Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πήραν πάλι μπρος στα κουρτελάτσα

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΓΑΡΙΤΣΑΣ
12 Ιουνίου 2024 / 09:12

Έρχονται προσεχώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Δημοκρατίας από του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο με μονοδρόμηση της οδού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πήρε μπρος και πάλι το πολύπαθο έργο για την αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου της Γαρίτσας από του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας με μονοδρόμηση της οδού.

Οι εργασίες είχαν σταματήσει προσωρινά από τον εργολάβο, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κάνει χρήση του δικαιώματος του νόμου για διακοπή εργασιών αν η πληρωμή καθυστερήσει άνευ υπαιτητιότητάς του. Το αιτούμενο ποσό εξοφλήθη και το έργο πλέον συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Γιώργος Μάμαλος διευκρινίζοντας πάντως ότι το επίμαχο αυτό διάστημα εξελίσσονταν με πιο αργούς ρυθμούς, εστιασμένο από την πλευρά της θάλασσας.

Τυπικά βέβαια αναμένεται να γίνει και η άρση της διακοπής εργασιών. Το έργο πάντως που συμβασιοποιήθηκε στις 10-08-2023 κινείται κατά γενική ομολογία με χαμηλές ταχύτητες από την έναρξή του (Σεπτέμβριος 2023), με το μεγάλο στοίχημα να είναι η ολοκλήρωσή του, εντός χρονοδιαγράμματος. Ως προθεσμία ολοκλήρωσης είναι ο ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί και μια παράταση, εξαιτίας της δίμηνης διακοπής εργασιών, που προηγήθηκε άνευ υπαιτιότητας του εργολάβου.

«Ο εργολάβος δουλεύει κανονικά και απρόσκοπτα. Όπως υποστηρίζει το έργο θα ολοκληρωθεί  εντός των συμβατικών του υποχρεώσεων, ήτοι το φθινόπωρο», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μάμαλος. Μάλιστα προ ημερών υπήρξε συνάντηση του εργολάβου και του Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία δεσμεύθηκε για εντατικοποίηση των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο με το ζητούμενο να είναι η ενίσχυση του εργοταξίου με περισσότερα άτομα, ώστε το έργο να «τρέξει» πιο γρήγορα.

Τι εργασίες έχουν γίνει

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη και χρονοβόρα φάση που αφορά την λεπτομερή αποτύπωση του χώρου και καταγραφής των λίθων που έχουν απομακρυνθεί προσωρινά για να γίνουν οι απαιτούμενες εκσκαφές και η σκυροδέτηση του νέου τοιχίου από την εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος. Διευκρινίζεται ότι οι πλάκες έχουν αφαιρεθεί μόνο από τα επίμαχα σημεία που παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου και σε κάποια ακόμη όπου διαπιστώθηκε μικρή καθίζηση. Αυτή τη στιγμή το έργο εξελίσσεται από την πλευρά της θάλασσας.

Τα μέτρα για την αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου περιλαμβάνουν κατασκευή τοιχίου από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά του λίθινου κρηπιδότοιχου, πλήρωση κενών και αντικατάσταση επιχωμάτων υπόβασης Πεζοδρομίου Παραλιακής Λεωφόρου Γαρίτσας με κατάλληλη λιθορριπή, συμπλήρωση και συναρμογή προκατασκευασμένων στοιχείων προστασίας ποδός με την τεχνική συναρμογής που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη φάση εργασιών, αποκατάσταση πλακοστρώσεων μετά από αποτύπωση, αφαίρεση παρουσία αρχαιολόγου, επανατοποθέτηση στις ίδιες ακριβώς θέσεις και συμπλήρωση των κατεστραμμένων με πλάκες ίδιας ποιότητας και προέλευσης με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη φάση εργασιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στο ποσό των 995.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εφόσον πάντως εκτελεστεί, το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του, θα είναι αποκατεστημένο.

 

Έρχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο με μονοδρόμηση της οδού, ώστε να μπορέσουν να γίνουν απρόσκοπτα οι εκσκαφές και η σκυροδέτηση του νέου τοιχίου από την εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές κρίνονται αναγκαίες, καθότι το εργοτάξιο θα καταλάβει μέρος του οδοστρώματος.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ