«Δεν αξίζει η κοινωνία της Κέρκυρας ενημέρωση & μέτρα προστασίας;»

«Δεν αξίζει η κοινωνία της Κέρκυρας ενημέρωση & μέτρα προστασίας;»

Ερωτήματα θέτει η Ομάδα Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας σχετικά με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας του Covid19 στην Κέρκυρα, αλλά και για τα μέτρα προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους οι υγειονομικοί στο νησί

07
Απριλίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κέρκυρα.

Αναλυτικά:

«Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι και στο νησί μας αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι επιτακτική η ανάγκη, να πληροφορηθεί επιτέλους η κοινωνία υπεύθυνα και για την ορθή λειτουργία της ιχνηλάτισης των περιστατικών, δηλαδή:

- Εάν υπάρχει υπεύθυνος που να συντονίζει την εύρεση και τη λήψη μέτρων προστασίας του κοινωνικού συνόλου από όσους έχουν έρθει σε επαφή τα κρούσματα.

- Εάν παρακολουθείται και από ποιόν η πορεία της νόσου σε όσα περιστατικά ή ύποπτα κρούσματα παραμένουν με τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ στο σπίτι.
Το παράδειγμα της 42χρονης στην Κοζάνη, που σύμφωνα με τις καταγγελίες απεβίωσε στο σπίτι, λαμβάνοντας επι ημέρες μόνο οδηγίες από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, καλό θα ήταν να μη το βιώσουμε και στο νησί μας.

- Εάν υπάρχει κάποιος φορέας που τελικά θα ενημερώσει υπεύθυνα τους Κερκυραίους, για την πορεία της νόσου στο νησί μας. Δηλαδή πόσοι κάθε μέρα εξετάζονται στο νοσοκομείο, πόσοι νοσηλεύονται προσωρινά στις ειδικές πτέρυγες, πόσοι διακομίζονται και σε τι κατάσταση;

- Εάν μετά τις τυμπανοκρουσίες του υπουργείου για την εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην πανδημία, έχουν ληφθεί μέτρα σε τοπικό επίπεδο, για την παρακολούθηση όλων αυτών των ανθρώπων από τους γιατρούς και εργαζόμενους στα κέντρα υγείας;
Τι οδηγίες έχουν λάβει οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας για την εμπλοκή των δομών προς αυτό το σκοπό;

- Έχουν οι υγειονομικοί των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί τα κατάλληλα μέσα (στολές, μάσκες υψηλής προστασίας, κοκ) αλλά και τη δυνατότητα λήψης επιχρισμάτων καθώς και τα μέσα μεταφοράς για την παρακολούθηση των ύποπτων κρουσμάτων που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, όπως τους συμβουλεύει ο ΕΟΔΥ;

Έχουν περάσει 10 μέρες, από τότε που ο διοικητής του νοσοκομείου, διέψευδε στον βουλευτή κ.Αυλωνίτη την πληροφορία για τη μεταφορά μασκών υψηλής προστασίας σε άλλο νοσοκομείο. Μια πληροφορία που όμως επιβεβαιώθηκε απο τον ίδιο το διοικητή της 6ης Υ.Πε, σε δελτίο τύπου του κ.Γκίκα.

Έχουν περάσει 5 μέρες από τότε που ζητούσαμε δημόσιες απαντήσεις σε σχέση με την εκπαίδευση και προστασία του προσωπικού του νοσοκομείου, την επάρκεια στο νοσοκομείο, του φαρμάκου που προτείνεται από τον ΕΟΔΥ ως αγωγή (Plaquenil), την ύπαρξη πρωτοκόλλων και μέσων διαχείρισης των περιστατικών Covid19 στο νοσοκομείο. Ούτε εμείς, αλλά το κυριότερο ούτε η κοινωνία έλαβε κάποια απάντηση.

Οι απαντήσεις με παράθεση τεκμηριωμένων στοιχείων που ζητάμε ως τοπική ομάδα υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν σχέση προφανώς μόνο με την υποχρέωση των υπευθύνων (διοίκηση του νοσοκομείου, Περιφέρεια Ιονίων) για την πληροφόρηση της κοινωνίας.
Έχουν σχέση με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.»