Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος προς εργαζομένους καθαριότητας: «Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» (video)

Διαχείριση απορριμμάτων
17 Nov 2023 / 14:15

Σχεδιασμός με στόχο την ανακύκλωση και τη δραστική μείωση των απορριμμάτων με τη συνεργασία πολιτικής ηγεσίας, εργαζομένων και πολιτών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής Κεντρικής Κέρκυρας παρουσίασε ο εκλεγμένος δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, σε όλους τους εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίηθηκε στο στούντιο του δημοτικού θεάτρου. Την παρουσίαση προλόγισε ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Έργου Σπύρος Κορωνάκης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, νέος δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι μια εικόνα που να αρμόζει στον τόπο. Τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να μειώσει δραστικά τον όγκο των αποριμμάτων που διαχειρίζεται και στέλνει προς μεταφορά στους ΧΥΤΥ Ηπείρου και Κοζάνης. Με αυτό τον τρόπο, όπως τόνισε, θα μειωθεί σημαντικά και το κόστος που αποστραγγίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου και στερεί πολύτιμους πόρους από τους δημότες.

«Αυτό θα τελειώσει με τη συνεισφορά όλων: Της πολιτικής ηγεσίας, του προσωπικού και κυρίως ανακτώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Η δική μας η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν έχουμε την ουσιαστική συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, του κάθε πολίτη, του κάθε επαγγελματία, του κάθε ξενοδόχου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως μάλιστα διευκρίνισε σε δηλώσεις του, ο Δήμος θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα με τις δυνάμεις που ήδη διαθέτει, περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ μόνον όταν παρουσιάζεται αυξημένος όγκος σε περιόδους όπως το καλοκαίρι, θα καταφεύγει συμπληρωματικά σε ιδιωτικά συνεργεία.

Υπηρεσία Ελέγχου

Σχετικά με φαινόμενα που συχνά παρατηρούνται, ο Στέφανος Πουλημένος προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί υπηρεσία ελέγχου για την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού καθαριότητας.  Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την απόρριψη οικοδομικών υλικών (μπάζων) αλλά και τα απορρίμματα που συσσωρεύονται έξω από τους κάδους ενώ αυτοί είναι άδειοι.

Ο νέος Δήμαρχος σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί σύντομα.   

Χαρτοφυλάκιο Νεράντζη

Την παρουσίαση της λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας ανέλαβε στη συνέχεια ο Σπύρος Νεράντζης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει και το σχετικό χαρτοφυλάκιο.

«Αλλάζουμε κουλτούρα: Δεν "ασχολούμαστε" απλά με τα απορρίμματα. Κάνουμε διαχείριση. Καλλιεργούμε παιδεία με σεβασμό στον συμπολίτη μας και στο Περιβάλλον. Καλλιεργούμε Πολιτισμό, η διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι Πολιτισμός».

Επεσήμανε επίσης ότι το οργανόγραμμα και η ιεράρχιση είναι όπως κρίκοι μιας αλυσίδας, αναφέροντας τον Σχεδιασμό, την Ενημέρωση, την Υποστήριξη και τη Λογοδοσία.

Στόχος είναι, όπως υπογράμμισε, η λειτουργία της Υπηρεσίας να γίνει πρότυπο και οι εργαζόμενοι να είναι υπερήφανοι που είναι είναι μέρος της.

Λογοδοσία

- Μια φορά την εβδομάδα θα γίνεται σύσκεψη με την Διεύθυνση και τους τμηματάρχες.

- Δυο φορές τον μήνα θα γίνεται σύσκεψη με την Διεύθυνση, τους τμηματάρχες και τους επιστάτες.

- Μια φορά κάθε τρεις μήνες θα γίνεται σύσκεψη με όλους.

Μέσα Ατομική Προστασίας

Ο Σπύρος Νεράντζης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα Μέσα Ατομικής Προστασίας που είναι υποχρεωμένος να παρέχει ο Δήμος στους εργαζομένους του: «Είναι αδιανόητο να μην παρέχουμε όλα αυτά που εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια σας. 

- Δεν τίθεται θέμα επιλογής ΜΑΠ ή το ανάλογο ποσόν σε καταβολή χρήματος

- Η επιλογή είναι μια και λέγεται ασφάλεια και υγεία

- Η ποιότητα και ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να είναι τέτοια που όχι μόνον να θέλετε να τα φοράτε, αλλά να είστε και περήφανοι που θα τα φοράτε.

- Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε όλες τις προηγούμενες οφειλές των ΜΑΠ και να τρέξουμε τις διαδικασίες για την προμήθεια των ΜΑΠ του 2024»

Βασικές αρχές

- Δημοτικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας Διαχείρισης απορριμμάτων.

- Κυκλική Οικονομία: Πρόληψη, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, διαχείριση Βιοαποβλήτων, διαχείριση Ογκωδών Απορριμμάτων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ