Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα 180˚: «Παρωδία η δημόσια διαβούλευση για τη χωροθέτηση νέου Χ.Υ.Τ.Υ.»

Κέρκυρα 180˚
18 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:54

«Ζητάμε διαβούλευση για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης μελέτης και όχι επιφανειακή συμμετοχή σε ρητορικά ερωτήματα με προδιαγεγραμμένες απαντήσεις»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα μέχρι την Παρασκευή 30/08, σχετικά με χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων που θα παράγονται στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κέρκυρας (νέο ΧΥΤΥ), όπως την ανακοίνωσε ο ΣΥΔΙΣΑ, σχολίασε στο τελευταίο δελτίο τύπου της η κίνηση Κέρκυρα 180˚.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της κίνησης, “η δημόσια διαβούλευση τίθεται σε λάθος βάση. Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να ζητείται από τους δημότες πρόταση χωροθέτησης ενώ έχει ήδη γίνει ανάθεση στις 13/08/2019 για την μελέτη χωροθέτησης νέου ΧΥΤΥ αξίας 500.000€ στην ένωση εταιρειών ΕΠΤΑ Α.Ε., ENVIROPLAN Α.Ε., HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ και ENVIC ΕΠΕ.

Διακρίνουμε πίσω από αυτήν την παρωδία διαβούλευσης την ανάγκη να δικαιολογηθεί μια αμφίβολα σχεδιασμένη λύση.

Παρακάτω αναφέρουμε τα “ελάχιστα” αναγκαία τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι προτεινόμενες θέσεις τις οποίες καλέστηκαν οι πολίτες να διαβουλευθουν:

• Έκταση άνω των 45 στρ.
• Εκτός οικιστικών περιοχών
• Σε απόσταση >1 km σε ευθυγραμμία από τα όρια των οικιστικών περιοχών
• Εκτός περιοχών προστασίας του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών
• Εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων (ζώνη Α)
• Εκτός περιοχών για τις οποίες ισχύει ειδική ή γενική απαγορευτική διάταξη που αφορά σε θέματα Εθνικής Άμυνας και Ασφαλείας
• Eκτός γεωργικών εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας
• Σε απόσταση ≥1 km από τουριστικές περιοχές
• Σε απόσταση από αεροδρόμια : ≥ 1,5 Km (αεροσκάφη με ελικοφόρους κινητήρες) - ≥3,0 km (αεριωθούμενα αεροσκάφη)
• Σε απόσταση ≥0,15 km από κοίτες ποταμών ή μεγάλων ρεμάτων
• Σε απόσταση ≥1km από λίμνες, λιμνοδεξαμενές και φράγματα
• Σε απόσταση ≥0,5km από πυρήνες βιοτόπων, υγροτόπων, σημειακά διατηρητέα μνημεία της φύσης και του τοπίου κ.ά.
• Σε απόσταση ≥0,5km από ακτογραμμές
• Σε απόσταση ≥ 1km από κολυμβητικές ακτές
• Σε απόσταση > 20m  περιμετρικά  των σημείων  απόληψης  νερού ύδρευσης

Γινεται εύκολα αντιληπτό αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη του νησιού μας εάν μετά βίας υπάρχει έστω και ένας χώρος που να πληρεί όλες αυτές τις προδιαγραφές. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι ο χρόνος ζωής του εν λόγω ΧΥΤΥ προδιαγράφεται στα 10-15 χρονια - το οποίο σημαίνει ότι σε μόλις 8 χρονια ο Δήμος θα αναζητήσει την χωροθέτηση επόμενου ΧΥΤΥ. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτό το σχεδιασμό εισερχόμαστε σε ένα νέο φαύλο κύκλο εύρεσης νέων ΧΥΤΥ ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί άραγε δεν τίθεται σε διαβούλευση το αποτέλεσμα της ακριβοπληρωμένης και εμπεριστατωμένης μελέτης; Περισσότερο από 15 μέρες μετά την λήξη της διαβούλευσης περιμένουμε ακόμα για ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Ενέργειες όπως οι παραπάνω έχουν σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους δημότες από το πραγματικό ζήτημα που είναι η ολική διαχείριση των απορριμάτων. Αξίζουμε σαν δημότες και μόνιμοι κάτοικοι μια συνολική λύση που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού ουσιαστικά και όχι σπασμωδικές κινήσεις δημοκρατικής επίφασης σε ρητορικά ερωτήματα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τελική λύση πρέπει και μπορεί να αξιολογεί καλύτερα τις συνθήκες και να προσφέρει μια λύση που δεν θα μετατραπεί σε νέο αδιέξοδο σε 10 μόλις χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε διαβούλευση για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης μελέτης και όχι επιφανειακή συμμετοχή σε ρητορικά ερωτήματα με προδιαγεγραμμένες απαντήσεις” καταλήγει η ανακοίνωση.