Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρουαζιέρα: Η Κέρκυρα έπιασε τις αφίξεις του 2019 όχι όμως και τις πληρότητες

Κρουαζιέρα
20 Οκτωβρίου 2022 / 09:28

Α. Μπατσούλης: Τα φετινά νούμερα είναι πολύ καλά, δεδομένου ότι η κρουαζιέρα ξεκίνησε διστακτικά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα. Η φετινή χρονιά, η οποία σηματοδότησε ουσιαστικά την επανεκίννησή της, μετά από δυο χρόνια πανδημίας εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ οι αφίξεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο πλησιάζουν σχεδόν εκείνες του 2019 με μια μικρή απόκλιση της τάξης του 3% πιο κάτω. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στο λιμάνι της Κέρκυρας έδεσαν 316 κρουαζιερόπλοια, εννέα δηλαδή λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπου είχαμε 325 προσεγγίσεις.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών, υπεύθυνος κρουαζιέρας του ΟΛΚΕ Άρης Μπατσούλης, το 2022 αναμένεται να «κλείσει» με 405 συνολικά αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, όταν το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά, άγγιξαν τις 420. Το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή χρονιά αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά.

«Τα μηνύματα για το 2023 είναι αισιόδοξα. Έχουμε προχωρήσει στον προγραμματισμό με βάση τις αφίξεις που είχαμε παλιότερα , χρειάζεται ωστόσο μια επικαιροποίηση λόγω αλλαγών. Ακριβή στοιχεία θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα οριστικοποιηθούν οι αφίξεις από τους τουριστικούς πράκτορες», σχολίασε ο ίδιος.

Πληρότητες

Η αυλαία για την κρουαζιέρα στην Κέρκυρα άνοιξε νωρίς, με την πρώτη άφιξη, στις 12 Μαρτίου. Ωστόσο οι πληρότητες δεν κινήθηκαν από την αρχή σε υψηλά επίπεδα.

«Ξεκινήσαμε με χαμηλές πληρότητες της τάξης του 30% - 40%, όμως μήνα με το μήνα βελτιώθηκαν και τώρα ξεπερνούν το 80%, ενώ έχουμε κρουαζιερόπλοια που είναι σχεδόν γεμάτα με πληρότητες 90%», ανέφερε ο κ. Μπατσούλης.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 423.000 επιβάτες μέχρι και τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός αυτός αφορά τόσο τους επιβάτες από τις ημερήσιες προσεγγίσεις όσο και εκείνους του home port. Σε σχέση ωστόσο με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 παρατηρείται μια μείωση. 585.000 επιβάτες πάτησαν πόδι στην Κέρκυρα τότε. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Μπατσούλης αναλογικά με το 2019 τα φετινά νούμερα είναι πολύ καλά, δεδομένου ότι η κρουαζιέρα ξεκίνησε διστακτικά.

Σχεδιασμός

Όσον αφορά τον περαιτέρω σχεδιασμό του ΟΛΚΕ για την ανάπτυξή του, οι διαδικασίες έχουν ήδη εκκινηθεί. Αφορούν σε τρεις επιβατικούς σταθμούς, δυο στο λιμένα της Κέρκυρας και έναν στη Λευκίμμη. Στην Κέρκυρα ο ένας επιβατικός σταθμός αφορά την κρουαζιέρα και ο άλλος τις χώρες εκτός Σένγκεν με σκοπό την καλύτερη κυκλοφορία των επιβατών. «Αναμένουμε την επιλογή των αναδόχων που θα εκπονήσουν τις μελέτες για τους τρεις επιβατικούς σταθμούς», κατέληξε ο κ. Μπατσούλης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ