Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έστιν ουν τραγωδία

editorial
07 Μαρτίου 2023 / 12:20
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η διάκριση των εξουσιών, διολίσθησε στο ναδίρ. Τούτου δοθέντος δεν θα μπορούσε η αποκαλούμενη και τέταρτη εξουσία να ξεφύγει. Πολώθηκε και ταυτίστηκε. Εν ολίγοις, αναιρέθηκε.

Ό, τι χειρότερο, ο προεκλογικός κουρνιαχτός με τη μαζική κατάθλιψη. Συνθήκη ικανή να εξάψει και με περίσσεια συναισθηματικής φόρτισης να διαχειριστεί έτσι τον  προσανατολισμό. Η υποτίμηση έως απαξίωσης, προϊόν και αποτέλεσμα της πτώχευσης. Κι εκείνη απότοκη μιας παρακμής που παραφράστηκε σε κρίση. Είτε επίτηδες είτε λόγω τρέχουσας εκφραστικής φτώχειας. Αιτία κι αποτέλεσμα το ίδιο. Φαύλος ο κύκλος.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όσο κι αν επιμένουμε. Θρέφει την εγχώρια συμπεριφορά, που δεν ήθελε και πολύ να κατρακυλήσει.

Η διάκριση των εξουσιών, διολίσθησε στο ναδίρ. Τούτου δοθέντος δεν θα μπορούσε η αποκαλούμενη και τέταρτη εξουσία να ξεφύγει. Πολώθηκε και ταυτίστηκε. Εν ολίγοις, αναιρέθηκε.

Οι εχθροί της Δημοκρατίας ξεσπαθώνουν, ισοπεδώνοντας δικαίους και άδικους. Άλλωστε ποτέ δεν έπαψαν να νοσταλγούν τις χουντοβασιλικές αυθαιρεσίες, τις οποίες εξωραΐζουν, του πανδαμάτορος βοηθούντος. Στις επόμενες από τις βιωματικά (και πως αλλιώς, δηλ.) έμπειρες γενιές, οι επιτήδειοι πλασσάρουν τους χουνταίους ως ολίγον βέβαια μπρουτάλ αλλά πάντως ακέραιους (θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου).

Επιχειρείται έτσι η δημοκρατική αποκαθήλωση. Ως ικανοποίηση της επιδίωξης των πλούσιων και των ξένων, που μπορούν εντέλει να αποκαταστήσουν την λειτουργία των πραγμάτων. Αρκεί να τους ενεχυριάσεις την ψυχή σου. Όπως κλήθηκες να κάνεις και με τα ασημικά, τη γη, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα νερά κοκ.

Η απαιτούμενη ψυχραιμία δεν συνιστά επίδειξη φλέγματος, στάση αποδιδόμενη στους κέλτικης προέλευσης πληθυσμούς, πάντως όχι στους μεσογειακούς. Είναι προϋπόθεση για διέξοδο, όχι η μοναδική αλλά βεβαίως η πρωταρχική ώστε να ξεδιπλωθεί η περιγραφή του προβλήματος και ν' αναδειχθούν οι λύσεις.

Σύμφωνα με τον ορισμό της τραγωδίας από τον  Αριστοτέλη στην Ποιητική του: Η τραγωδία μιμείται, αντιγράφει μια συγκεκριμένη πράξη, ένα γεγονός. Το γεγονός αυτό πρέπει να είναι σπουδαίο και σημαντικό. Η ιστορία πρέπει να είναι τέλεια, δηλαδή ολοκληρωμένη. Τέλος, πρέπει πάντα να επέρχεται κάθαρση. Ο θεατής πρέπει να κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τα πρόσωπα της τραγωδίας στην καταστροφή και να παίρνει τα κατάλληλα διδάγματα για τη δική του συμπεριφορά...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.