Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καλούδης: Κατεπείγον το θέμα των αντικειμενικών αξιών

Γιώργος Καλούδης
13 Δεκεμβρίου 2022 / 14:46

Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προτείνουν τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών της περιοχής τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αίτημα προς τη Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού να εισάγουν το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών στην προσεχή συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Πρώτα η Κέρκυρα Γιώργος Καλούδης:

Κυρία Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις – Τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος  και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας–Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων– Λοιπές ρυθμίσεις  αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.
  
Συγκεκριμένα στο αρ 34 ( Άρθρο 34 Προσδιορισμός αξίας ακινήτων – τροποποίηση παρ. 1Α άρθρου 41 ν.1249/1982 ) παρέχεται η δυνατότητα  στους ΟΤΑ  να προτείνουν τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών της περιοχής τους , τεκμηριώνοντας / αιτιολογώντας  τις  προτεινόμενες  νέες  τιμές  .
 
Δυνατότητα σημαντική, δεδομένου ότι τον τελευταίο χρόνο οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Πόλη και στις περαστικές περιοχές της Κέρκυρας έχουν αυξηθεί  σημαντικά, έχουν σημαντικές διαφορές με αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας (Ρόδο, Χανιά κλπ ) και επιβαρύνουν επιπλέον όλους τους δείκτες (ΕΜΥΙΑ , φόροι μεταβίβασης/κληρονομιάς κλπ) που συνδέονται με αυτές και κατά συνέπεια το εισόδημα των Κερκυραίων δημοτών.
 
Μολονότι  ο Πρόεδρος ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κέρκυρας κ. Κιτσάκης  με την από 18 Νοεμβρίου 2022 επιστολή του σας ζήτησε να γνωμοδοτήσει ο Δήμος προς τη κυβέρνηση και να ζητήσει επιτακτικά ισότητα  με τις άλλες νησιωτικές περιοχές και μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών δεν καλέσατε κατείγουσα μονοθεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου για το σημαντικότατο αυτό θέμα ως οφείλατε.

Το θέμα λοιπόν: «Σύνταξη πρότασης τεκμηρίωσης της μείωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων»  ζητάμε λόγω της φύσης του και του χρόνου που έχει παρέλθει αδικαιολόγητα από αδιαφορία σας, να συζητηθεί, ως κατεπείγον στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2022.
 
 
Ο Επικεφαλής της Παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα»
Γιώργος Ν. Καλούδης
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ