Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δε θέλουν να δώσουν κίνητρα στους γιατρούς, αδιαφορούν και επιτάσσουν για να μπαλώσουν τρύπες

ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
01 Αυγούστου 2024 / 14:09

Ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, αγνόησε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής γιατρών σε άγονες περιοχές.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για πέντε χρόνια, η ΝΔ στην εξουσία αδιαφόρησε προκλητικά για τα προβλήματα στελέχωσης των δομών υγείας στα νησιά, για να έρθει τώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί τους γιατρούς, την αντιπολίτευση και ό,τι άλλο του κατέβει στο κεφάλι. Όλα εκτός από την άκρως φιλελεύθερη πολιτική του. Επιλέγει λοιπόν για ακόμα μία φορά να μην στηρίξει έμπρακτα με προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία που καταρρέουν, προκρίνοντας τη λύση της επίταξης.

Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, αγνόησε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής γιατρών σε άγονες περιοχές; Το κόστος των προτεινόμενων μέτρων ανέρχεται στο μέγιστο των 50.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ η χρηματοδότησή τους μπορεί να γίνει από ένα νέο Τέλος Άγονων και Προβληματικών Περιοχών (ΤΑΠΠ) ενός ευρώ που θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση τουρίστα στη χώρα.

Το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει κίνητρα όπως, την επικαιροποίηση του επιδόματος αγόνου, διαφορετική φορολόγηση των τακτικών αποδοχών και των εισοδημάτων από εφημερίες, θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες υπερβάλλουσες εφημερίες και τις εφημερίες από μετακίνηση. Προβλέπει επίσης επιδότηση πρώτης κατοικίας, ενίσχυση οργανικών θέσεων (τουλάχιστον τέσσερις θέσεις σε ειδικότητες και κλινικές αυξημένου φόρτου, τρεις σε ειδικότητες όπως καρδιολογία, μαιευτική, ορθοπεδική, και καμία μονήρης ειδικότητα), ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη, εξ αποστάσεως μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με υποχρέωση παραμονής στο περιφερειακό νοσοκομείο για ίσο χρονικό διάστημα. Τέλος άλλα κίνητρα που δίνει είναι η υποχρεωτική μετεκπαίδευση ανά διετία σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο της επιλογής του ιατρού, με κάλυψη εξόδων από το νοσοκομείο, ειδική κατηγορία πανελληνίων εξετάσεων για τα παιδιά των ιατρών μετά από πενταετή υπηρεσία και παρακολούθηση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.