Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Υπερτουρισμός- Πιθανά αντίδοτα"

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
18 Αυγούστου 2024 / 17:15

Ένα κείμενο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Ι. Κοντού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, αναφέρεται στο φαινόμενο του υπερτουρισμού το οποίο επηρεάζει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, τη ζωή στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Δεν άργησε να έρθει και στον τόπο μας, την Κέρκυρα, το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Από το 2022 άρχισε να διαφαίνεται, αλλά δεν δώσαμε (ως συνήθως…) πολλή σημασία.

Φέτος όμως το ζούμε πράγματι όλοι.

Κορεσμός παντού, υπερπληθυσμός του νησιού, παραλίες υπερπλήρεις, δρόμοι φρακαρισμένοι από τα χιλιάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, βανάκια, μηχανάκια και πούλμαν, δυσκολία σε κάθε μετακίνηση, έλλειψη χώρων στάθμευσης, κατάρρευση των ήδη μισογκρεμισμένων υποδομών μας, έλλειψη νερού, επιβάρυνση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και συχνές διακοπές, συνεχής και αδιάκοπη συγκέντρωση απορριμμάτων και πολλά άλλα.

Δύσκολο και άσχημο το να μπαίνεις σε μια νέα εποχή, να μην έχεις πάρει χαμπάρι ότι σε έχει προλάβει και να τρέχεις από πίσω της να βρεις λύσεις, κυνηγώντας, ουσιαστικά, τα γεγονότα.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να μην το αντιμετωπίσεις, διότι αλλιώς θα πας σε πλήρη κατάρρευση.

Κατά την άποψη μου, το φαινόμενο χρήζει των εξής κινήσεων:

Α/ Κλείσιμο της παλιάς πόλης (που είναι μνημείο στο σύνολο της και μάλιστα πιστοποιημένο από την UNESCO) και καταβολή εισόδου € 5 από τον κάθε ημερήσιο επισκέπτη (πχ από την κρουαζιέρα) που θέλει να την επισκεφτεί, κατά τα πρότυπα που ήδη εφαρμόζει η Βενετία. Για τους μη ημερήσιους επισκέπτες πληρωμή εισόδου χαμηλότερη (πχ € 3). Όποιος δεν θα πληρώνει, δεν θα επισκέπτεται το μνημείο - παλιά πόλη, και μπορεί να θαυμάσει τους κερκυραϊκούς αγρούς ή να παραμείνει στο πλοίο του. Τα έσοδα θα πρέπει να βρεθεί τεχνοκρατικά τρόπος, να πηγαίνουν στον Δήμο κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ, ο οποίος υφίσταται και την τεράστια επιβάρυνση αυτού του πλήθους. Παράδειγμα: Αν σε μια μέρα έχουμε ημερήσιους επισκέπτες 7.000 άτομα από την κρουαζιέρα, ναι μεν ένα 10% από αυτούς μπορεί να διαχυθεί στα καταστήματα και να ψωνίσει, αλλά θα αφήσει κατ’ ελάχιστο και 7.000 πλαστικά μπουκαλάκια νερό. Ποιός θα τα μαζέψει; Ποιός θα τα επεξεργαστεί; Ποιός θα πληρώσει τη μεταφορά τους για να πάνε στην Κοζάνη, στο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης; Μα βέβαια ο Κερκυραϊκός λαός. Οφείλει να το αναλάβει όλο αυτό χωρίς κανένα έσοδο; Νομίζω όχι. Όπως δεν έχει υποχρέωση να αναλάβει δωρεάν και τη φθορά που προκαλούν όλες αυτές οι χιλιάδες άτομα, και μόνο με την περπατησιά τους, στα μνημεία, στους δρόμους, στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ.

Β/ Επιβολή τέλους ή αντιτίμου ελλιμενισμού των ιδιωτικών σκαφών στον όρμο της Γαρίτσας. Επιβολή επίσης αντιτίμου περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ίδιων σκαφών προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ. Αυτά τα σκάφη, με κάποιο τρόπο τροφοδοτούνται με προϊόντα. Απασχολείται ένα ολόκληρο (άτυπο μάλλον…) δίκτυο ανθρώπων γύρω από αυτά. Βγάζουν τα σκουπίδια τους έξω κάθε μέρα και τα επιβαρύνεται ο Δήμος (άρα ο Κερκυραϊκός λαός). Χρησιμοποιούν την προκυμαία της Γαρίτσας (Σκάλα Δημάρχου) σαν να είναι προέκταση του σκάφους τους, παρκάροντας τα μακρά και πολυτελή οχήματα που παραλαμβάνουν τους επιβάτες τους. Για όλα αυτά τα αβαντάζ, δεν πρέπει (επιτέλους!) να υπάρξει ένα αντίτιμο;

Γ/ Διάχυση του κόσμου (κυρίως των ημερήσιων επισκεπτών) σε προορισμούς της υπαίθρου της Κέρκυρας, με ενθάρρυνση δράσεων και πολιτιστικών events εκτός πόλης.

Δ/ Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατανομή του κόσμου, με κατεύθυνση στις παραδοσιακές αγορές της Κέρκυρας (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) ώστε να μην γίνεται υπερσυσσώρευση κόσμου τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ε/ Δημιουργία ηλεκτρονικών οδηγών, εύκολα προσβάσιμων στο διαδίκτυο, που να παρέχουν ενημέρωση για γεγονότα, σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία εκτός πόλης της Κέρκυρας, ώστε να αποφεύγεται η τεράστια συσσώρευση.

Στ/ Χρονικός και ποσοτικός περιορισμός του Airbnb, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα της υπερσυσώρρευσης κόσμου στο κέντρο της πόλης. Επίσης διενέργεια τακτικών και ενδελεχών κρατικών ελέγχων (αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, δεδομένου ότι ο ΕΟΤ πάει για κλείσιμο…) ώστε να διαπιστώνεται η καταλληλότητα και οι εγγυήσεις ασφαλείας αυτών των σπιτιών.

Ζ/ Δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, έναντι αντιτίμου, με συγκοινωνία σύνδεσης τους με την πόλη της Κέρκυρας και απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Η/ Βελτίωση, στήριξη και συντήρηση των υποδομών, των δικτύων και των εγκαταστάσεων του τόπου από τους ΟΤΑ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μπορούν οι δομές αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατοίκων και τουριστών κατά το καλοκαίρι.

Θ/ Διενέργεια επιστημονικών ημερίδων, με πρωτοβουλία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με καλεσμένους επιστήμονες τουρισμού από Βαρκελώνη, Βενετία και Πάλμα ντε Μαγιόρκα, που αντιμετώπισαν το φαινόμενο τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από εμάς, ώστε να μας διατυπώσουν σοβαρές επιστημονικές προτάσεις διαχείρισης του.

Ι/ Σύσταση, με πρωτοβουλία του Δήμου, Επιτροπής Διαχείρισης Τουρισμού (με μέλη εκπροσώπους τουριστικών φορέων και τεχνοκράτες του τουρισμού και της οικονομίας), που θα έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και θα λαμβάνει θέση σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον Κερκυραϊκό τουρισμό.

Χωρίς να έχω εξειδικευμένες γνώσεις, ζώντας όμως κι εγώ, όπως όλοι μας, το φαινόμενο αυτό, και διαθέτοντας μια στοιχειώδη, θέλω να πιστεύω, κοινή λογική, νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε άμεσα στοιχειώδη μέτρα, για την τόνωση του.

Εξάλλου δεν είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη που καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Άλλοι ήδη το κάνουν εδώ και χρόνια και είναι διαθέσιμοι να μας δώσουν τις γνώσεις τους.

Αρκεί να το ζητήσουμε και να ενδιαφερθούμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω"

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ