Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απομακρύνονται τα φύκια από την πλαζ Royal Baths, Μον Ρεπό, κι ενώ η σεζόν έχει μπει

Μον Ρεπό
06 Ιουνίου 2023 / 15:09

Οι εργασίες εκτελούνται στο πλαίσιο καθαρισμών των ακτών που εκτελεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ενόψει της θερινής περιόδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι ενώ η τουριστική σεζόν έχει ήδη κάνει ποδαρικό για φέτος, ξεκίνησαν αισίως μόλις σήμερα οι εργασίες καθαρισμού της πλαζ του Μον Ρεπό, γνωστής και ως Royal Baths. Η παραλία Μον Ρεπό αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπητό στέκι για ντόπιους και επισκέπτες για μια σύντομη βουτιά εντός της πόλης. Ωστόσο μέχρι και σήμερα λόφοι από φύκια που είχαν συσσωρευτεί από άκρη σε άκρη ήταν η εικόνα που αντίκριζε κανείς.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μίμης Κατέχης, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο όποιος επιθυμεί να την επισκεφθεί για μπάνιο η είσοδος είναι ανοιχτή. «Όσοι θέλουν μπορούν να πάνε και τώρα έχει όμως πολλά φύκια», επισήμανε ο ίδιος. Ο καθαρισμός της ακτής έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, για λογαριασμό του Δήμου Κ. Κέρκυρας, ώστε να απομακρυνθούν τα φύκια και η παραλία να είναι και πάλι προσβάσιμη για τους λουόμενους.

Το έργο των καθαρισμών των συνολικά 22 ακτών (συμπεριλαμβανομένων και των τριών στα Διαπόντια Νησιά) στα γεωγραφικά όρια του δήμου Κ. Κέρκυρας, έχουν αναλάβει ιδιώτες εργολάβοι, βάσει ομόφωνης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μηχανικά μέσα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν και συμπλήρωση άμμου, όπου αυτό απαιτείται.

«Έχουν δρομολογηθεί εργασίες καθαρισμού των παραλιών, ώστε να είναι έτοιμες για το καλοκαίρι. Ο καθαρισμός της παραλίας του Ύψου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί στις Μπενίτσες. Ο καιρός μέχρι τώρα δεν βοήθησε για να γίνουν οι εργασίες αυτές. Μέχρι και μια εβδομάδα πριν η θάλασσα έβγαζε ξύλα», ανέφερε ο κ. Κατέχης.

Αυλαία στις 14 Ιουνίου

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκεται ήδη και ο μισθωτής που λειτουργεί την επιχείρησή του στην πλαζ του Μον Ρεπό, για να υποδεχθεί τους πρώτους λουόμενους. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος από την παραλία και πάνω έχει εκμισθωθεί σε ιδιώτη για 10 χρόνια (η σύμβαση ξεκίνησε το 2016 και λήγει στις 31-07-2026). Η επιχείρηση που λειτουργεί ενός του χώρου, αναμένεται να σηκώσει αυλαία την Τετάρτη 14 Ιουνίου.

«Αναμένουμε να καθαριστεί η παραλία. Ήρθανε σήμερα με μηχάνημα για να απομακρύνουν τα φύκια. Από το περασμένο Σάββατο πάντως, η είσοδος στο χώρο είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να έρθει για μπάνιο», ανέφερε στην «Ε» ο μισθωτής, κ. Κωνστάντης. Όπως είπε, ο χώρος θα είναι ανοιχτός από τις 10 π.μ. – 8 μ.μ.

Χωρίς άδεια η ξύλινη εξέδρα

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της ξύλινης εξέδρας εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμη παραφωνία στο χώρο. Η εξέδρα δεν διαθέτει άδεια και παρότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει επισκευών, ωστόσο αυτές δεν μπορούν να γίνουν, καθώς ανακύπτουν ζητήματα νομιμότητας.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά από την «Ε», ο κ. Κατέχης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο ως προς αυτό το ζήτημα. Για την προστασία πάντως των λουόμενων θα τοποθετηθεί και φέτος απαγορευτική πινακίδα για την χρήση της εξέδρας, λόγω επικινδυνότητας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ