Περιμένοντας να ξεμπλοκάρει η ανέγερση του εργοστασίου σκουπιδιών
Δυο (καθυστερημένες) πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφιστεί η αποκομιδή/διαχείριση των σκουπιδών στην Περιφερειακή Ενότητα Κερκύρας. Ο χρόνος θα δείξει...
ΚΕΡΚΥΡΑ. Περιμένουν με κομμένη την ανάσα, μέσα στην εβδομάδα που μπαίνει, την απόφαση επί των προδικαστικών ενστάσεων για το εργοστάσιο των σκουπιδιών. Ελπίζεται έτσι πως θα ξεμπλοκάρει επιτέλους η όλη υπόθεση (σ.σ. με την απόρριψη των ενστάσεων) ώστε να μην χρειαστεί να ξαναπροκηρυχθεί από την αρχή! Εάν τα πράματα πάνε καλά, τότε το καλό σενάριο είναι πως σε τρία με τέσσερα χρόνια, δηλ. μέσα στη θητεία των σημερινών τοπικών Αρχών, η Κέρκυρα θα αποκτήσει το περιλάλητο εργοστάσιο.
Και μέχρι τότε; Η αναζήτηση της απάντησης ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης, που κάλεσε ο περιφερειάρχης με τους δημάρχους.
Πρώτα, πρώτα, να λειτουργήσει κανονικά η όποια ανακύκλωση, που σήμερα πότε δουλεύει, πότε όχι στην στενωπό του ΚΔΑΥ. Η εγκατάσταση στο Τεμπλόνι έπρεπε να έχει γίνει αποδεκτή από τον ΦΟΔΣΑ από τον Μάρτιο του '23, γεγονός που θα προκαλούσε και διαγωνισμό για νέο ανάδοχο αλλά και τον εκσυγχρονισμό της. Όλα αυτά σέρνονται εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα, μετά τις θλιβερές εικόνες με τα βουνά από τα χαρτόκουτα και τις συσκευασίες εδώ και εκεί, σήμανε συναγερμός έστω και καθυστερημένα. Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ οφείλει να ανταποκριθεί το συντομότερο και πάντως μέσα στον χειμώνα ώστε να είναι σε λειτουργία το νέο ΚΔΑΥ, το επόμενο καλοκαίρι.
Άλλη μια καθυστερημένη υποχρέωση, που κρατάει από τα χρόνια του Νικολούζου ακόμα, είναι η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, για την οποία ο κεντρικός Δήμος έχει προμηθευτεί καφέ απορριμματοφόρα και κάδους, που παραμένουν εκτός λειτουργίας με κίνδυνο να στραβώσει η όλη επένδυση. Η σωσίβια λέμβος για την αποτροπή του ολοκληρωτικού ναυαγίου είναι η δημιουργία Μονάδας κομποστοποίησης δηλ. επεξεργασίας των βιοαποβλήτων.
Θα προηγηθεί βεβαίως του εργοστασίου, του οποίου μελλοντικά θα είναι τμήμα, και θα συμβάλει κυρίως στη διαπαδαγώγηση των δημοτών στην ανακύκλωση στην πηγή, στον διαχωρισμό των βιοαποβλήτων από τις συσκευασίες. Η Μονάδα προσδοκάται να χωροθετηθεί στην έκταση που θα απελευθερωθεί μετά την απομάκρυνση δεμάτων στο Τεμπλόνι. Αφορά ένα πολύ μικρό όγκο της ετήσιας παραγωγής σκουπιδιών της τάξης των τριών χιλ. τόνων ετησίως σε σύγκριση με τις 50-60 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων συνολικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.