Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λύση στο πρόβλημα των ανοικτών λεωφορείων ζητά η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου

Ανοικτά λεωφορεία
21 Αυγούστου 2020 / 13:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη σοβαρή επιβάρυνση της πόλης της Κέρκυρας από τα λεωφορεία περιήγησης ανοικτού τύπου -που πάνε «πακέτο» με την κρουαζιέρα- υπογραμμίζει η Ιόνιος Ομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου.

Επανέρχεται η Ομοσπονδία των επτά επαγγελματικών εμπορικών σωματείων της Κέρκυρας, στο ζήτημα που πολλές φορές έχει απασχολήσει τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της πόλης . 

Με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει α) την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού, β) την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γ) την προστασία του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης που είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο της UNESCO, δ) την ασφάλεια πεζών και εποχούμενων, ε) τον κίνδυνο φθοράς των μνημείων, στ) την περιθωριοποίηση παραδοσιακών περιοχών της πόλης ζ) την οικονομική ζημιά μεγάλης μερίδας επαγγελματιών.

Η Ιόνιος Ομοσπονδία αναφέρει: «Ήδη βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης η οποία ασφαλώς και έχει επηρεάσει και στον τόπο μας, δραματικά, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Από την άλλη πλευρά ακούμε διάφορα σχετικά με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.

Αυτό το τελευταίο, όμως, πέρα από τα κατά το φαινόμενο ευεργετικά αποτελέσματα για τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας, αν και εφόσον εφαρμοσθούν τα σωστά υγειονομικά πρωτόκολλα,  θα έχει ως συνέπεια και την επανεκκίνηση των δρομολογίων των ανοικτού τύπου λεωφορείων, τα οποία λειτουργούν στη μικρή μας Κέρκυρα τέσσερις επιχειρήσεις και με δύο δρομολόγια καθεμιά τους.                                   

Έτσι, ως Ομοσπονδία επτά (7) Επαγγελματικών Εμπορικών Σωματείων της Κέρκυρας, επιβάλλεται να προβάλουμε ξανά τις θέσεις μας σχετικά με την κυκλοφορία τούτων των λεωφορείων, περίπου 20 για τη μικρή μας Κέρκυρα (πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν παρατηρείται κάτι αντίστοιχο).                                    

Απευθυνόμενοι σε κάθε αρμόδιο διακηρύσσουμε την αντίθεσή μας στην κυκλοφορία αυτών των λεωφορείων στην πόλη μας. Μάλιστα καμιά σχετική άδεια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο εξαιρετικά επιβαρυμένο κέντρο (λαϊκή αγορά, πλατεία, Κανόνι, Μουράγια, Σπηλιά κλπ) και μάλιστα με τεράστιες δυσμενείς συνέπειες (όπως και πολλοί άλλοι φορείς του τόπου έχουν επισημάνει):                    

α) στο κυκλοφοριακό της πόλης, που δεν αντέχει στους στενούς δρόμους της την κυκλοφορία τέτοιων ογκωδών οχημάτων,                                                                         

β) στο περιβαλλοντικό στοιχείο της πόλης, που επιβαρύνεται καταλυτικά από τη φόρτιση του με αυτά τα οχήματα και τις εκπομπές τους,                        

γ) στην προστασία της εν γένει εικόνας της πόλης μας, η οποία εικόνα προσβάλλεται όταν τα ¨ανοικτού τύπου μηχανοκίνητα θηρία» κινούμενα ή σταθμευμένα, καλύπτουν χαρακτηριστικά μνημεία της όπως το παλαιό φρούριο  και φυσικές ομορφιές της.                          

δ) στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, αφού η συμφόρηση που προκαλούν τα ογκώδη αυτά οχήματα στους στενούς δρόμους της Κέρκυρας έχει ως συνέπεια τον κίνδυνο ατυχημάτων που οφείλονται κυρίως στον επικίνδυνο περιορισμό της ορατότητας πεζών και εποχούμενων, στην αύξηση των εντάσεων στους οδηγούς λόγω της αναπότρεπτης καθυστέρησης στην κίνηση των οχημάτων και στη συνακόλουθη απώλεια της ψυχραιμίας κατά την οδήγηση                               

ε) στην εξασφάλιση της μη πρόκλησης ζημίας στο ιστορικό μνημείο (παλαιά πόλη), αφού η επιβάρυνση του εδάφους με το βάρος τούτων έχει προκαλέσει προβλήματα στατικότητας σε δρόμους, εμφανή και δια γυμνού οφθαλμού,  όπως πχ στα Μουράγια, όπου (σύμφωνα και με την ίδια την Αρχαιολογία) έχει προκληθεί ζημία στην οδό και στο παλαιό τείχος της πόλης που τη στηρίζει,                                             

στ) στην περιθωριοποίηση παραδοσιακών περιοχών της πόλης μας (κέντρο παλαιάς πόλης, Σαρρόκο, Σπηλιά, Μαντούκι κλπ) που καθίστανται «αποκλεισμένες» προς τους τουρίστες της κρουαζιέρας επειδή τα ανοικτού τύπου λεωφορεία τους αποσπούν,  όταν αυτοί διέρχονται από το προνομιακό σημείο της αφετηρίας τους, και τους απομακρύνουν από τις περιοχές αυτές.                                                            

ζ) στη γενικότερη οικονομία της πόλης, αφού έχοντας τα ανοικτού τύπου αυτά λεωφορεία αφετηρία μέσα στο λιμάνι, εκεί  από όπου οι τουρίστες της κρουαζιέρας εξέρχονται πεζοί για την πόλη,  τα καταστήματά της και το κέντρο της οικονομικής ζωής της, προβαίνουν με τους «κράχτες» τους σε μια άνευ προηγουμένου και ανεξέλεγκτη άγρα πελατών, οι οποίοι αποτρέπονται από το να περιδιαβούν στην πόλη για την οποία είχαν ξεκινήσει και να επιβιβάζονται στα ανοικτού τύπου λεωφορεία. Και έτσι να ματαιώνεται η επίσκεψή τους στην πόλη και στις επιχειρήσεις της, κάτι που προκαλεί άνιση κατανομή του τουριστικού προϊόντος και ανυπολόγιστη μείωση του εισοδήματος της Κέρκυρας με καταστροφικές συνέπειες για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης αλλά και για τα κρατικά έσοδα».     

Το νομικό πλαίσιο

Σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την αδειοδότηση αυτών των λεωφορείων, η Ιόνιος Ομοσπονδία σημειώνει «Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που θέλουμε να επισημάνουμε, είναι ότι, με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία που πληροφορηθήκαμε από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΊΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ που μας χορήγησε και αντίγραφά τους, η κυκλοφορία αυτών των λεωφορείων στηρίζεται σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Τουρισμού και Μεταφορών) των ετών  2016 και 2017 οι οποίες όμως εκδόθηκαν με βάση βεβαιώσεις μη νόμιμες, και οι οποίες είναι οι εξής:   1) Βεβαιώσεις του ΟΛΚΕ των ετών 2015 και 2016 για παραχώρηση αφετηρίας (και για τις 4 επιχειρήσεις και για 2 διαδρομές για καθεμιά) εντός του Λιμένα Κέρκυρας, και για παραχώρηση στάσεων στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα (2 στάσεις για κάθε διαδρομή) χωρίς όμως να έχει γίνει νόμιμος καθορισμός της αφετηρίας αυτής. Πράγματι, ο καθορισμός αυτός (κατά τη διάταξη του άρθρου 52Α ΚΟΚ) γίνεται, αποκλειστικά, με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων. Για να εκδοθεί, δε, τέτοια απόφαση, απαιτείται να έχουν προηγηθεί, κατά σειρά:

        α) ειδική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΛΚΕ και ελλείψει τούτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

        β) εισήγηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας,

        γ) εισήγηση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και

        δ) σύμφωνη γνώμη του ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Από τα στοιχεία που έχουν έλθει στα χέρια μας (μετά από γνωστοποίησή τους από το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας) προκύπτει ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας (έγγραφο 2132.15/2727/23.6.2020) έχει βεβαιώσει ότι δεν έχει κληθεί για να παράσχει εισήγηση που να σχετίζεται με τις ειδικές διαδρομές. Επίσης ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων (έγγραφο 109353/06.7.2020) έχει βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν στο Αρχείο της αποφάσεις για τις παραπάνω 8 αφετηρίες και τις 2 ανά διαδρομή στάσεις των 4 κατονομαζόμενων μάλιστα επιχειρήσεων των ανοικτού τύπου λεωφορείων.

Με άλλα λόγια ο ΟΛΚΕ έδωσε τις αφετηρίες, προκαλώντας πρώτος αυτός το τεράστιο πρόβλημα στην Κέρκυρα, χωρίς να υπάρχει νόμιμος καθορισμός τους. Και μέχρι σήμερα, η σημερινή διοίκησή του τις διατηρεί.                                             

2) Βεβαιώσεις του Δήμου των ετών 2016 και 2017 προς τους επιχειρηματίες των ανοικτού τύπου λεωφορείων, για το ότι οι διαδρομές που ζητούσαν βρίσκονται εντός «αστικής περιοχής». Αλλά, για τον καθορισμό «αστικής περιοχής απαιτείται απόφαση άλλοτε του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τώρα του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή όπως ρητά ο νόμος ορίζει και μόνο έτσι, κάτι που άλλωστε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει. Όμως τέτοια απόφαση, όπως το αρμόδιο όργανο έχει βεβαιώσει (48/72758/12.9.2019 του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων), δεν έχει εκδοθεί ούτε υπό καθεστώς Νομαρχιακού, ούτε επί καθεστώτος Περιφερειακού Συμβουλίου. Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει απόφαση πχ που να ορίζει ως εντός αστικής περιοχής, την περιοχή από Λιμάνι έως Αχίλλειο, στην οποία ασκούνται οι 4 από τις 8 διαδρομές των ανοικτών λεωφορείων; Ο δε δήμος ομολόγησε εγγράφως (έγγραφα 24718/01.7.2019 και 30563/17.7.2019) ότι δεν υπάρχουν αποτυπωμένα σε απόφαση-χάρτη κλπ όρια αστικής περιοχής για την Κέρκυρα. και περαιτέρω ομολόγησε (έγγραφο 2891/25.9.2019) ότι με τον όρο «αστική περιοχή» στις βεβαιώσεις που χορήγησε εννοούσε την περιοχή δρομολόγησης αστικών συγκοινωνιών που είχε ορισθεί με απόφαση του τότε Νομάρχη (αρμοδιότητα σήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου) που όμως είναι εντελώς ξεχωριστό ζήτημα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η περιοχή αστικών συγκοινωνιών εκτείνεται από τον Υψο, έως τον Πέλεκα, το Αχίλλειο και τις Μπενίτσες. Μπορεί η έκταση αυτή να θεωρείται «αστική περιοχή»; Και όμως ο Δήμος εξέδωσε τις παραπάνω αναληθείς βεβαιώσεις περί του ότι οι διαδρομές βρίσκονται εντός αστικής περιοχής, μολονότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του η έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων (άρθρο 3, στάδιο Α, §2.5 της 22212/29.10.2008 ΚΥΑ Τουρ.Ανάπτ.- Μεταφ & Επικ) και μάλιστα, και υπό τη νέα ηγεσία και δομή του, εξακολουθεί να υποστηρίζει την έκνομη ενέργεια της προηγούμενης διοίκησης και να μην ανακαλεί τις βεβαιώσεις που είχε χορηγήσει στις 4 επιχειρήσεις των ανοικτού τύπου λεωφορείων.

3) Βεβαιώσεις της τότε Αντιπεριφερειάρχου κ.Νικολέτας Πανδή του έτους 2016 για το ότι η Περιφέρεια ως φορέας των περιφερειακών δρόμων δεν έχει αντίρρηση στον καθορισμό των στάσεων που ζητούσαν για τα ανοικτού τύπου λεωφορεία τους οι 4 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης και των περιχώρων. Αυτές τις έδωσε η τότε Αντιπεριφερειάρχης στις 4 επιχειρήσεις γνωρίζοντας ότι θα τις χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσει ως βεβαιώσεις «καθορισμού» στάσεων, όπως και έκαναν. Όμως, με βάση το νόμο (άρθρο 52 του ΚΟΚ), καθορισμός στάσεων για οχήματα ΔΧ σε περιφερειακούς δρόμους γίνεται  με κανονιστική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με βάση ειδική κυκλοφοριακή μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και φυσικά μέσα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Όπως, δε, έχει βεβαιωθεί από το πλέον αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας (έγγραφο 47/72748/ 26.8.2019 του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων) δεν έχει ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καμιά σχετική απόφαση για καθορισμό στάσεων σε περιφερειακούς δρόμους που αφορούν τα εν λόγω ειδικά οχήματα, κατονομάζοντας μάλιστα και τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτά ανήκουν.  Παρ’όλα αυτά, η τότε Αντιπεριφερειάρχης «ξεπέρασε» το σκόπελο του νόμου εκδίδοντας τις δικές της βεβαιώσεις, που όμως κι αυτές δεν είναι «βεβαιώσεις καθορισμού» αλλά «έκφραση γνώμης» (δεν έχουμε αντίρρηση για τον καθορισμό …….), που παρ’όλα αυτά, ως δια μαγείας, οι τότε Υπουργοί κ.κ.Κουντουρά και Σπίρτζης, αξιοποίησαν προς όφελος των τεσσάρων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ανοικτού τύπου ειδικών λεωφορείων, ως βεβαιώσεις νόμιμα γενόμενου καθορισμού στάσεων.            

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας (ασφαλώς υπό το ίδιο καθεστώς με εκείνο της έκδοσης των βεβαιώσεων της τότε Αντιπεριφερειάρχου) κώφευσαν στις απαράδεκτες και αλυσιτελείς νομικά βεβαιώσεις διάφορων ξενοδοχείων (Ρουαγιάλ, Ελληνίς και Κορφού Χολιντέις) περί παραχώρησης χώρων στάσεων για τα ανοικτού τύπου λεωφορεία, οι οποίες ασφαλώς (και αναγκαστικά)  εκτελούνταν πάνω στο δημόσιο δρόμο, για τον οποίο αρμοδιότητα είχε, κατά τα παραπάνω, το Περιφερειακό Συμβούλιο.   

Και στην ουρά όλων αυτών έρχεται η εξακολούθηση της παραπάνω παρανομίας εκ μέρους όλων των πιο πάνω αρμοδίων φορέων, που εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ των παράνομων έως και αναληθών βεβαιώσεών τους, αρνούμενοι να τις ανακαλέσουν και μολονότι τους έχουν καταστεί γνωστοί οι λόγοι που επιβάλλουν την ανάκλησή τους από το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας. Μη κάνοντας, δε αυτά, δίνουν λαβή και στα Υπουργεία που (ασφαλώς ενεργούν σε συνεννόηση με τους φορείς αυτούς) να διατηρούν σε ισχύ την κυκλοφορία όλων των ανοικτού τύπου τούτων λεωφορείων προς όφελος των τεσσάρων επιχειρήσεων που τα διακινούν και σε βάρος του τόπου και των εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά κυρίως σε βάρος της νομιμότητας.

Η διαμάχη με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Τέλος θέλουμε να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι οι 3 από τις 4 επιχειρήσεις των ανοικτού τύπου λεωφορείων έχουν ασκήσει κατά του «Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας» (πρόκειται για το Σωματείο που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα απέναντι στην ασύστολη κυκλοφορία των ανοικτού τύπου λεωφορείων και στην αποκάλυψη των παρανομιών των εγκρίσεων της κυκλοφορίας τους αυτής) αγωγές,  ζητώντας καθεμιά τους 200.000 € ως αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω προσβολής της προσωπικότητάς τους, που υπέστησαν με τα δελτία τύπου που κατά καιρούς έχει εκδώσει. Η θέση μας είναι ότι τα δελτία αυτά δεν είναι εξυβριστικά, λένε την αλήθεια και απευθύνονται στις κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές αρχές, εστιάζοντας στις μεγάλες ευθύνες τους, λόγω πράξεων και παραλείψεών τους, όπως τις περιγράφουμε πιο πάνω.

Γι’αυτό και δηλώνουμε ότι στηρίζουμε και υποστηρίζουμε όλα αυτά τα δελτία τύπου, στο κομμάτι που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, που εκφράζουν και τη δική μας άποψη» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.