Ορφανουδάκης: «Αναγκαία η συνέχιση των δρομολογημένων έργων – Η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής»

"Επειδή είναι φύσει αδύνατο να πραγματοποιηθούν η ωρίμανση, η δημοπράτηση και η κατασκευή ενός έργου σε μια αυτοδιοικητική περίοδο, αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει κάθε πολιτικό είναι η πρόοδος, που επιτυγχάνεται με την συνέχεια και όχι η αυτοπροβολή."

ΚΕΡΚΥΡΑ (Μ. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ). Δεκαπέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τις πολυπόθητες παρακάμψεις. Μελέτες που ολοκληρώθηκαν μετά από πολλά χρόνια αλλά δεν «αρέσουν» στην νέα περιφερειακή αρχή επικαλούμενη δήθεν ελλείψεις μελετών, κάτι που δεν ισχύει και ζητάνε νέες χαράξεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε άλλη περίπτωση, άλλη μελέτη παράκαμψης που λίμναζε για πάνω από 20 χρόνια στο υπουργείο, ήρθε στην περιφέρειά μας όπου και προχώρησε ο φάκελος αλλά και πάλι την έστειλαν πίσω σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, αλλά τελικά έμεινε εδώ..
ΧΑΟΣ.
Για την ορθότητα της ιστορίας οφείλω να δώσω απαντήσεις για τα όσα ειπωθήκαν δημόσια από τον κ. Περιφερειάρχη στις τελευταίες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
22 Νοεμβρίου 2024
Με αφορμή την επερώτηση της παράταξης «Μένουμε Ιόνιο» στην 33η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την τύχη και το μέλλον της παράκαμψης Μπενιτσών, ο κ. Περιφερειάρχης με περίσσια βεβαιότητα ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο, αφού πρώτα φρόντισε να εξαπολύσει τα πυρά προς την προηγούμενη περιφερειακή αρχή ότι δήθεν έκανε λάθος που έφερε την μελέτη στην Κέρκυρα, τα κάτωθι:
- Το έργο είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το εκτελέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (προϋπολογισμού 1,7 εκ. € όπως ανέφερε)
- ότι μόλις ανέλαβε φρόντισε να στείλει την μελέτη στο υπουργείο (18 Ιουλίου 2024) και είναι ήδη εκεί, «εκεί που ανήκει», όπως ανέφερε.
23 Δεκεμβρίου 2024
Ένα μήνα αργότερα η περιφερειακή αρχή ανακοινώνει με συνέντευξη τύπου την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την κατασκευή της παράκαμψης Πλατυτέρας με κόστος 2,3 εκατομμύρια ευρώ (!!!) για 290μ. δρόμου (αντιστοίχως η ολοκλήρωση των μελετών είναι 1,2 εκ. ευρώ για 5,5 χλμ. έργου). Στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όχι μόνο αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο θεωρώ ως μια καλή πρωτοβουλία, αλλά αναλαμβάνει ΚΑΙ την εκτέλεση του, παρότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της και έχει λιγότερους μηχανικούς από τον Δήμο.
Τελικά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορεί να εκτελέσει έργο 2,3 εκ. ευρώ αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει έργο 1,2 εκ. ευρώ.
22 Φεβρουαρίου 2025
Αργότερα, αρχές του 2025, στην 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Περιφερειάρχης ενημερώνει το περιφερειακό συμβούλιο ότι την μελέτη της παράκαμψης Μπενιτσών την είχε πάρει με ΦΕΚ η περιφέρεια και τώρα ψάχνει τον τρόπο να την επιστρέψει. Τελικά η μελέτη που έφυγε 18 Ιουλίου 2024, εννέα μήνες μετά είναι ακόμα εδώ και αναζητείται εισιτήριο αναχώρησης χωρίς επιστροφή.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα την ελλιπή γνώση των δεδομένων, την έλλειψη σχεδιασμού και τον επιπόλαιο τρόπο χειρισμού των καταστάσεων από την περιφερειακή αρχή στα πολύ σημαντικά έργα που ταλανίζουν για χρόνια το νησί μας. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το πως βλέπει αυτά τα μεγάλα έργα η περιφερειακή αρχή, διότι με την ίδια προχειρότητα που αποφάσισε να επιστρέψει την μελέτη της παράκαμψης Μπενιτσών στο υπουργείο, με ανάλογο τρόπο ακύρωσε τις μελέτες της παράκαμψης Τρία Γεφύρια – Βρυώνη που ωρίμαζαν όλα τα περασμένα χρόνια και ολοκληρώσαμε με πολύ κόπο.
Τα πραγματικά όμως δεδομένα είναι τα εξής:
Το έργο της παράκαμψης Μπενιτσών, μήκους 5,5 χιλιομέτρων περίπου, είναι τμήμα μεγαλύτερου σχεδιασμού (άξονας Βορρά – Νότου) και γι’αυτο έχουν ωριμάσει έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των μελετών και υπολείπεται η Β και τελευταία φάση που αφορά τις γεωτεχνικές μελέτες.
Αφού για σχεδόν 20 χρόνια η μελέτη παρέμενε σε κάποιο υπόγειο του υπουργείου Υποδομών (η τελευταία ενέργεια έγινε επί Νομαρχίας Κέρκυρας), το 2021 η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ήρθε σε συμφωνία με το υπουργείο για την προώθηση του έργου. Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των μελετών που υπολείπονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ περίπου, (έργο που μπορεί εύκολα οικονομικά να αναλάβει η ΠΙΝ μόνη της) και η εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού πάνω από 50εκ. ευρώ, από το Υπουργείο ως έργο εθνικής σημασίας.
Έτσι λοιπόν μετά από αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο φάκελος της μελέτης της παράκαμψης των Μπενιτσών ήρθε στην Κέρκυρα για περαιτέρω ενέργειες. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες αφού μελέτησαν διεξοδικά το σύνολο των μελετών, συγκρότησαν το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου αλλά και τον φάκελο δημόσιας σύμβασης για την ανάθεση του έργου προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Μάλιστα προβλέφθηκε και ένα επιπλέον κονδύλι στον αρχικό προϋπολογισμό για την επικαιροποίηση των παλαιών μελετών.
Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Ένα έργο τόσο προωθημένο, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των μελετών έχει πραγματοποιηθεί, οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις έχουν γίνει και υπολείπεται η τελευταία μελέτη για να πάει κατευθείαν για κατασκευή…Αντί ένα τέτοιο έργο να μπει σε πρώτη προτεραιότητα αποφασίζουμε να το στείλουμε πάλι στο υπόγειο του υπουργείου;
Όλα τα έργα που μελετήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και παρελήφθησαν από την νέα περιφερειακή αρχή για κάποιο ανεξήγητο λόγο βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα. Ο διαγωνισμός κατασκευής των κόμβων στα Τρία Γεφύρια και την Εκάτη ακόμα να βγει, η συντήρηση του δρόμου Βρυώνη-Μωραΐτικα βγήκε με 15 μήνες καθυστέρηση, οι παρακάμψεις με πολιτική πρωτοβουλία αλλάζουν ή αναβάλλονται, η Villa Rossa έχει περιέλθει πάλι σε τέλμα, το τουριστικό καταφύγιο στο Καφέ Γυαλί ακόμα να παραδοθεί, το παραλιακό τοίχος της Γαρίτσας δεν τελειώνει και πόσα άλλα ακόμα ώριμα έργα.
Με «στημένη» καθυστέρηση των έργων για δήθεν τροποποίηση στις μελέτες, κανένα έργο δεν οικειοποιείται.
Επειδή είναι φύσει αδύνατο να πραγματοποιηθούν η ωρίμανση, η δημοπράτηση και η κατασκευή ενός έργου σε μια αυτοδιοικητική περίοδο, αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει κάθε πολιτικό είναι η πρόοδος, που επιτυγχάνεται με την συνέχεια και όχι η αυτοπροβολή.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ