Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περί δήθεν εγκατάλειψης του Νέου Φρουρίου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή

Γιώργος Καρύδης
01 Αυγούστου 2022 / 15:32

Ούτως αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται (Τόσο απρόθυμοι είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στον κόπο να αναζητήσουν την αλήθεια και προτιμούν να ασχολούνται με τα εύκολα). Θουκυδίδης

Σε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα σας και στην ιστοσελίδα αυτής, που υπογράφει ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Χρύσανθος Σαρλής με τίτλο ‘’Το νέο Φρούριο, η ( δεύτερη) εγκατάλειψη του μνημείου και η πρόταση για την δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας’’, γίνεται έντονη κι επίμονα επιτιμητική και απαξιωτική αναφορά στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας της περιόδου 2014-2019, στην αρχή του οποίου είχα τη λαϊκή εντολή να συμμετέχω.

Ειδικότερα, όπως ο κ. Χρ. Σαρλής εκεί αναφέρει, ‘’ με πελώρια έκπληξη και έντονη απογοήτευση πληροφορήθηκα την απροσδόκητη και αδιανόητη ενέργεια να εγκαταλείψει ελαφρά τη καρδία ο Δήμος Κέρκυρας το Νέο Φρούριο και να το παραδώσει εις την εδώ εκπρόσωπο της Εφορίας Μεσαιωνικών Αρχαιοτήτων’’. Και συνεχίζει εντείνοντας την ακατανόητα σκληρή και προσβλητική λεκτική διατύπωση ότι ‘’Η πράξη όμως το 2017 να παραδοθεί το Νέο Φρούριο, ενείχε τεράστιο αρνητικό συμβολισμό και μετέδιδε το μήνυμα ότι ο ιστορικός Δήμος Κερκυραίων γυρίζει την πλάτη στους χώρους-μνημεία της ιστορίας της πόλης του.  Καμία δικαιολογία δεν υπήρχε για την ενέργεια αυτή.’’

Σημειωτέον πως όλα αυτά αναφέρονται χωρίς την επίκληση κάποιου αποδεικτικού στοιχείου.
Στις συνεδριάσεις δε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, που εξαπολύθηκαν οι ίδιες αβάσιμες κατηγορίες , τις αντέκρουσα  και ζήτησα είτε να αποδειχτούν με αδιάσειστα στοιχεία λόγω της σοβαρότητάς τους είτε να παύσουν να εκτοξεύονται. Παρά ταύτα ουδενός τεκμηρίου γίνεται επίκληση, ενώ οι αστήρικτες αιτιάσεις συνεχίζονται.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με θέμα συζήτησης την αποδοχή ή όχι της κατασκευής Μουσείου Τυπογραφίας σε χώρο του Νέου Φρουρίου, επιχειρώντας, εξ όσων γνώριζα, να ενημερώσω τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για τη νομική κατάσταση στο Νέο Φρούριο, προσκόμισα και κατέθεσα το από 26-01-2011 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καταρρίπτει εμφαντικά τους ισχυρισμούς του κ. Σαρλή και όσων τους επικαλούνται ή τους συμμερίζονται. Το  επίσημο αυτό έγγραφο  απευθυνόμενο στο Δήμο Κέρκυρας και κοινοποιούμενο στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναφέρει  ότι το Νέο Φρούριο είναι δημόσιο ακίνητο με ΑΒΚ 21 και είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Καταλήγει δε με την ρητή επισήμανση προς το Δήμο ‘’Ύστερα από τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι πρέπει να διακόψετε άμεσα κάθε πράξη διαχείρισης του δημοσίου ακινήτου ως αναρμόδιοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων ακινήτων, διαφορετικά θα προβούμε σε λήψη κατασταλτικών μέτρων σε βάρος σας’’.
Αυτό επομένως ήταν το νομικό καθεστώς στο Νέο Φρούριο το 2017  διαψεύδοντας  τον κ. Σαρλή και όσους άλλους κάνουν λόγο για δήθεν εγκατάλειψή του από την τότε δημοτική αρχή. Παρακάτω δε παραθέτω, όπως έκανα και στο Δημοτικό Συμβούλιο το εν λόγω έγγραφο προκειμένου να λάβουν γνώση και να  ενημερωθούν οι κερκυραίοι(*).

Παράλληλα, όπως πληροφορήθηκα από τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Κ. Νικολούζο, καθότι εγώ δεν είχα χωρική αρμοδιότητα στη ΔΕ Κερκυραίων,  όσες φορές επιχειρήθηκε επί δημαρχίας του να εγκριθεί δαπάνη για παρέμβαση ακόμη και καθαρισμού στο Ν. Φρούριο, αυτή δεν εγκρίνονταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξαιτίας της παραπάνω απαγόρευσης του Υπουργείου Οικονομικών.  Απευθύνθηκε μάλιστα ο τότε Δήμαρχος εγγράφως στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας σε πρώτη φάση, να παραχωρηθεί η χρήση του συνόλου του Φρουρίου, πλην του χαμηλού επιπέδου όπου βρίσκεται ο ΝΑΣΚΕ, στον Δήμο Κέρκυρας, ως ο μόνος φορέας που έχει την πρόθεση και την δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναγκαία έργα αποκατάστασης και ανάδειξης. Απάντηση, όπως μου είπε, δεν έλαβε. Τα σχετικά έγγραφα, υπογράμμισε βρίσκονται σε Φάκελο στο αρχείο του Δήμου.

Όταν διαπίστωσα ότι ο κ. Σαρλής επιμένει στην καταγγελία εγκατάλειψης του N. Φρουρίου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ζήτησα  τόσο από τον ίδιο όσο και από την κ. Δήμαρχο, που βέβαια υιοθετεί τις κατηγορίες του κ. Σαρλή, ν’ αναζητήσουν στο σχετικό φάκελο, που  υπάρχει στο Δήμο, έγγραφα ή άλλα στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό και ν΄ αντικρούουν τη δική μας θέση περί της αναλήθειας αυτού. Στη συνέχεια να ενημερώσουν σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο και τον κερκυραϊκό λαό.  Στην περίπτωση δε που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία να σταματήσει η εκτόξευση λασπώδους αναφοράς κατά  της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ματαίως!
Αντ΄ αυτού ο κ. Σαρλής επιμένει. Αλήθεια από πιο έγγραφο προκύπτει η παραχώρηση του Νέου Φρουρίου από το Δήμο στην εδώ εκπρόσωπο της Εφορίας Μεσαιωνικών Αρχαιοτήτων;  Μήπως κάτι μας διαφεύγει;

Στα πλαίσια δε της εμμονής του είναι και το παραπάνω δημοσιευθέν άρθρο.
Και μάλιστα επιμένει, όταν γνωρίζει πως στη δημοτική αρχή του 2017, που αδιακόπως κατηγορεί, συμμετείχαν  και μάλιστα με δημοτικά αξιώματα ως αιρετοί, ενεργοί υποστηρικτές της αδιάλειπτης τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια υποψηφιότητάς του για Δήμαρχος Κερκυραίων. Άλλωστε και ο Κ. Νικολούζος υπήρξε επί δημαρχίας του κ. Σαρλή  δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του και έχει αναγνωρίσει δημόσια όποια θετική παρέμβαση έγινε την εποχή εκείνη.
Θεωρώ πως λόγοι δεοντολογίας θα επέβαλαν ο κ. Σαρλής να συζητήσει το εν λόγω θέμα με τους παραπάνω και πρώτιστα με τον Κ. Νικολούζο, προκειμένου να ενημερωθεί αξιόπιστα και ακριβέστερα.

Εκτός από την κατάσταση στο Ν. Φρούριο, μεταξύ των άλλων, θα τον ενημέρωναν ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ‘’όχι μόνον δεν γύρισε την πλάτη στους χώρους-μνημεία της ιστορίας της πόλης της Κέρκυρας’’, αλλά σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση και σε συνθήκες οξείας οικονομικής δυσπραγίας κατέβαλαν το ποσό των 2.000.000 ευρώ που οφείλονταν σε εργολάβο στον οποίο επί δημαρχίας του κ. Σαρλή είχε ανατεθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του Παλαιού Φρουρίου και είχε μείνει απλήρωτος. Η εν λόγω πληρωμή έγινε, διότι ο εργολάβος  δικαιώθηκε στα Δικαστήρια, που είχε προσφύγει.

Αλήθεια όμως, μήπως θα έπρεπε ο κ. Σαρλής να δώσει κάποιες απαντήσεις γιατί επί τρεις τετραετίες που ήταν Δήμαρχος σε εξαιρετικά ευνοϊκές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες( λ.χ. Σύνοδος Κορυφής στην Κέρκυρα τον Ιούνιο του 1994) δεν τακτοποίησε κορυφαία ζητήματα της εποχής, που ήταν σε εκκρεμότητα όπως αυτά  των δύο Φρουρίων της Κέρκυρας, της ανατολικής πτέρυγας του ανακτόρου που στεγάζεται η Πινακοθήκη, του Κήπου του Λαού, του Αρτ Καφέ κ.α.; Μήπως ανέμενε την επίλυσή τους από τη Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας την περίοδο 2015-19  σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, μνημονιακών υποχρεώσεων και ασφυκτικού υπηρεσιακού ελέγχου;

Παρά  τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες όμως, η  Δημοτική Αρχή 2015-19 με υπερπροσπάθεια συνέβαλε στην ολοκλήρωση και παράδοση  έργων αλλά και στη δρομολόγηση μελετών και χρηματοδοτήσεων για νέα έργα.
Εν κατακλείδι η αξιακή βαρύτητα του Νέου Φρουρίου για την Κέρκυρα, την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό συνολικά είναι αδιαμφισβήτητη.  Επίσης γεγονός, δυστυχώς, είναι και η αναξιοποίητη κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται, υφιστάμενο τις φθορές του χρόνου.

Το ζήτημα δε της συναίνεσης ή όχι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, παραμένει ανοιχτό.
Εκκρεμεί  η συζήτηση αυτού στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η αποσαφήνιση της θέσης πολλών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η τελική απόφαση αυτού.
*Βλέπετε παρακάτω το Σχετικό έγγραφο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ν. Φρουρίου.