Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανασύρεται η μελέτη για την παράκαμψη Σκριπερού

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
28 Φεβρουαρίου 2023 / 09:26

Στην επικαιροποίηση της μελέτης προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή για την ανάδειξη μελετητή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επικαιροποίηση της μελέτης της παράκαμψης Σκριπερού, προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς εγκρίθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι όροι του διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη που θα την εκπονήσει.

Πρόκειται για μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 15 χρόνια περίπου και τείνει να γίνει αστικός μύθος, μαζί και με τις άλλες παρακάμψεις που εμπεριέχονται στον περίφημο οδικό άξονα Βορρά- Νότου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, πρόκειται για έργο ενταγμένο για την κατασκευή του στις προπαρασκευαστικές μελέτες του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ πολύ σύντομα θα πάρει σειρά και η παράκαμψη των Αργυράδων.

«Η επικαιροποίηση της μελέτης, ύψους 200.000 ευρώ για την παράκαμψη του Σκριπερού μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Για την παρούσα Περιφερειακή Αρχή η επικαιροποίηση των μελετών των τεσσάρων παρακάμψεων αποτελούν προτεραιότητα ως τμήμα του οδικού άξονα Βορρά - Νότου. Προχωράμε στην επικαιροποίησή τους,διότι είναι παλιές και αναχρονιστικές, ενώ έχουν προβλήματα κτηματολογικά και γι’ αυτό υπάρχει καθυστέρηση», ανέφερε ο ίδιος.

Παράκαμψη Σκριπερού

Ειδικότερα το αντικείμενο της μελέτης για την παράκαμψη Σκριπερού αφορά στην επικαιροποίηση:
-Μελετών συγκοινωνιακών έργων( οριστική μελέτη συγκοινωνιακών, οριστική μελέτη για όλους τους κόμβους, μελέτη σήμανσης – ασφάλισης για όλους τους κόμβους και την οδοποιία)
- Τεχνικών έργων (για τις κάτω διαβάσεις, τοίχους αντιστήριξης, πασσαλότοιχους, τοίχων ποδός και γέφυρας της παράκαμψης Σκριπερού, σε στάδιο απ' ευθείας οριστικής μελέτης) -Μελέτες Γεωτεχνικών Έργων
- Μελετών Υδραυλικών Έργων
- Μελετών  Η/Μ εγκαταστάσεων (ηλεκτροφωτισμός κόμβων)
- Υποστηρικτικών μελετών  για το σύνολο των παραπάνω έργων (τοπογραφικές και περιβαλλοντικές μελέτες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των έργων, που θα εκπονηθεί με βάση την προμελέτη των κόμβων).

Το ιστορικό

Η παράκαμψη Σκριπερού ξεκίνησε ως προμελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2002 για να εγκριθεί η προμελέτη το 2004 και ακολούθησε η οριστικοποίηση της μελέτης επί νομαρχίας του Στέφανου Πουλημένου το 2008 και η ένταξή της στο ΕΣΠΑ το 2007 – 2013 με ποσό 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο το έργο αυτό απεντάχθηκε το 2012, πέντε χρόνια μετά την ένταξή του από την Περιφερειακή Αρχή Σπύρου Σπύρου, λόγω των πολλών επιφυλάξεων και αντιδράσεων  του τότε Δήμου Παλαιοκαστριτών μετά και από ανάλογο έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας το 2009. Σε αυτό υπήρχαν συννημένα έγγραφα διαμαρτυρίας κατοίκων του Σκριπερού και νέας αρνητικής απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιοκαστριτών.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν τη χωροθέτηση του έργου στο κατώτερο μέρος του χωριού Σκριπερού με αιτιολογημένη αναφορά στον κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων καθότι ο δρόμος εδράζετο επί του εδάφους. Το 2011 επί Σπύρου Σπύρου, επιχειρήθηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα αλλαγής της μελέτης , ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα , το οποίο είχε επισημανθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και του κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο το υψηλό κόστος αλλαγής της μελέτης για την κατασκευή του έργου , το οποίο θα έφτανε τα 11 εκ. ευρώ περίπου, οδήγησε στο «πάγωμα» του έργου έκτοτε.

Η υπόθεση έχει κατά καιρούς απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και απομένει να φανεί αν τελικά θα προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του αναγκαίου έργου ή θα παραμείνει ως ένας ακόμη αστικός μύθος.

 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ