Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

62η Συνέλευση Medcruise: Επί τάπητος το ζήτημα της αειφορίας της κρουαζιέρας

Medcruise
24 Μαΐου 2023 / 09:37

Σπ. Ζερβόπουλος: Το λιμάνι της Κέρκυρας εφαρμόζει ήδη το σύστημα berth allocation, για την κατανομή των αφίξεων αλλά και την ισοκατανομή τους σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ισχυρός «πόλος» έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες αποτελεί κάθε χρόνο η Κέρκυρα, όμως την ίδια στιγμή το νησί των Φαιάκων και δη η παλιά πόλη «ασφυκτιά» από τον υπερτουρισμό, καθώς πλέον των επισκεπτών που απολαμβάνουν τις διακοπές τους προστίθενται και οι ημερήσιοι ταξιδιώτες της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΛΚΕ, το 2022 «έκλεισε» στο λιμάνι της Κέρκυρας με 550.000 επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, ενώ φέτος εκτιμάται ότι το νούμερο αυτό θα ξεπεραστεί με βάση τις πολύ καλές πληρότητες που υπάρχουν (ποσοστό 80%) από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Το ζήτημα μάλιστα της αειφορίας της κρουαζιέρας, δηλαδή η μεγάλη πυκνότητα που παρατηρείται και η υπερπληθώρα σε κάποιους προορισμούς, αναμένεται να εξεταστεί μεταξύ άλλων στην 62η Γενική Συνέλευση Λιμένων Μεσογείου – MedCruise που πραγματοποιείται από χθες στην Κέρκυρα με την συμμετοχή στελεχών πρώτης γραμμής της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας, διοικήσεων των λιμένων και εκπρόσωποι όλων των εταιρειών της κρουαζιέρας.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος, ο Οργανισμός σε συνεργασία με τον δήμο Κ. Κέρκυρας ένωσαν προ διετίας τις δυνάμεις τους με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των στόχων αειφορίας σε τοπικό επίπεδο και το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού.








«Η σύνδεση του υπερτουρισμού με την κρουαζιέρα είναι ένα θέμα που εξετάζεται στη Γενική Συνέλευση. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε στους τομείς που είμαστε πίσω, βάσει και της μελέτης που έγινε, όπως στο κυκλοφοριακό. Ως προορισμός πάντως δεν έχουμε τέτοια προβλήματα που παρατηρούνται στη Βενετία , στο Ντουμπρόβνικ και στη Βαρκελώνη. Είμαστε κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Ζερβόπουλος.

Κατανομή και ισοκατανομή

Όπως μάλιστα διευκρίνισε το λιμάνι της Κέρκυρας εφαρμόζει ήδη το σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, το berth allocation, για την κατανομή των αφίξεων αλλά και την ισοκατανομή τους σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. «Αυτό δεν γίνεται μόνο από το λιμάνι μας αλλά και σε συνεργασία με τα γειτονικά λιμάνια από τα οποία περνάει μια κρουαζιέρα. Όλα τα λιμάνια συμφωνούν σε αυτό τον διακανονισμό. Το λιμάνι μας είναι και πρωτοπόρο στο λογισμικό του συστήματος αυτού», ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ότι το θέμα της βιωσιμότητας ενός προορισμού δεν απασχολεί μόνο τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες κρουαζιέρας, προκειμένου οι πελάτες τους να είναι ευχαριστημένοι.

Επιπλέον επισήμανε ότι τα οφέλη της κρουαζιέρας είναι σημαντικά για την Κέρκυρα, καθώς πέρα από το ότι ενισχύεται η τοπική οικονομία, ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων απασχολείται στην κρουαζιέρα, όπως είναι για παράδειγμα οι καβοδέτες, οι οδηγοί και οι ξεναγοί.



Ατραξιόν εκτός πόλης

Με δεδομένο ωστόσο τη μεγάλη διάχυση των επισκεπτών της κρουαζιέρας κυρίως προς το ιστορικό κέντρο της πόλης ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υιοθέτηση λύσεων που να αποσυμφορίζουν την κατάσταση.

«Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καθίσουμε και να βρούμε λύσεις. Υπάρχουν, όπως είναι για παράδειγμα σημεία ενδιαφέροντος εκτός πόλης, μοίρασμα στις αφιξοαναχωρήσεις της κρουαζιέρας και η δρομολόγηση πάρκινγκ εκτός πόλης. Είναι λύσεις που προτείνει η ίδια η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας, ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο που ο προορισμός να μην θέλει την κρουαζιέρα», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γι’ αυτό εξάλλου έχει δρομολογηθεί από το δήμο Κ. Κέρκυρας και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ώστε να αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα από το οποίο υποφέρει η Κέρκυρα.

Τα παραδείγματα της Βαρκελώνης και της Βενετίας

Τη μάχη με τον αριθμό των τουριστών κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην πόλη, ο οποίος το 2019 έφτασε στο ύψος ρεκόρ των λίγο πάνω από 3,1 εκατομμυρίων δίνει εδώ και καιρό η Βαρκελώνη. Ο δήμος επιθυμεί να περιοριστούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στις 200.000 το μήνα, ωστόσο την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερο επιταχύνονται οι αφίξεις με τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών κρουαζιέρας να ανέρχεται στις 25.000.

Μιλώντας στον «The Guardian» η Αντιδήμαρχος της πόλης Janet Sanz για τα προβλήματα που φέρνει αυτό το είδος του τουρισμού είπε «θα περπατάτε και ξαφνικά θα υπάρχει αυτή η μάζα ανθρώπων που εμφανίζονται όλοι μαζί στο δρόμο» εξηγώντας πως αυτοί οι τουρίστες «δεν καταναλώνουν τίποτα και δεν έχουν οικονομικό αντίκτυπο… Απλώς περιφέρονται για τέσσερις ή πέντε ώρες και φεύγουν». (Οι δηλώσεις έγιναν τον Απρίλιο του 2023).

Απέναντι στον ισχυρισμό της Sanz στην επιστολή της προς την περιφερειακή κυβέρνηση ότι ένα ανώτατο όριο στις αφίξεις πλοίων θα εγγυηθεί «την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πόλης», το λιμάνι της Βαρκελώνης υποστήριξε ότι το 20% της κίνησης κρουαζιερόπλοιων που πρόκειται να φτάσει φέτος θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ το 62% των στάσεων θα γίνει από πλοία ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας που υπέφερε από τις πολλές προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων είναι η Βενετία. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι Αρχές της Βενετίας να απαγορεύσουν στα κρουαζιερόπλοια τον διάπλου του ιστορικού καναλιού και να ορίσουν νέο λιμάνι προσέγγισης εκτός της λιμνοθάλασσας, με τις εταιρείες κρουαζιέρας να αντιδρούν έντονα, αλλά τελικά να υπακούουν σε αυτή την τολμηρή απόφαση των τοπικών Αρχών. (Με πληροφορίες από ot.gr, newmoney.gr).

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Photos: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ