Πέμπτη 23.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέσεις του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το Λιμάνι Λευκίμμης - Η επιστολή Λέσση στο ΤΑΙΠΕΔ

Κώστας Λέσσης
04 Φεβρουαρίου 2022 / 11:33

Το κείμενο θέσεων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του λιμανιού Λευκίμμης σε μαρίνα τουριστικών σκαφών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις θέσεις του Δήμου Νότιας Κέρκυρας απέστειλε ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης, σε συνέχεια της επίσκεψης του CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης στην Κέρκυρα, με σκοπό την αυτοψία σε λιμενικές υποδομές που πρόκειται να αξιοποιηθούν. 

Ο Δημήτρης Πολίτης, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον κυβερνητικό βουλευτή Στ. Γκίκας είχε δηλώσει οι διαγωνισμοί των μαρίνων MegaYacht και Λευκίμμης είναι εντός χρονοδιαγράμματος με τον "αστερίκο" της αναμονής των τελικών θέσεων και προτάσεων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. 

Η επιστολή Λέσση
 
Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε συνέχεια της επίσκεψης στελεχών του φορέα σας με σκοπό την προφορική ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και την συνοπτική παρουσίαση της σχεδιαζόμενης μετατροπή του λιμένος Λευκίμμης σε μαρίνα τουριστικών σκαφών με παραχώρηση της εκμετάλλευσης του σε ιδιωτικό φορέα λειτουργίας, καταθέτουμε ρητά τις θέσεις μας ως κάτωθι:

1. Στον όποιον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του Φορέα σας δεν έχει ζητηθεί η άποψη των συλλογικών οργάνων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Η εντός του Δεκεμβρίου 2021 επίσκεψή σας είχε μάλλον πανηγυρικό χαρακτήρα ανακοίνωσης της «επένδυσης» στην τοπική κοινωνία και εθιμοτυπική μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη σας σε ότι αφορά την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής.

2. Ο λιμένας Λευκίμμης εξυπηρετεί σήμερα ακτοπλοΐα, θαλάσσια αλιεία και τουριστικά ημερόπλοια. Αποτελεί πρώτη και κύρια θέση μας ότι καμία από αυτές τις σημερινές λειτουργίες δεν πρόκειται να περιοριστεί καθοιονδήποτε τρόπο, ούτε και να επιβαρυνθεί οικονομικά πέραν των τελών που μέχρι σήμερα καταβάλλονται από τους κατά περίπτωση επαγγελματίες. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή τη βάση ή απουσία νομικής πρόνοιας που να την διασφαλίζει μας καθιστά εξ αρχής αντίθετους με την σχεδιαζόμενη αλλαγή χρήσης του λιμένα.

3. Περαιτέρω η Δημοτική Αρχή επιθυμεί οποιαδήποτε επένδυση στον λιμένα Λευκίμμης να διασφαλίζει τόσο την επέκταση του όσο και την περιβαλλοντική προστασία των ακτών της γύρω περιοχής.

4. Η επέκταση του λιμένα Λευκίμμης οφείλει πρωτίστως να αποσκοπεί στην επέκταση του ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, προς όφελος της όλης Νήσου Κέρκυρας.

5. Η προσθήκη περαιτέρω τουριστικών χρήσεων όπως αυτή της μαρίνας τουριστικών σκαφών είναι ευπρόσδεκτη υπό την τήρηση των ανωτέρω προϋποθέσεων και την κατάρτιση σχετικής λεπτομερούς τεχνικής μελέτης που να προβλέπει κατάλληλες προεκτάσεις του λιμένα ώστε να φιλοξενηθούν οι νέες λειτουργίες του.

6. Η Δημοτική Αρχή θέτει τρία ζητήματα προς αποδοχή από τον Φορέα σας:

- Τη συμμετοχή του Δήμου σε κάθε επόμενο στάδιο διερεύνησης και κατάρτισης της σχετικής μελέτης επέκτασης του λιμένα

- Τη λήψη πρόνοιας ωφελημάτων ανταποδοτικότητας προς το Δήμο Νότιας Κέρκυρας από την ανάπτυξη των νέων εγκαταστάσεων και δη στη χερσαία ζώνη λιμένα (επί παραδείγματι χώροι στάθμευσης, ναυταθλητισμού, και αναψυχής που θα παραχωρηθούν στον Δήμο)

- Τη συμμετοχή του Δήμου στη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής του νέου φορέα λειτουργιάς του λιμένα ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικά επωφελής χαρακτήρας της λειτουργίας του.

7. Θέτουμε υπόψη σας ότι η πάγια θέση μας είναι αυτή που έχει εκφραστεί εδώ και ενάμιση πλέον έτος προς τον κ. Πρωθυπουργό και αφορά την άδεια σύστασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την διαχείριση του συνόλου των εννέα λιμένων και λιμενίσκων χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας με σκοπό ακριβώς την ήπια τουριστική αξιοποίησή τους με τη δημιουργία καταφυγίων τουριστικών σκαφών.

8. Τέλος θυμίζουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι εκφραστής της τοπικής κοινωνίας είναι η δημοκρατικά εκλεγμένη Δημοτική Αρχή και το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπ’ αυτό το πρίσμα οι θέσεις μας δεν μπορούν να είναι άλλες από αυτές που διασφαλίζουν την συνέχεια της λειτουργίας της τοπικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δημοτών μας Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση επί των ανωτέρω θέσεων.