Σάββατο 30.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γιώργος Καλούδης επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκού Δικαίου

Γιώργος Καλούδης
26 Ιουλίου 2022 / 16:04

Ο χαιρετισμός του κατά την τελετή απονομής

Εκφράζοντας τη  χαρά μου και τη συγκίνησή μου  αποδέχθηκα τη τιμητική Ανακήρυξή μου χθές ως επίτιμου μέλους του Συλλόγου Αποφοίτων ΠΜΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών παραβρισκόμενος στην Τελετή Έναρξης του διεθνούς ‘4th Summer School on European Union Law, Corfu 2022’ που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα απόγευμα 25 Ιουλίου 2022.

Η εν λόγω απόφαση ανακήρυξής μου ως επίτιμου μέλους του ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την έμπρακτη
στήριξη που προσέφερα  επί τρία έτη (2017-2019) στην προσπάθεια του Συλλόγου  να διεξάγει την ετήσια θερινή ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου για 50 νέους δικηγόρους από όλη την Ελλάδα και του εξωτερικού, στο νησί της Κέρκυρας.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνα μετά τη παράδοση της τιμητικής πλακέττας μεταξύ άλλων τόνισα:
   
«Η προσφορά του Συλλόγου σας στην εξάπλωση της γνώσης είναι μεγάλη και γι΄αυτό τη στηρίξαμε και αντανακλά στο κύρος και την αξία του ΔΣΚ του αρχαιότερου της χώρας, όσο και εάν αυτό δεν αρέσει στην αντικερκυραική ανιστόρητη πτέρυγα του Συλλόγου!
 
Οι εξουσίες πάντα ήθελαν να κρατάνε για τον εαυτό τους τη γνώση και να μην εξαπλώνετε στο Λαό, για να τον ελέγχουν. Από τις πρωτόγονες κοινωνίες ή φυλές όπου ο πολιτικός αρχηγός ήταν ταυτόχρονα και θρησκευτικός αρχηγός και μάγος ή αρχίατρος μέχρι τις διάφορες ελίτ στις ημέρες μας. Οι γνώσεις, η παιδεία του λαού είναι ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας. Είναι κρίμα που δεν είναι παρών ο υφυπουργός δικαιοσύνης για να ακούσει τα παράπονα του δικηγορικού και δημοκρατικού κόσμου. Οι δικηγόροι της Ελλάδας  βρίσκονται υπό διωγμό , κυρίως από το 2010 μέχρι σήμερα με διαρκή αφαίρεση δικηγορικής ύλης και με πολλούς και μεγάλους φόρους που φθάνει ο ΦΠΑ στο 24%. Ο περίφημος Κικέρων με τους υπερ δημοκρατίας λόγους του ενόχλησε τους καίσαρες της Ρώμης, καταδιώχθηκε από τον Αντώνιο, δολοφονήθηκε, αποκεφαλίστηκε ο Αντώνιος τοποθέτησε το κεφάλι του στη ρόστρα (πόντιουμ) εκεί δηλαδή απόπου εκφωνούσε τους υπερ δημοκρατίας λόγους του!

Για να φοβηθεί ο λαός. Ήταν το τέλος της δημοκρατίας της Ρώμης. Για σχεδόν 2.000 χρόνια δεν υπήρχαν δικηγόροι δεν υπήρχε δημοκρατία αφού  αυτή προυποθέτει μεταξύ άλλων και δικηγόρους που θα υπερασπίζονται τα ατομικά αλλά και τα κοινωνικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα.
 
Η σημερινή κυβέρνηση με μία τελευταία νομοθετική ρύθμιση προχωρεί , (με τον επονομασθέντα από τους δικηγόρους Καλλικράτη της δικαιοσύνης) στη κατάργηση ή συγχώνευση περιφερειακών Εφετείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων μέσω του Αρείου Πάγου (που η κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία του) και να κάνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό το κράτος και πιο ελεγχόμενη τη δικαιοσύνη. Το Εφετείο Κέρκυρας, που είναι το αρχαιότερο αυτής της χώρας είναι το πρώτο που κινδυνεύει.
 
Και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Σύλλογο Αποφοίτων ΠΜΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο  αυτού Αλέξανδρο Πολίτη για τις άοκνες προσπάθειές του να φέρνει κάθε χρόνο προσωπικότητες και νεολαία από όλη την Ευρώπη στη Κέρκυρα.
 
 
Γιώργος  Ν. Καλούδης
Επικεφαλής της  Δημοκρατικής Παράταξης στον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας ως λαβών το 49,5 % των ψήφων