Σάββατο 05.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μέτρα των ευρωπαϊκών πόλεων για τις κρουαζιέρες

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
06 Αυγούστου 2024 / 15:06

“Το ερώτημα πολλών κατοίκων ήταν: «Τι παίρνουμε από αυτά τα κρουαζιερόπλοια; Δεν πληρώνουν τίποτα στην πόλη του Ντουμπρόβνικ”, δήλωσε ο δήμαρχος Mato Franković.

“Το ερώτημα πολλών κατοίκων μας ήταν: «Τι παίρνουμε από αυτά τα κρουαζιερόπλοια; Δεν πληρώνουν τίποτα στην πόλη του Ντουμπρόβνικ”, δήλωσε ο δήμαρχος Mato Franković, περιγράφοντας ως μια κατάσταση «win-win» το φόρο κρουαζιέρας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021 και πρόκειται να αυξηθεί.

Η Βαρκελώνη έκλεισε τον Οκτώβριο του ’23 τον 1 από τους 8 τερματικούς σταθμούς για κρουαζιερόπλοια που διέθετε και άφησε ανοιχτούς τους πιο απομακρυσμένους από τις κατοικούμενες περιοχές της πόλης. Αυτό σε συνδυασμό με τον κανόνα του ενός κρουαζιερόπλοιου ανά τερματικό σταθμό, οδήγησε στο να δέχεται η πόλη μόνο 7 κρουαζιερόπλοια κάθε φορά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, επιδιώκει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη τα οποία καταβάλλουν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων (τώρα είναι 7 ευρώ) και ιδιαίτερα για όσους μένουν στην πόλη λιγότερες από 12 ώρες, καθώς αυτοί συγκεκριμένα «καταλαμβάνουν τεράστιο μέρος του δημόσιου χώρου χωρίς κανένα όφελος για την πόλη και αποκτάς ένα συναίσθημα κατάληψης της πόλης και κορεσμού» όπως αναφέρει στην El País. «Θέλουμε έναν τουρισμό που να σέβεται τον προορισμό του», προσθέτει.  

Η Βενετία έχει απαγορέψει τον ελλιμενισμό κρουαζιέρων σε αυτή για λόγους προφύλαξης της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Στην Μασσαλία, οι κάτοικοι κινητοποιούνται σημαντικά την τελευταία τουλάχιστον πενταετία κατά των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη τους, υποστηρίζοντας ότι «καταστρέφουν» την πόλη και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Το 2022, 50.000 κάτοικοι της πόλης υπέγραψαν το αίτημα στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά των κρουαζιερόπλοιων.

Στο Άμστερνταμ, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε το κλείσιμο του τερματικού σταθμού κρουαζιέρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρύπανση και να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών. Παρ’ όλα αυτά η πιο πιθανή λύση φαίνεται να είναι η μετακίνηση του τερματικού έξω από το κέντρο της πόλης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ