Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβοκατόρικα

editorial
07 Μαρτίου 2023 / 21:51
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Mόλις μια εβδομάδα πριν, σοκαριστήκαμε, βουρκώσαμε, θυμώσαμε, παρακολουθώντας ολονύκτια τη δραματική αλληλουχία των γεγονότων στα Τέμπη. Σήμερα σκοτωνόμαστε για τον σχολιασμό του ενός και του άλλου στην τηλεόραση με αφορμή την τραγωδία.

Αυτή η ίδια σα να πέρασε σε δεύτερη μοίρα! Η ποιότητα της μαζικής επικοινωνίας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο αναλόγως με τους κουκουλοφόρους όταν πυροδοτείται η χυδαία αστυνομική επίθεση, συμπτωματικά κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν.
Αλλάζει η ατζέντα. Και μάλιστα όσο πιο σημαντική και αιχμηρή είναι η αφορμή, όπως είναι για παράδειγμα το «ανείπωτο» της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τόσο εντείνεται η επικοινωνιακή και κατασταλτική αντίπραξη. Εντέλει μετατίθεται το σημείο εφαρμογής του ενδιαφέροντος, επικρατεί ο φόβος και η εκτόνωση!
Λόγου χάρη, το κομβικό μνημόνιο ήταν το δεύτερο. Η έγκρισή του έγινε με κυβέρνηση Παπαδήμου αφού προηγουμένως ο Παπανδρέου είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να... παραιτηθεί και να φύγει.

Τρεις περίπου μήνες αργότερα, στην συνεδρίαση της Βουλής που ενέκρινε το μνημόνιο, είτε το είχαν διαβάσει είτε όχι, απειλήθηκε η συστημική συνοχή των κομμάτων εξουσίας. Μέχρι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αυτομόλησαν (σ.σ. για λίγο είναι η αλήθεια!). Κραταιές κοινοβουλευτικές ομάδες διχάστηκαν. Και η ζημιά αυτή αποτυπώθηκε στην καταδικαστική ψήφο του Μαΐου του 2012, που τιμώρησε προς στιγμήν τα έως τότε κυβερνητικά κόμματα.
Φλας μπακ. Το βράδυ εκείνης της απόφασης της πλειοψηφίας της βουλής, κάηκε το κέντρο της Αθήνας. Ιστορικά κτήρια παραδόθηκαν στις φλόγες, κι αυτό όχι από τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών. Ίσα ίσα, που ο εμπρησμός ως «από μηχανής» πυροδότησε και το ανηλεές κυνηγητό τους από τις αστυνομικές «μεραρχίες» που στάθμευαν, καλού, κακού, στο Ζάππειο... Ουδέποτε εντοπίστηκαν οι εμπρηστές.
Τώρα, η ενσυναίσθηση για τους χαροκαμένους μετατρέπεται σε οργίλη αντίδραση στα λεγόμενα των σχολιαστών, μεταθέτοντας τα πράγματα ενώ η γοητεία της δημοσιότητας εισβάλει από την πίσω πόρτα αντικειμενικά, στην κοινωνία του θεάματος. «... Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά*. Πρέπει να γίνεις, πρέπει να κλάψεις. Ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος. Η εκπόρθηση να φτάσει ως τις ρίζες των βουνών»...
* Μίκη Θεοδωράκη, «Είσαι Έλληνας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.