Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την «καυτή πατάτα» των απορριμμάτων πιάνει για αρχή ο Στέφανος Πουλημένος (video - photos)

Διαχείριση απορριμμάτων
06 Δεκεμβρίου 2023 / 15:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας. Ακολουθούν συναντήσεις της δημοτικής αρχής με εστιάτορες και παραγωγούς της λαϊκής αγοράς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει θέσει ως προτεραιότητα στο σχεδιασμό της η νέα δημοτική αρχή του Στέφανου Πουλημένου. Σε συνεργασία μάλιστα με τους μεγάλους παραγωγούς σκουπιδιών, επιχειρεί να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη, με στόχο τη μείωση του όγκου και του κόστους των απορριμμάτων, που «στραγγίζει» τον προϋπολογισμό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ο νέος Δήμαρχος ξεκίνησε σειρά επαφών με επαγγελματίες, για την κατάρτιση ενός σχεδίου διαχείρισης της αποκομιδής που θα εξυπηρετεί όλους, πολίτες και επιχειρηματίες.

Η αρχή έγινε σήμερα το μεσημέρι με την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, με την οποία συναντήθηκε στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, παρουσία του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με την παράταξή του, Σπύρου Νεράντζη.

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε από τον κ. Πουλημένο ότι πρωταρχικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής, αποτελεί η μείωση του όγκου, του βάρους  και του κόστους  των απορριμμάτων. Όπως μάλιστα διευκρίνισε, το τελευταίο επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του τόπου, με την πρακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την άντληση πόρων από επιμέρους κωδικούς του π/υ  του Δήμου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Τα ελλείμματα είναι μεγάλα, είναι της τάξης πολλών εκατομμυρίων το χρόνο, που υπερβαίνουν τα τακτικά έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττει ο Δήμος», ανέφερε ο ίδιος,  επισημαίνοντας ότι πρέπει να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών με ένα σταθερό, λειτουργικό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ερωτηματολόγιο

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους ξενοδόχους να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τα προβλήματα που εκείνοι εντοπίζουν στη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και επιμέρους στοιχεία αναφορικά με το σύστημα διαλογής ανακυκλώσιμων που τηρούν, την επάρκεια των κάδων, αν η παραλαβή γίνεται από ιδιώτη, το κόστος για την επιχείρηση, αν χρησιμοποιείται σύστημα μείωσης όγκου για τα οργανικά, το επιθυμητό ωράριο αποκομιδής, αν υπάρχει ψυγείο για την φύλαξη των βιοαποβλήτων, κατά πόσο ο χώρος αποθήκευσης των απορριμμάτων είναι άμεσα προσβάσιμος στα απορριμματοφόρα του Δήμου κ.α.

Οι απαντήσεις αναμένεται να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής, η οποία μάλιστα έχει θέσει ως ημερομηνία - ορόσημο την 5η Ιουνίου του 2024, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα από την πεντάμηνη εφαρμογή του συστήματος που θα εφαρμόσει σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Τα ζητούμενα για τους ξενοδόχους

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι έθεσαν ως ζητήματα πρώτης γραμμής το ωράριο αποκομιδής, που θα πρέπει να είναι σε ώρες που δεν θα ενοχλεί την λειτουργία των ξενοδοχείων, τη συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων της ανακύκλωσης, το ζήτημα των βιοαποβλήτων και το μείζον πρόβλημα με τους τεράστιους όγκους χαρτονιών.

Όπως πάντως επισήμαναν, μολονότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν διαλογή στην πηγή, ωστόσο παρατηρείται, να καταλήγουν όλα τα ανακυκλώσιμα μαζί στα ίδια απορριμματοφόρα, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά.

Οι ίδιοι πάντως εξέφρασαν ότι θα σταθούν δίπλα στην προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής, ζητώντας ωστόσο να υπάρχει μια κοινή γραμμή και με τους άλλους δυο Δήμους του νησιού στο ζήτημα αυτό.

Συνέχεια επαφών

Οι επαφές της νέας δημοτικής αρχής με τους επαγγελματίες για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα συνεχιστούν. Σειρά παίρνουν αύριο οι εστιάτορες και προσεχώς οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς. Θα ακολουθήσουν επαφές και με τα τοπικά συμβουλία του Δήμου, όπως και με Πολιτιστικούς Συλλόγους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.