Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Οι 30.000 νεκροί της πανδημίας, η διάλυση του ΕΣΥ και η τέχνη της παραπλάνησης

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ
21 Ιουνίου 2022 / 13:53

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τόλμησε να ανοίξει μια σοβαρή επιστημονική συζήτηση για το τι δεν πήγε καλά, αλλά ακάθεκτη και με απόλυτο κυνισμό, διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Η ανακοίνωση αναλυτικά: 

Η  διαδικασία επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ από το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου «διορίζονται απόστρατοι αξιωματικοί, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους χωρίς προσόντα, άσχετοι με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης», με μόνο κριτήριο τη πιστή αφοσίωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην εμμονή του ότι “το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό” μας είχε προετοιμάσει για τη μοίρα που επιφύλασσαν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Έπειτα, ήρθε η πανδημία όπου το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα πρωτοφανές επιτελικό φιάσκο. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έμειναν πρακτικά εκτός μάχης της πανδημίας. Ασθενείς που είχαν ιδιωτική ασφάλιση και αναμένονταν να νοσηλευτούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο της επιλογής τους, μόλις διαπιστώνονταν ότι ήταν θετικοί στον ιό μεταφέρονταν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ…

Η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα διπλασιάστηκε η αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές, που έτυχαν προνομιακών ρυθμίσεων με επιλογή περιστατικών, ενώ το κάλεσμα στους ελεύθερους επαγγελματίες να καλύψουν τις ανάγκες του ΕΣΥ, παρά την παχυλή αποζημίωση, απέτυχε αφού ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Αυτό αποτελεί και τρανή απόδειξη αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου ονείρου αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες (ΣΔΙΤ), εφόσον η δοκιμή του μοντέλου αυτού σε πραγματικές συνθήκες δε λειτούργησε. Το ΕΣΥ αγκομαχούσε,  αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ πεισματικά αρνιόταν να το ενισχύσει αφού σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη « θα ήταν πεταμένα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αν η κυβέρνηση άκουγε τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε εξοπλίσει νέες ΜΕΘ»! ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργό  ισχυριζόταν ότι « δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα»!!!

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη: η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων από την πανδημία ανάλογα με τον πληθυσμό και σύμφωνα με τη Eurostat με υπερβάλλουσα θνησιμότητα πολλαπλάσια από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες!!

Η επιστημονική κοινότητα, ολόκληρη η κοινωνία και οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες συγκλίνουν σε ένα κοινό αίτημα: την αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας και την μελλοντική διαχείριση της δημόσιας υγείας Ωστόσο τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται την αξιολόγηση μόνο όταν πρόκειται για… άλλους.
 
Η  κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τόλμησε να ανοίξει μια σοβαρή επιστημονική συζήτηση για το τι δεν πήγε καλά, αλλά ακάθεκτη και με απόλυτο κυνισμό, διαλύει το Δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας,  αποψιλώνει συστηματικά τα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές, εξουθενώνει και στοχοποιεί το υγειονομικό προσωπικό, φτωχοποιεί τους ιδιώτες μικρομεσαίους γιατρούς και ζητάει από τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για «να βρουν την υγειά τους».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία της Ελλάδας είναι περίπου 5000 λιγότερα από την αρχή της πανδημίας χωρίς να υπολογίζονται οι υγειονομικοί που πεισματικά είναι σε αναστολή. Η επιστροφή των εργολαβικών συνεργείων σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι πια γεγονός. Η κυβέρνηση μάλιστα σχεδιάζει να επαναφέρει το καθεστώς ιδιωτικοποίησης των επικουρικών λειτουργιών του ΕΣΥ και εργασιακής «γαλέρας» για χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας και στις ΥΠΕ αλλά και ομηρείας για ιδιώτες γιατρούς.

Ταυτόχρονα γκεμπελικά συνεχίζει δε  να παραπλανά τον κόσμο για το δήθεν ενδιαφέρον της, ακόμα και στον τομέα της πρόληψης! Η αρχή έγινε με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού διατυμπανίζοντας δωρεάν μαστογραφίες για ηλικίες 50-69 ετών. Ήθελε να μας βάλει να ξεχάσουμε ότι από το 2018 (ΦΕΚ 2315) ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ για ΟΛΕΣ τις γυναίκες από 40 ετών και άνω ή κατά περίπτωση και από 35 ετών!!!

Η προστασία όμως της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση  για  να μπορέσει να τη διαχειριστεί η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη, που ούτε πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία

Έπειτα από 29 μήνες πανδημίας και 30.000 νεκρούς,  η διάλυση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ καλά κρατεί, ενώ η πανδημία εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων που λαμβάνει φαίνεται να ανακάμπτει.!
Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας