Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κέρκυρα 180˚»: Ο έμμεσος και o άμεσος αποκλεισμός μας από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Κέρκυρα 180˚
01 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:20

Η κίνηση μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα σε ένα υγιή και παραγωγικό διάλογο για την Κέρκυρα, για την καθημερινότητα και το μέλλον μας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Κέρκυρα 180˚). Το σύστημα της απλής αναλογικής, που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε φωνή και πληροφόρηση για την καθημερινότητά μας, δεν θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Η ΝΔ φρόντισε, αμέσως μετά την εκλογή της το 2019, να αλλάξει όχι μόνο τον εκλογικό νόμο αλλά και τον τρόπο εφαρμογής του, με αλλαγή στη σύσταση των επιτροπών και των αρμοδιοτήτων τους. 

Η αλλαγή αυτή (στα δυο σημεία κλειδιά που αναφέρουμε παρακάτω) έγινε με σκοπό να αφήσει απ΄ έξω ανεξάρτητες, αυτόνομες, αυθόρμητες και ακομμάτιστες κινήσεις πολιτών καθώς εμφανώς οι “επαγγελματίες” πολιτικοί ενοχλούνται με την πολυφωνία και τον διάλογο, ο οποίος με το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν ζωτικης σημασίας για την διοίκηση των ΟΤΑ. 

Επιγραμματικά οι αλλαγές:

  1. Σημείο ένα: στις εκλογές το 2019 για να στελεχωθεί ψηφοδέλτιο χρειαζόταν 60 άτομα ενώ με τον καινούργιο νόμο χρειάζονται κατ´ ελάχιστο 120 άτομα. 
  2. Σημείο δυο: Η ένταξη των τοπικών συμβουλίων – προέδρων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα ανεύρεσης υποψηφίων στα τοπικά συμβούλια στις ανεξάρτητες παρατάξεις. Σε συνδυασμό με την εισαγωγή του τρία τα 100 πλαφόν για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια η αλλαγή αυτή καθιστά αδύνατη την συγκρότηση ακομμάτιστου, ανεξάρτητου και αυτόνομου συνδυασμού για τους δήμους.

Για τους παραπάνω λόγους η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κέρκυρα 180, (μετά από προσπάθειες εξεύρεσης ατόμων για το συνδυασμό κάνοντας διαβουλεύσεις με απλούς καθημερινούς πολίτες) αδυνατεί να κατέβει αυτόνομα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογες.

Η κίνηση μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα σε ένα υγιή και παραγωγικό διάλογο με πολίτες και άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την Κέρκυρα, για την καθημερινότητα και το μέλλον μας.

Κέρκυρα 180°

Υπέρ-κομματική και αδέσμευτη κίνηση πολιτών