Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιμουδιά για την επιστροφή του παραλιακού μετώπου στον Δήμο

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
14 Ιουνίου 2024 / 13:23
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Tο υπουργείο διευρύνει χρονικά την παραχώρηση, προκειμένου να ενσωματωθεί αυτό το δικαίωμα στην σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία εκεί της μαρίνας μέγα γιοτ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Και πριν αλέκτωρα φωνήσαι, ο λόγος γίνεται για το μόλις χθεσινό μας πρωτοσέλιδο, το υπουργείο Οικονομικών (ΚΕΔ) προωθεί την αύξηση χρόνου παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στον ΟΛΚΕ/ΤΑΙΠΕΔ σε συνολικά 70 χρόνια. Πρόκειται ίσως για το αναμενόμενο σχετικό νομοσχέδιο, που ελπίζαμε ότι θα περιλάμβανε εντέλει και την απόδοση του υπολοίπου, πέραν των λιμενικών εγκαταστάσεων, στον κεντρικό Δήμο. Αλλά που;

Στο κατατεθειμένο ν/σ και συγκεκριμένα στο 60ο άρθρο οι αναφορές περιορίζονται στην χρονική επέκταση της παραχώρησης του μετώπου στο Λιμάνι. Έτερον ουδέν. Κι ας είχε διαβεβαιώσει σχετικά, τουλάχιστον δυο φορές του τελευταίους μήνες, περί του αντιθέτου ο Στ. Γκίκας ενώπιον του υφ. Ναυτιλίας, Γ. Παππά.

Δηλώσεις

Στις αρχές Απριλίου τρέχοντος έτους, ο Στ. Γκίκας δήλωνε στην «κ.Ε.», «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πει ότι θα μπορούσε το παραλιακό μέτωπο να παραχωρηθεί βάσει του νόμου 2971, όμως οι νομικοί του Υπουργείου Οικονομικών είδαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ασφαλώς με αυτή τη διαδικασία και συνετάγη τώρα μια καινούρια νομοθετική διάταξη που δεν αφορά μόνο την Κέρκυρα αλλά όλους του Δήμους που θέλουν να πάρουν παραλιακό μέτωπο. Αυτή η νομοθετική διάταξη είναι στο γραφείο του Υπουργού και η πρόθεση είναι να μπει σε επόμενο νομοσχέδιο που δεν θα αργήσει. Ο λόγος που έγινε αυτή η αλλαγή είναι διότι ο 2971, προκειμένου να παραχωρήσει το παραλιακό μέτωπο, θα μπορούσε υπό την προϋπόθεση ότι θα έκανε συγκεκριμένα έργα ο Δήμος που θα το έπαιρνε, στην περιοχή αυτή. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, προχωράμε με την άλλη διαδικασία της νομοθετικής διάταξης που ουσιαστικά εμπλουτίζουμε το νόμο 2971 και διασφαλίζουμε τη διαδικασία» (Στ. Γκίκας, 3/4/2024)

Η τωρινή νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών αφορά στην σύμβαση παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στον ΟΛΚΕ/ΤΑΙΠΕΔ, που είχε κυρωθεί με την περ. Ζ’ του άρθρου 1 του ν. 4597/2019 (Α΄ 35). Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση ο χρόνος ορίζεται στα εξήντα επτά (67) χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της (2003) δηλ. έως το 2070.

Της παραχώρησης

Τώρα πηγές του ΠΑΣΟΚ, που ρωτήθηκαν σχετικά και διερεύνησαν τις κυβερνητικές προθέσεις, λένε πως το υπουργείο διευρύνει χρονικά την παραχώρηση, προκειμένου να ενσωματωθεί αυτό το δικαίωμα στην σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας της μαρίνας μέγα γιοτ. H πρόσφατη εμπειρία από την Αλεξανδρούπολη, την Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο σ' αυτό παραπέμπει.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται και στο σώμα της αρχικής σύμβασης παραχώρησης, το χρονικό διάστημα της οποίας διευρύνεται: «(14. Ανεκχώρητο.) Το γεγονός ότι το δικαίωμα ορίζεται ως αμεταβίβαστο, δεν περιορίζει τη δυνατότητα περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης των παραχωρούμενων και την πραγματοποίηση επενδύσεων από τρίτους». Κι αυτά το 2003, δηλ. προ πτώχευσης, μνημονίων κοκ.

Όμως κάτι τέτοιο, εφόσον γίνει τώρα νόμος του κράτους, θα ακολουθεί και τις άλλες επαπειλούμενες (υπο)παραχωρήσεις δηλ. της προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων και του λιμενικού σταθμού αφιξοαναχωρήσεων αλλά όταν με το καλό τελειώσει, και του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Σπηλιά. (Σ.σ. Και τούτο ανεξαρτήτως βεβαίως της εκτέλεσης του υδραυλικού έργου για την λύτρωση της ευρύτερης περιοχής από τις πλημμύρες με την πρώτη βροχή).

ΦΩΤΟ@ Stylianos Photography

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.