Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή... Βενετία;

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
06 Αυγούστου 2024 / 15:10

Δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πόλεις που στο αυτό έχουν αλλάξει πορεία πλεύσης και αντί για μέτρα προσέλκυσης έχουν υιοθετήσει πλέον μέτρα περιορισμού των τουριστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βαρκελώνη, που τον τελευταίο καιρό έχει «τραβήξει τα βλέμματα πάνω της» με τους πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους, τους πολιτικούς να λαμβάνουν ριζικά μέτρα και τους τουρίστες να πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, στη Βαρκελώνη, όπου η στεγαστική κρίση έχει χτυπήσει καμπανάκι, αποφασίστηκε να μην ανανεωθούν οι πενταετείς άδειες (λήγουν έως τον Νοέμβριο του 2028) στα υφιστάμενα 10.100 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα, σχεδιάζεται να χαλαρώσει η υπάρχουσα απαγόρευση στο άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης, ενώ προαναγγέλθηκε και νέα νομοθεσία με βάση την οποία οι κατασκευαστές οικημάτων θα διαθέτουν υποχρεωτικά τουλάχιστον το 30% των νέων κατοικιών για κοινωνική στέγαση.

Ακόμα, ο Τουριστικός Οργανισμός, με στόχο να αλλάξει πρόσημο και να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό, πρόκειται από τις 22 Αυγούστου – και εν όψει του αγώνα America’s Cup που θα φιλοξενήσει η πόλη – να αλλάξει το slogan από «Visit Barcelona» σε «This is Barcelona». Η όλη καμπάνια στοχεύει στην ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών της πόλης που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της, απευθυνόμενη σε τουρίστες περισσότερο ποιοτικούς και υπεύθυνους. Τέλος, από την 1η Απριλίου 2024 ο δημοτικός τουριστικός φόρος της Βαρκελώνης –ισχύει για μέγιστη διαμονή επτά διανυκτερεύσεων – αυξήθηκε στα 3,25 από τα 2,75 ευρώ που ήταν πέρυσι και τα 1,75 ευρώ που ήταν δύο χρόνια πριν. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μέχρι και 100 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2024, τα οποία το συμβούλιο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης.

Παρόμοια τακτική αύξησης του τουριστικού φόρου εξετάζεται και στο Άμστερνταμ, το οποίο κατέχει έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Οι Αρχές του Άμστερνταμ ξεκίνησαν από πέρυσι την άνοιξη να απευθύνονται στους Βρετανούς άντρες τουρίστες ηλικίας 18 έως 35 ετών, ζητώντας τους να «μείνουν μακριά» αν σκοπεύουν να επισκεφθούν την πόλη απλά για να «ξεσαλώσουν»!

Το 2023, στο Ντουμπρόβνικ ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «Respect the City» (Σεβασμός στην Πόλη), που παροτρύνει τους τουρίστες μέσα από ένα βιντεάκι να προσέχουν ορισμένες συμπεριφορές (π.χ. να ελέγχουν τα κατοικίδια τους, να μη σκαρφαλώνουν/καταστρέφουν τα μνημεία, να μη σέρνουν στα πλακόστρωτα τις βαλίτσες τρόλεϊ κλπ), έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η ζωή της τοπικής κοινότητας και να μην κινδυνεύει η ασφάλεια της παλιά πόλης.  

Η Βενετία φέτος μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων στα γκρουπ περιήγησης σε 25 άτομα ανά γκρουπ και απαγόρεψε στους ξεναγούς να χρησιμοποιούν μεγάφωνα. Είναι επίσης, η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει την είσοδο σε αυτή (περίπου 5 ευρώ)

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το Εδιμβούργο εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων τελών για τους επισκέπτες, ενώ στην τουριστική παραλιακή πόλη St. Ives της Κορνουάλης, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο του ετήσιου προϋπολογισμού της – περίπου 200.000 λίρες – δαπανάται στον καθαρισμό των οκτώ δημόσιων τουαλετών, αποφασίστηκε οι επισκέπτες να χρεώνονται 47 λεπτά για τη χρήση τουαλέτας!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ