Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τον «χάρτη» της αξιοποίησης του λιμανιού ξεδίπλωσε ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ στη Λευκίμμη

Λιμάνι Λευκίμμης
03 Δεκεμβρίου 2021 / 16:36

Σχεδιάζονται δύο αυτοτελείς τομείς, ο επιβατικός και ο τουριστικός, με ταυτόχρονη αύξηση της δυνατότητας ελλιμενισμού έως και 85 περίπου θέσεων ιδιωτικών-τουριστικών σκαφών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νέο στίγμα των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει σειρά περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών του δημοσίου προς αξιοποίηση. Στη λίστα των προς αξιοποίηση υποδομών της χώρας βρίσκεται το Λιμάνι Λευκίμμης και η Μαρίνα Mega yacht στην Κέρκυρα. 

Το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, με επικεφαλής τον CEO Δημήτρη Πολίτη, έφθασε στη Κέρκυρα το μεσημέρι της Παρασκευής και μετέβη κατευθείαν στο Λιμάνι της Λευκίμμης, συνοδευόμενο από τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα. Μαζί τους ήταν επίσης κλιμάκιο του ΟΛΚΕ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Γιώργο Χονδρογιάννη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σπύρο Ζερβόπουλο και τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Άρη Μπατσούλη. 

Στη συνέχεια, ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κώστα Λέσση στο Δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας, όπου και "ξεδίπλωσε" το σχέδιο της αξιοποίησης του λιμανιού, με σκοπό να ενημερώσει και να ακούσει τις απόψεις των τοπικών φορέων. 

Τι προβλέπεται

Το master plan του ΤΑΙΠΕΔ, μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία Marnet    προβλέπει επένδυση ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων, προκειμένου να διαμορφωθούν και να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του Λιμανιού που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '80. Η παραχώρηση θα γίνει για τουλάχιστον 20 χρόνια και τα κεφάλαια θα επενδυθούν από τον ιδιώτη. 

Σκοπός είναι να δημιουργηθούν δύο αυτοτελείς τομείς, ο επιβατικός και ο τουριστικός. Στον επιβατικό σταθμό προβλέπονται θέσεις για 3 έως 4 φέρι ενώ στη μαρίνα προβλέπεται δυνατότητα ελλιμενισμού έως και 85 περίπου θέσεων ιδιωτικών-τουριστικών σκαφών, αλλά και δυνατότητα ελλιμενισμού ενός μικρού κρουαζιερόπλοιου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη, αναμένεται να υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια ζώνη:

- Ανακατασκευή προσήνεμου μώλου συνολικού μήκους 600m, με κρηπίδωση της εσωτερικής του πλευράς στο μεγαλύτερο τμήμα του Επιχώσεις στο βόρειο τμήμα του λιμένα (επιφάνειας 10,8 στρεμμάτων)

- Εκ νέου κατασκευή υπήνεμου μώλου μήκους 160m σε νέα καταλληλότερη θέση σε σχέση και με την ανάπτυξη του χερσαίου χώρου

- Βυθοκόρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου πρόσβασης σε αυτή

- Κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών και στεγάστρων για την εξυπηρέτηση των επιβατών και χρηστών του λιμένα

- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της χερσαίας ζώνης με τις κατάλληλες λειτουργικές παρεμβάσεις (οδικά έργα, πύλες εισόδου εξόδου, θέσεις στάθμευσης, στοίχοι αναμονής οχημάτων, διάδρομοι κίνησης πεζών, πράσινο κλπ.)

Λέσσης: Θετικός στην ανάπτυξη

Ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης θεωρεί ότι η Νότια Κέρκυρα χρειάζεται ένα σύγχρονο λιμάνι, καθώς υπολείπεται σε λιμενικές υποδομές Η δημοτική αρχή προσεγγίζει καταρχήν θετικά την αξιοποίηση και ο,τιδήποτε βοηθάει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Στη συνάντησή του με τον κ. Πολίτη ωστόσο, ζήτησε να ακουστεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας, αφού τεθεί υπ' όψιν της συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Νότιας Κέρκυρας. Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει μέριμνα με ορισμένα κοινωνικά κριτήρια όπως η διατήρηση των θέσεων των αλιέων και των τουριστικών ημεροπλοίων, θέματα που μένει να διευκρινιστούν.  

Πρώτο τρίμηνο 2022

Μιλώντας στην "Ε" ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ανέφερε ότι τόσο η μελέτη του Λιμανιού της Λευκίμμης, όσο και της Μαρίνας mega yacht, είναι ώριμες και προβλέπεται να προκηρυχθούν άμεσα οι Διεθνείς Διαγωνισμοί, ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.«Η μελέτη που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Αρχή είναι κατά κάποιον τρόπο ένας "μπούσουλας". Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάποια τροποποίηση εάν συντρέχει σημαντικός λόγος» πρόσθεσε ο κ. Γκίκας. 

Το Σάββατο, το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει σύσκεψη με το Δ.Σ. του ΟΛΚΕ και συνάντηση με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου. Επίσης θα επισκεφθεί το Λιμάνι της Ημερολιάς στη Βόρεια Κέρκυρα, όπου θα συζητηθούν προοπτικές αξιοποίησης, που πάντως βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ 

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ