Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γ. Καρύδης για το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν!»

Γιώργος Καρύδης
24 Μαΐου 2024 / 14:48

«Χωρίς να προηγηθεί διάλογος, πάρθηκαν αυθαίρετα μέτρα διακοπής του νερού, που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους συμπολίτες και τους επισκέπτες του νησιού!»

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις αφαίρεσαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια, αποδυνάμωσαν τη δημοκρατική τους λειτουργία και απέκλεισαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τις Δημοτικές Επιτροπές. 

Η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το θεσμικό κύρος και τη νομιμοποίηση του κορυφαίου αντιπροσωπευτικού, αιρετού οργάνου του Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα όσα συμβαίνουν πρόσφατα με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την τοπική κοινωνία, τα κοινοτικά συμβούλια και χωρίς να έλθει το κορυφαίο ζήτημα της ύδρευσης προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάρθηκαν στη λογική ΄΄του αποφασίζομεν και διατάσσομεν’’  αυθαίρετα μέτρα διακοπής του νερού, που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους συμπολίτες και τους επισκέπτες του νησιού!

Ακρωτηριασμός του δημόσιου και θεσμικού δημοκρατικού διαλόγου!

Επιπρόσθετα εξελίσσεται μια ανεύθυνη και παραπειστική αιτιολόγηση για το θέμα, που επίσης εκθέτει ανεπανόρθωτα τους δημοτικούς άρχοντες.

Στην τελευταία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί υποτιθέμενης ‘’λογοδοσίας’’ της δημοτικής αρχής, σε ερώτησή μας ‘’που οφείλονται οι διακοπές νερού;’’, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ απάντησε πως αυτές γίνονται μόνον, όταν υπάρχουν βλάβες προκειμένου να επιδιορθωθούν. 

Αυτό, τις αμέσως επόμενες μέρες διαψεύστηκε από το Δήμαρχο, ο οποίος σε δηλώσεις του αρχικά ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στις λίγες βροχοπτώσεις. Κατόπιν ανέφερε την απώλεια νερού λόγω του κατεστραμμένου υδρευτικού διχτύου, σε άλλη περίπτωση ανέφερε πως δεν γνωρίζουν σε ποια σημεία υπάρχει απώλεια νερού για να παρέμβουν και εν τέλει πως έχει αυξηθεί η κατανάλωσή του!

Κι όλα αυτά χωρίς η δημοτική αρχή να φέρνει το καίριο και επείγον αυτό ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είχαμε λάβει την υπόσχεση  πως αυτό θα συμβεί άμεσα.

Αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, κυρίως της πόλης της Κέρκυρας, να βιώνουν καθημερινά την έλλειψη νερού, να υφίστανται πρωτόγνωρη ταλαιπωρία, να απουσιάζει προκλητικά ακόμη και η επίσημη ενημέρωση, ποιες ώρες δεν θα έχουν νερό, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μαγειρέψουν, να πλυθούν, να επισκεφτούν την τουαλέτα τους ακόμη και να μην έχουν να πιουν νερό!  

Ποιος και γιατί έλαβε αυτά τα  πρωτοφανή απάνθρωπα και αντικοινωνικά μέτρα; Πληροφορούμαστε ότι ήδη τουρίστες αποχωρούν εξ αυτού του λόγου από την Κέρκυρα την οποία ήδη δυσφημούν ως τουριστικό προορισμό!

Μήπως υπάρχει στόχος και οι μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας  να εγκαταλείψουν τον τόπο τους;

Έχει άραγε συνειδητοποιήσει η δημοτική αρχή τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο νησί και στην τοπική κοινωνία; Προφανώς όχι! Επιτέλους οι σημερινοί διοικούντες το Δήμο ας λάβουν υπόψη τους την ιστορική ρήση του Σόλωνα ‘’τοις πολίταις μη θρασύνου (μην αποθρασύνεσαι προς τους συμπολίτες σου ως ηγέτης).

 

Κέρκυρα 24 Μαίου 2024

                                                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

                                                       ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                     ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

                                                     ‘’ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ’’