Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμφέρουν τελικά τα κρουαζιερόπλοια;

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
26 Ιουλίου 2024 / 18:30

Πέντε πραγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα κρουαζιερόπλοια (και μπορεί να κλονίσουν την καλή τους φήμη)

1. Η κατανάλωση στα κρουαζιερόπλοια είναι αντίστοιχη με μιας κωμόπολης

Είναι γνωστό ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν ταξιδεύουν μόνιμα, αλλά το 40% της κρουαζιέρας αράζουν σε κάποιο λιμάνι. Φυσικά, οι δραστηριότητες μέσα στο πλοίο δεν σταματάνε και όλα όσα πρέπει να λειτουργούν (π.χ. λειτουργίες τροφοδοσίας, κλιματισμός, φωτισμός, θέατρα κλπ) απαιτούν ενέργεια. Όλη αυτή η ενέργεια, λοιπόν, μόνο και μόνο για τον χρόνο που το πλοίο αράζει, ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνει μια κωμόπολη!

Παράλληλα, καθώς δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η ποσότητα τροφίμων που χρειάζονται οι επιβάτες κάθε δεκαπενθήμερο, πολλά από αυτά πετιούνται συχνά απευθείας στη θάλασσα (όπου τα οργανικά απόβλητα αποσυντίθενται εύκολα) και άλλα αποτεφρώνονται ή "αποβιβάζονται" στη ξηρά (συχνά σε χώρες όπου η διάθεση απορριμάτων δεν είναι οργανωμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο). Και πάλι πρόκειται για ποσότητες αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κωμοπόλεις!

2. Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε θάλασσα και στεριά

Σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επιβάλλονται στη στεριά σχετικά με τα φίλτρα σωματιδίων αιθάλης στα αυτοκίνητα κ.ο.κ., δεν υπάρχει καμία νομική προδιαγραφή για το τι συμβαίνει στη θάλασσα με τις τεχνολογίες φιλτραρίσματος στα κρουαζιερόπλοια.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κρουαζιερόπλοια και φορτηγά πλοία μπορούν να πλέουν στις θάλασσες του κόσμου χωρίς φίλτρα σωματιδίων αιθάλης ή καταλύτες. Μαζί με τα εμπορικά πλοία, τα κρουαζιερόπλοια είναι οι κύριοι συντελεστές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς καλύπτουν το 90% της παγκόσμιας εμπορευματικής κίνησης.

3. Κρουαζιερόπλοια και πρόωροι θάνατοι

Μια από τις συνέπειες της χαλαρής νομικής αντιμετώπισης των καυσαερίων: τα υπερολικά λεπτά μόρια που εκπέμπονται από τα κρουαζιερόπλοια μολύνουν σε τεράστιο βαθμό τον αέρα των λιμενικών πόλεων, ιδίως αυτών που λειτουργούν ως τερματικοί σταθμοί.

Ο Dr. Christian Bussau της Greenpeace είπε το 2013, ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών λιμενικών πόλεων και παράκτιων περιφερειών πεθαίνουν εξαιτίας των κρουαζιεροπλοίων. Ο συνολικός αριθμός σχετικών θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στους 60.000.

4. Οι ντόποι επωφελούνται από τις κρουαζιέρες μόνο σε περιορισμένο βαθμό

Ζώντας στη Κέρκυρα, ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό μέρος, γνωρίζουμε ότι οι τουρίστες συμβάλλουν στην τοπική οικονομία κυρίως όταν παραμένουν στο νησί. Οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων, έχοντας όλα όσα χρειάζονται μέσα στο πλοίο, ενδέχεται να μην αφήσουν τίποτα στις τοπικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης Tourism Watch «περισσότερο από το 50% των τουριστικών δραστηριοτήτων στην ξηρά [...] υπάρχουν και πωλούνται απευθείας μέσα στο πλοίο από τις εταιρείες της εκάστοτε κρουαζιέρας».

Ορισμένες παράκτιες πόλεις απαγορεύουν πλέον τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων. Για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία, απαγορεύει από το 2021 κρουαζιερόπλοια στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, καθώς θεωρήθηκε ότι όχι απλά βλάπτουν το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και ότι οι επιβλαβείς ουσίες και τα κύματα που πρακαλούν ενδέχεται να βλάψουν τα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων.

5. Άλλη σημαία... λιγότεροι φόροι

Πολλές εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, με σκοπό να εξοικονομούν χρήματα σε φόρους, ακολουθούν το λεγόμενο «flagging-out», εγγράφουν δηλαδή το πλοίο σε χώρα που δεν είναι η πραγματική χώρα προέλευσης του πλοιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προσεγγίζουν τα χαμηλά πρότυπα εργασίας και ασφάλειας των χωρών χαμηλού κόστους, πράγμα που για τους εργαζόμενους σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας και χαμηλότεροι μισθοί (μη και σου τύχει εργατικό ατύχημα, σα να λέμε!). 

Πηγές: https://fairaway.de/reisemagazin/kreuzfahrtschiffe-umwelt?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3KpWOJoa4ME_XFkUKk9My0O13X36STHeVYYCJY0xjU1xE6K61a_A0e9xo_aem_kZLkaKVn-5y6T5aVmONdvg

https://utopia.de/ratgeber/kreuzfahrten-kreuzfahrtschiffe/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR36jv7cgXKKpI5HHYgYbFXsRKsAJPU5Ap4-kwVaAN75UG5kja1EbRdFW6w_aem_uQuPfKcBMLFvYfNxtcJu8A

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ