Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Υπουργείο Υποδομών ο φάκελος της παράκαμψης Τρία Γεφύρια - Βρυώνη

Παράκαμψη Τρία Γεφύρια - Βρυώνη
25 Οκτωβρίου 2023 / 13:07
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Μ. Ορφανουδάκης: «Εκτιμώ ότι δεν θα προλάβουμε να το δημοπρατήσουμε. Θα πρέπει η νέα Περιφερειακή Αρχή να το «τρέξει» και να αποτελέσει πολιτική πρωτοβουλία»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται αισίως ο φάκελος για την κατασκευή της νέας οδού που θα παρακάμπτει το τμήμα του δρόμου Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, ωστόσο και πάλι η τύχη του έργου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες (συγκοινωνιακές, ηλεκτρομηχανολογικές, γεωτεχνικές, υδραυλικές, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) η αποτύπωση του εκτός Κτηματολογίου Τμήματος, όπως και οι πίνακες αναλογισμού που αποτελούν μέρος της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται ορισμένες διορθώσεις στο φάκελο με κάποια συμπληρωματικά έγγραφα που μας ζητάει το Υπουργείο, στο πλαίσιο του ελέγχου για την πληρότητά του. Στη συνέχεια το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κάνει την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί το έργο, ώστε να μπορέσει μετά να δημοπρατηθεί», ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η δημοπράτηση δεν θα μπορέσει τελικώς να γίνει από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ολοκλήρωση της θητείας της. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Ορφανουδάκης, θα πρέπει η νέα Περιφερειακή Αρχή να το «τρέξει» και να αποτελέσει πολιτική πρωτοβουλία.

Για χρόνια

Μολονότι πάντως πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των πολιτών που μετακινούνται από και προς το Νότο και θα συμβάλλει στην αποφόρτιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος, που παρουσιάζει η Εθνική Λευκίμμης στο τμήμα από τα Τρία Γεφύρια έως την περιοχή Βρυώνη, ωστόσο εδώ και χρόνια η κατασκευή και αυτής της παράκαμψης βρισκόταν στα συρτάρια.

Το πολυσυζητημένο έργο εντάχθηκε μόλις το 2019 στο ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 27.418.876 ευρώ. Εν συνεχεία η υπόθεση ανακινήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα, προχωρώντας στις επικαιροποιήσεις των μελετών και των εκκρεμοτήτων με τους Κτηματολογικούς Πίνακες, με τις προσδοκίες να το δημοπρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η παράκαμψη

Το έργο «Κατασκευή οδού Τρία Γεφύρια-Βρυώνη στην Κέρκυρα» περιλαμβάνει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 2,8 χλμ. και τριών ισόπεδων κόμβων. Ο καινούριος δρόμος σύμφωνα με τη μελέτη θα είναι συνολικού πλάτους 17 μ., με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμό της κυκλοφορίας με στηθαίο και λωρίδα καθοδήγησης αμφίπλευρα πλάτους 0,5 μ, όπως και αμφίπλευρο πεζοδρόμιο, πλάτους 1,20 m.

Το έργο περιλαμβάνει χωματουργικά, τεχνικά έργα, οδοστρωσία ασφαλτόστρωση, σήμανση, ασφάλιση, φωτοσήμανση κόμβων και ηλεκτροφωτισμό. Απομένει ωστόσο να φανεί αν τελικά το πολυσυζητημένο έργο πάρει το δρόμο της υλοποίησης ή θα παραμείνει ως σχεδιασμός στο συρτάρι της Περιφέρειας.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Από την επιτόπια επίσκεψη του Γ.Γ.  ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών τον Μάιο του 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.