Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικές χρηματοδοτήσεις “Χάντρες στους ιθαγενείς”, μοιράζει ο Γκίκας και το Υπουργείο Υγείας

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ
27 Μαρτίου 2023 / 16:26

Ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τρεις ανακοινώσεις για το χώρο της υγείας στην Κέρκυρα, έβγαλε ο κυβερνητικός βουλευτής τη βδομάδα που πέρασε.

Πρώτη ανακοίνωση: 6 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση 3 Κέντρων Υγείας.

Πρώτη απορία είναι αν θα τα γκρεμίσουν για να τα ξαναχτίσουν απ’ την αρχή, γιατί με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ στο καθένα, χτίζεις τα κέντρα υγείας από τα θεμέλια και σου μένουν και λεφτά για ακόμα τόσα. Εντάξει το μάθαμε το παιχνίδι. Απευθείας αναθέσεις … Προφανώς το έργο θα έχει επανάληψη.

Μετά όμως θυμάται κάποιος, αν δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, ότι η ιστορία αναβάθμισης, έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι του 2019. Ναι, μόλις κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ, μια από τις πρώτες ανακοινώσεις που έκαναν, ήταν για ένταξη στο ΕΣΠΑ των κέντρων υγείας της Κέρκυρας και η αναβάθμιση τους. Επί 4 χρόνια δεν έκαναν τίποτα, πέρα από το να χαθεί λόγω έλλειψης μελέτης το ΕΣΠΑ στο οποίο είχε προβλεφθεί και το σχετικό κονδύλιο.

Τώρα ανακοινώνουν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προεκλογικά (φάτε σανό λοιπόν, κερνάει ο κυβερνητικός βουλευτής).

Μετά πάλι αν δεν έχει κάποιος μνήμη χρυσόψαρου θυμάται ότι το πιο προβληματικό στις εγκαταστάσεις, αλλά και αυτό με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι το Κέντρο Υγείας της πόλης (το παλιό ΙΚΑ). Το 2019 διατυμπάνιζαν ότι το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, ήταν μια τυπική λεπτομέρεια που θα έλυναν (ανήκει στο Υπουργείο εργασίας και όχι στο Υπ. Υγείας). 4 χρόνια μετά δεν την έλυσαν και το κτήριο μένει εκτός προγράμματος αναβάθμισης…

Δεύτερη ανακοίνωση: η δημιουργία ιατρείου στον Αη Μαθιά για την οποία μάλιστα είδαμε φωτογραφίες χαρούμενου του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του Δήμαρχου Νότιας Κέρκυρας.

Αν δεν έχει κάποιος πάλι μνήμη χρυσόψαρου, θυμάται ότι και αυτό το έργο έχει ανακοινωθεί από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Κικίλια το 2020, κατά την επίσκεψη του στο νησί…  Τους πήρε 4 χρόνια για να υπογράψουν μια σύμβαση. Όσο για τη χρηματοδότηση, αυτή αγνοείται και προφανώς επαρκεί (για την ώρα) μόνο για την προεκλογική αγορά σανό.

Τρίτη ανακοίνωση για 10 μόνιμες θέσεις γιατρών στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας στην Κέρκυρα.

Ας ξεκινήσουμε πάλι από τα Κέντρα Υγείας. Το Κέντρο Υγείας της πόλης που δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με δανεικούς γιατρούς από τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας και οι οποίοι προφανώς και δεν επαρκούν για τις ανάγκες της πόλης της Κέρκυρας. Αυτό αποδείχθηκε και με το πρόσφατο φιάσκο του “προσωπικού ιατρού”. Οι 3 προκηρύξεις παθολόγων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αγνοούνται και δεν επαναπροκηρύχθηκαν.

Ας πάμε τώρα στο Νοσοκομείο. Εδώ φυσικά (επειδή τα γεγονότα είναι φρέσκα), θυμάται εύκολα κάποιος ότι μόλις το 2022 παραιτήθηκαν 16 γιατροί από το νοσοκομείο. Ότι μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, μέτρηση οστικής πυκνότητας δε λειτουργούν. Ότι την τελευταία τριετία μόνο το ακτινολογικό έχασε 5 από τους 7 γιατρούς του. Ότι η Παθολογική Κλινική παραπαίει με μόνο 3 γιατρούς (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πρόσληψης διευθυντή). Ότι η Καρδιολογική έχει 3 γιατρούς εδώ και 4 χρόνια (από 5 που είχε ως το 2019)..

Μπορούμε να γράφουμε για ώρες για την πτώση σε στελέχωση του νοσοκομείου την τελευταία 3ετία. Θα αρκεστούμε μόνο στο ότι οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για την Κέρκυρα, είναι στον πανελλήνιο μέσο όρο. Εννοείται ότι δεν έγινε καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση για την Κέρκυρα, ( παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί) και ότι από 104 ειδικευμένους γιατρούς το 2019 στο νοσοκομείο και 20 προκηρυγμένες σε αναμονή θέσεις μόνιμων ιατρών, τώρα υπηρετούν περίπου 90. Προκηρύσσουν 10 θέσεις και πανηγυρίζουν;

Διατυμπανίζουν την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ή με πλωτά ταξί???

Κατά τα άλλα χωρίς ντροπή, μας υπόσχονται ότι σύντομα(!) ΘΑ απολαμβάνουμε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίας υγείας στο νησί μας…! Οι οποίες μάλιστα «θα ενταχθούν στην τουριστική μας ταυτότητα και την ποιότητα και την επάρκεια υπηρεσιών υγείας»! Τόσο θράσος.

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η  πεποίθηση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, ότι ο Ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο, δεν αφορά μόνο την υγεία  αλλά όλο το φάσμα της διακυβέρνησης της...

Φτάνει με το κουτόχορτο... Χορτάσαμε. Ώρα για πολιτική αλλαγή.

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας