Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έχει μέλλον ακόμη η εφαρμογή του «κυκλοφοριακού Συντάγματος» της πόλης

Κυκλοφοριακό
23 Φεβρουαρίου 2023 / 09:38

Η τελική μελέτη θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Μαΐου- Ακολουθούν αρκετά στάδια μέχρι την τελική υλοποίησή του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον δρόμο για την τελική του διαμόρφωση παίρνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), πάνω στο οποίο έχει επενδύσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας για την επίλυση του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει την πόλη.

Ωστόσο η εφαρμογή του δεν αναμένεται σύντομη, καθώς πέρα από τις διαδικασίες που πρέπει να «τρέξουν» μέχρι να κατοχυρωθεί ως κυκλοφοριακό «Σύνταγμα» της Κέρκυρας, προϋποθέτει και μελέτες εφαρμογής για την κάθε δράση ξεχωριστά.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων και παρατηρήσεων επί του σχεδίου ολοκληρώθηκε μετά την παράταση που δόθηκε, στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας δημόσιας διαβούλευσης.

Η παρουσίαση των προκαταρκτικών σεναρίων διαχείρισης κινητικότητας με την προτεινόμενη ιεράρχηση και κυκλοφοριακή οργάνωση με σταδιακό περιορισμό της μηχανοκίνησης και την στροφή σε πιο «πράσινες» μορφές μετακινήσεων, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από τον ανάδοχο του έργου, συγκοινωνιολόγο, μελετητή Χρυσόστομο Ριζομηλιώτη, ενώπιον της δημοτικής αρχής αλλά και φορέων.
 
Τα στάδια μέχρι την εφαρμογή
 
Πλέον οι προτάσεις πολιτών και φορέων, που στρέφονται μεταξύ άλλων σε ένα ζωντανό ιστορικό κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, με πράσινες και ήσυχες γειτονιές διασυνδεδεμένες με βιώσιμα μέσα μεταφοράς και χώρους στάθμευσης, έχουν προωθηθεί στον μελετητή, προκειμένου να τις επεξεργαστεί και να ενσωματωθούν όσες θεωρηθούν ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές, προτού το ΣΒΑΚ πάρει την τελική του μορφή.  

Το στάδιο αυτό, είχε τονίσει τότε ο κ. Ριζομηλιώτης, απαιτεί τρεις μήνες, εκτιμώντας ότι η τελική διαμόρφωση του οδικού χάρτη για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη να ολοκληρώνεται περί τα τέλη Μαΐου. Το ΣΒΑΚ προβλέπεται να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας και εν συνεχεία, βάσει του νόμου, απαιτείται η έγκριση από τα Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος εντός δυο μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του. Μετά την έγκρισή του, το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στους πολίτες σε ειδική ημερίδα που θα διοργανώσει ο Δήμος Κ. Κέρκυρας.

Ωστόσο η εφαρμογή του προϋποθέτει στη συνέχεια την κατάρτιση μελετών εφαρμογής για κάθε δράση ξεχωριστά (π.χ μπάρες, ελεγχόμενη στάθμευση, πεζοδρομήσεις κ.α.) αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του είτε από κρατικούς πόρους είτε μέσω κάποιου προγράμματος. Το πόσο σύντομα πάντως θα «τρέξει» ο σχεδιασμός εξαρτάται ωστόσο από τα αντανακλαστικά του Δήμου. Στη Λάρισα για παράδειγμα, το ΣΒΑΚ ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ολοκλήρωση της τελικής μελέτης.

Όπως είναι γνωστό, το ΣΒΑΚ έχει ορίζοντα 15ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, οι οποίες χρονικά θα καλύπτουν τα επόμενα πέντε, δέκα και δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της πόλης.
 
Οι προτάσεις
 
Οι παρεμβάσεις που ευαγγελίζεται το ΣΒΑΚ εκτείνονται από την αναδιαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας μέχρι την πληρέστερη υποστήριξη των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μονοδρομήσεις κύριων οδικών αξόνων, πεζοδρομήσεις κεντρικών αρτηριών, δημιουργία  νέων γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέουν τις γειτονιές με το κέντρο της πόλης, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, προώθηση της πεζής μετακίνησης και του ποδηλάτου, δημιουργία θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά και διασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους μονίμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου.

Ωστόσο μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα του ΣΒΑΚ, το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, παραμένουν «αγκάθια» στην καθημερινότητα  των πολιτών.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ