«Πρόσω ολοταχώς» από ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση στο λιμάνι Λευκίμμης
Χειμαριώτης: «Ναι, υπό όρους, χωρίς τετελεσμένα» - Επίκειται σύσκεψη Δημάρχου, επαγγελματιών της περιοχής και ΟΛΚΕ - Συλλαλητήριο Εργατικού Κέντρου
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ρότα υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Λιμανιού της Λευκίμμης με υποπαραχώρηση σε ιδιώτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται σύντομα, με το ΤΑΙΠΕΔ να είναι σε φάση «έρευνας αγοράς» για την ανεύρεση ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ο διαγωνισμός που αναμενόταν το 2022, καθυστέρησε δύο χρόνια, λόγω γνωμοδότησης του ΣτΕ για την αναγκαιότητα συμπλήρωσης του φακέλου ωρίμανσης με πράξη χωροθέτησης. Πριν από 10 περίπου ημέρες η διαδικασία ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για εξελίξεις.
Υπέρ ή κατά
Ερώτηση για το θέμα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση στο πλαίσιο του δημοτικού ελέγχου, ζητώντας ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κυρίως σαφή τοποθέτηση από τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Βασίλη Χειμαριώτη υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης. Σε ερώτηση της "Ε" ο Δήμαρχος απαντά: «Σε τίποτα δεν είμαστε προκαταβολικά υπέρ ή κατά. Το κριτήριό μας είναι το όφελος του τόπου και των δημοτών μας. Όποια επένδυση γίνεται, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, πρέπει να είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Διαφορετικά δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Σε αυτήν την επένδυση πρέπει να έχει λόγο και ο Δήμος. Τονίζω ότι η θέση μου είναι αποκλειστικά υπέρ της προόδου του Δήμου».
Ο επικεφαλής Σταμάτης Πελάης δήλωσε ότι ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης και χαρακτήρισε τη στάση του «απαράδεκτη». Όπως επεσήμανε στην "Ε" «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στο θέμα αλλά ο Δήμαρχος «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στο επαπειλούμενο ξεπούλημα του λιμανιού».
Προβληματισμοί - Συνάντηση με ΟΛΚΕ
Ο Δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης έχει ζητήσει συνάντηση με τον ΟΛΚΕ, ώστε να ενημερωθεί η δημοτική αρχή για τον σχεδιασμό του έργου. «Εκτιμώ ότι μέσα στη βδομάδα θα ορίσουμε τη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σπύρο Ζερβόπουλο και μάλιστα έχουμε ζητήσει να είναι παρόντες και οι επαγγελματίες της περιοχής.
«Έχουμε δύο προβληματισμούς που χρειάζονται διευκρίνιση. Το πρώτο αφορά τη χωρητικότητα της λιμενολεκάνης, στην οποίαν σχεδιάζεται να συνυπάρχουν τα πορθμεία αλλά και η μαρίνα τουριστικών σκαφών. Το δεύτερο αφορά τον αύλειο χώρο μπροστά από το λιμάνι και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Πιστεύουμε ότι η προσθήκη της μαρίνας θα μπορούσε να γίνει είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά του λιμανιού» επισημαίνει ο Βασίλης Χειμαριώτης στην "Ε".
Τι προβλέπει η μελέτη
Το master plan του ΤΑΙΠΕΔ, μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία Marnet, προβλέπει επένδυση ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων, προκειμένου να διαμορφωθούν και να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του Λιμανιού που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '80. Η παραχώρηση θα γίνει για τουλάχιστον 20 χρόνια και τα κεφάλαια θα επενδυθούν από τον ιδιώτη.
Σκοπός είναι να δημιουργηθούν δύο αυτοτελείς τομείς, ο επιβατικός και ο τουριστικός. Στον επιβατικό σταθμό προβλέπονται θέσεις για 3 έως 4 φέρι ενώ στη μαρίνα προβλέπεται δυνατότητα ελλιμενισμού έως και 85 περίπου θέσεων ιδιωτικών-τουριστικών σκαφών, αλλά και δυνατότητα ελλιμενισμού ενός μικρού κρουαζιερόπλοιου.
Η μελέτη, προβλέπει τα παρακάτω έργα, τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια ζώνη:
- Ανακατασκευή προσήνεμου μώλου συνολικού μήκους 600m, με κρηπίδωση της εσωτερικής του πλευράς στο μεγαλύτερο τμήμα του Επιχώσεις στο βόρειο τμήμα του λιμένα (επιφάνειας 10,8 στρεμμάτων).
- Εκ νέου κατασκευή υπήνεμου μώλου μήκους 160m σε νέα καταλληλότερη θέση σε σχέση και με την ανάπτυξη του χερσαίου χώρου.
- Βυθοκόρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου πρόσβασης σε αυτή.
- Κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών και στεγάστρων για την εξυπηρέτηση των επιβατών και χρηστών του λιμένα.
- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της χερσαίας ζώνης με τις κατάλληλες λειτουργικές παρεμβάσεις (οδικά έργα, πύλες εισόδου εξόδου, θέσεις στάθμευσης, στοίχοι αναμονής οχημάτων, διάδρομοι κίνησης πεζών, πράσινο κλπ.)
Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση καλούν την Κυριακή 18 Φλεβάρη και ώρα 11:00 στο λιμάνι Λευκίμμης το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, ο Κόρισσος και άλλοι λαϊκοί φορείς της Νότιας Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τη θέση του Εργατικού Κέντρου, οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Λευκίμμης θα είναι:
- Μια υποδομή που την έχει χιλιοπληρώσει και την έχει κατασκευάσει ο ελληνικός λαός παραχωρείται έναντι πινακίου φακής στα χέρια ενός ιδιώτη επιχειρηματία. Εμείς απαιτούμε να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει από δημόσιο φορέα για το δημόσιο συμφέρον.
- Η διεύθυνση και οι αποφάσεις για το χαρακτήρα που θα έχει το λιμάνι, τι, ποιους και σε ποια τιμή θα εξυπηρετεί, περνάει στα χέρια του ιδιώτη. Εμείς θέλουμε οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται από τον λαό και τους θεσμούς του.
- Ο ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει για τα συμφέροντά του το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της Νότιας Κέρκυρας (όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις) μαραζώνοντας την υφιστάμενη μικροεπιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα μπορεί να κατευθύνει, να συντονίζει και να ελέγχει την τουριστική κίνηση της περιοχής αναδιαμορφώνοντας τα χαρακτηριστικά της με γνώμονα την κερδοφορία του και σε βάρος των δεκάδων μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Εμείς επιμένουμε ότι η οργάνωση αυτή πρέπει να καθορίζεται με χρήσεις γης, χωροταξικό σχεδιασμό και σχέδιο σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού από τα θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας.
- Οι εργασιακές σχέσεις θα προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ορέξεις του ιδιώτη «λιμενάρχη», όπως έγινε στην περίπτωση της COSCO στον Πειραιά, επηρεάζοντας και τη συνδεόμενη με το λιμάνι οικονομική δραστηριότητα. Εμείς εργαζόμαστε για την οργάνωση και την εργατική ταξική ενότητα, ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην αναχαίτιση κάθε νέας πρόκλησης σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
- Με την πώληση του λιμανιού ακυρώνεται κάθε δυνατότητα να αξιοποιηθεί το λιμάνι στο μέλλον, προς όφελος του λαού της Νότιας Κέρκυρας, αν κάποια στιγμή ο τελευταίος αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, επιλέγοντας δική του διοίκηση.