίες της Κέρκυρας εντοπίστηκαν από λουόμενους μέσα στο Σαββατοκύριακο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μωβ μέδουσες  έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές παραλίες της Κέρκυρας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αρκετοί λουόμενοι που αναζήτησαν μια «ανάσα» δροσιάς για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το περασμένο διήμερο αντίκρισαν στις βουτιές τους το μικρό αυτό είδος με το επώδυνο όμως τσίμπημα, λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Ειδικότερα εμφάνιση μωβ μεδουσών καταγράφηκαν στις νοτιοδυτικές παραλίες της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στον Χαλικούνα, στο Γαρδένο, στον Ίσσο, όπως επίσης και στις νότιες περιοχές του Άγιου Γόρδιου Λευκίμμης, Άγιο Γεώργιο Αργυράδων αλλά και στη βόρεια Κέρκυρα στον Άγιο Γεώργιο Πάγων. Δεκάδες μάλιστα αναρτήσεις και σχόλια λουομένων με φωτογραφίες από μωβ μέδουσες κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Αντώνης Κουρτέσης, ο δήμος δεν είχε κάποια ενημέρωση για την εμφάνιση των μωβ μεδουσών σε παραλίες της περιοχής του από επισκέπτες που έπεσαν πάνω τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Photo: Facebook/Dora Pagiati - μέδουσες στον Ισσο

«Το φαινόμενο των μωβ μεδουσών συνοδεύεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και των θρεπτικών στοιχείων στη θάλασσα. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται, υπάρχει έξαρση αυτών και μετά από ένα χρονικό διάστημα μειώνονται. Δεν είναι ζώα που μπορούν να κολυμπήσουν και κατά βάση παρασέρνονται από τα κύματα και τα ρέματα. Το φαινόμενο παρατηρείται ότι εμφανίζεται ανά διετία και τα τελευταία χρόνια έχουμε σε όλη την Ελλάδα», τόνισε στην «Ε» η περιβαλλοντολόγος, Ρωξάνη Ναασάν Άγα-Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη πυλώνα προστατευόμενων ειδών ISEA  Θεσσαλονίκη.

Αντανακλαστικά

Με το θέμα πάντως να βρίσκεται στη δημοσιότητα εδώ και αρκετές ημέρες και την εκτενή ενημέρωση που υπήρξε σε περίπτωση επαφής με μωβ μέδουσα , τα αντανακλαστικά όσων ήρθαν αντιμέτωποι με αυτές λειτούργησαν άμεσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.  Πάντως δεν έλειψαν και οι πιο τολμηροί που με αυτοσχέδιες παγίδες «συνέλαβαν» το πελαγικό αυτό είδος σε απόχες, πλαστικά μπολ και κουβαδάκια για τα απαθανατίσουν στο φακό τους.

«Έχουν υπάρξει αυξημένες θεάσεις στην περιοχή μας, καθώς ανά χρονιά το είδος κάνει κάποιες εξάρσεις. Η ύφεση του φαινομένου εξαρτάται από τον καιρό, ο οποίος επηρεάζει την παρουσία τους. Κι αυτό διότι μεταφέρονται κυρίως με ρεύματα. Αν αλλάξουν οι άνεμοι και φυσήξει στην περιοχή θα απομακρυνθούν», ανέφερε στην «Ε» ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Γαστεράτος.

Παρακάτω θα βρείτε την διεύθυνση για τον ψηφιακό χάρτη των μεδουσών ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς, όπως επίσης και φωτογραφία για τις πρώτες βοήθειες: 

https://www.inaturalist.org/observations





ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.