Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυναμικά ξεκίνησε η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Κέρκυρας

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
27 Απριλίου 2024 / 10:12
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιβάτες ανήλθαν στους 10.273 με τα 13 κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το νησί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυναμικό «μπάσιμο» έκανε φέτος η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Κέρκυρας με την εκκίνηση να δίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και την επιβατική κίνηση να παρουσιάζει θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) κατά τους δυο πρώτους μήνες εκκίνησής της για την σεζόν 2024, οι επιβάτες ανήλθαν συνολικά στους 10.273 με τα 13 κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το νησί. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο αφίχθησαν τελικά τέσσερα από τα 10 πλοία που αναμένονταν, μεταφέροντας 194 επιβάτες. Οι περισσότερες πάντως προσεγγίσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν από το μικρό πλοίο «Arethousa», χωρητικότητας 50 επιβατών, το οποίο ήταν αυτό που σηματοδότησε και την έναρξη της κρουαζιέρας φέτος στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των προσεγγίσεων πλοίων είναι δυναμικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπόκειται σε αλλαγές, είτε με αφίξεις πρόσθετων πλοίων, είτε με μεταβολή ή ακύρωση κάποιας προγραμματισμένης άφιξης.

Ανοδικά ο Μάρτιος

Πολύ καλά νούμερα κατέγραψε ο Μάρτιος, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις του περσινού αντίστοιχου μήνα, καθώς οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 10.079 έναντι των 1.894. Πιο συγκεκριμένα τον φετινό Μάρτιο είχαμε εννέα αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι τεσσάρων τον Μάρτιο του 2023. Μάλιστα μεταξύ αυτών που είδαμε τον προηγούμενο μήνα στο λιμάνι της Κέρκυρας, ήταν και το τεραστίων διαστάσεων κρουαζιερόπλοιο Sun Princess του ομίλου Carnival Group, δυναμικότητας 5.189 ατόμων, το οποίο θεωρείται το πρώτο πλοίο με προσανατολισμό στη βιωσιμότητα.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος και η φετινή σεζόν αναμένεται να εξελιχθεί καλά στην κρουαζιέρα, η οποία έχει επανέλθει δυναμικά μετά την πανδημία, καταγράφοντας εξαιρετικές επιδόσεις. «Η κρουαζιέρα έχει ξεκινήσει καλά και φαίνεται ότι θα έχει και φέτος καλή πορεία. Όσο πιο νωρίς ξεκινά και όσο πιο αργά ολοκληρώνεται σημαίνει ότι η σεζόν επεκτείνεται και υπάρχει και καλύτερη κατανομή», επισήμανε ο ίδιος.

Και φέτος πάντως το λιμάνι της Κέρκυρας λειτουργεί ως home port (σημείο εκκίνησης και τερματισμού κρουαζιέρας) δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. H εκκίνηση δόθηκε στις 30 Μαρτίου με το Aida Blu, ενώ το «Marella Explorer» ξεκινάει από τις 3 Μαΐου.

525 προσεγγίσεις για το 2024

Με βάση πάντως το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο ΟΛΚΕ, κατόπιν των αναγγελιών των πλοίων, αναμένονται συνολικά 525 προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια μέχρι τη λήξη του έτους, με την αυλαία να πέφτει στις 29 Δεκεμβρίου και πάλι με το «Arethusa». Υπενθυμίζεται ότι το 2023 «έκλεισε» με 353 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 667.182 επιβάτες, ενώ το 2022, όπου ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 527.609.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.